Dumitru Alaiba: La 8 luni de la declanşarea crizei pandemice în RM nu avem nici măcar o estimare a impactului
alte articole
La 8 luni de la declanşarea crizei pandemice de coronavirus în Republica Moldova, „noi nu avem o elementară estimare a impactului”, scrie deputatul Partidului Acţiune şi Solidaritate (PAS) Dumitru Alaiba într-o postare pe blogul personal. În opinia acestuia, dacă nu se cunoaşte cum a fost afectat economic statul, nu pot fi întreprinse măsuri eficiente de soluţionare a crizei.
„Noi am mai avut şi alte situaţii excepţionale. Nu atât de grave, dar îmi mai amintesc. Inundaţii, secete. Chiar de erau mult mai uşoare, totdeauna daunele au fost estimate imediat, pentru a seta priorităţile financiare corect, pentru a proteja şi a salva oamenii şi economia. Trebuie să calculezi care a fost impactul negativ. Asta, pentru a şti unde trebuie să reconstruieşti urgent, câţi bani trebuie şi când. Este o chestie elementară”, a mai menţionat parlamentarul de la Chişinău.
În contextul actualei situaţii excepţionale, deputatul PAS se întreabă dacă:
- Ştim cumva câţi oameni şi-au pierdut o bună parte din venitul anual, din cauză că au stat acasă câteva luni bune?
- Ştim exact câte locuri de muncă au fost distruse definitiv?
- Ştim exact câţi antreprenori sunt pe brânci?
- Ştim poate câţi nu îşi vor mai reveni?
- Ştim câte afaceri vor falimenta anul acesta din cauza pandemiei?
- Ştim câte din ele vor falimenta anul viitor?
- Ştim în general care este impactul negativ asupra economiei în 2020? 2021?
Nu ştim nimic din astea, a adăugat Alaiba, punctând că aceste întrebări sunt urmare doar a unor estimări ale cetăţenilor, dar nu există o comunicare clară din partea unui guvern responsabil.
„Putem doar ghici. Nu ştim, pentru că guvernul Dodon în loc să administreze eficient criza, au venit cu măsuri ce au adâncit criza. Dacă nu ştim cât de cât care este impactul, putem oare avea măsuri eficiente de rezolvare a crizei? Şi dacă, după 8 luni de criză, nu avem nici măcar o estimare a impactului, cu ce anume s-au ocupat cei numiţi 'Guvernul Dodon'?
În multe, multe alte ţări statul a aruncat literalmente cu bani în micile afaceri pentru a le menţine pe linia de plutire să nu aibă falimente în lanţ (egal cu dezastru economic şi explozie a şomajului – cheltuieli ce oricum vor reveni statului, doar că mai târziu). Ce au făcut ei în Moldova? Au propus „măsuri” ce încurajează falimentele. Măsuri ce doar îi bagă pe antreprenori şi mai mult în datorii. Le-au zis să meargă la bancă, să ia credite, iar statul să compenseze dobânda. Super”, a precizat deputatul.
Mai mult decât atât, acesta a ţinut să explice că, în comparaţie cu alte ţări în care statul a venit cu măsuri vizând acele sectoare care au fost, cu adevărat, afectate, cum ar fi HORECA, industria turismului, transportatori etc., în Moldova Guvernul a permis aceloraşi companii ce fac supraprofituri pe timp de criză, să mai acceseze şi facilităţi şi subvenţii, pe când cei care au suferit, nu puteau beneficia din cauza modului în care a fost concepută „măsura de susţinere”. „Super business”.
„Şi ştiţi ce este cel mai grav? Ei ştiau că măsurile lor nu vor ajuta. Ei ştiau că măsurile lor doar vor adânci criza. Şi au făcut-o, oricum. Am zis-o şi de la tribuna parlamentului şi noi toţi am zis-o nu o dată. Parcă vorbeşti cu pereţii. Noi i-am preîntâmpinat. Dacă noi ştiam, de ce ei nu ştiau?
Repet: nu Dodon a adus coronavirusul în Moldova, dar el poartă deplina responsabilitate pentru costul imens pe care îl plăteşte ţara noastră: economia şi oamenii. Am fi putut să scăpăm mai ieftin din această năpastă. Sunt absolut sigur. Dacă aveam o guvernare mai responsabilă”, a concluzionat Dumitru Alaiba.