Democraţii încep procedura de demitere a lui Trump în Camera Reprezentanţilor, preşedintele atacă "democraţii depravaţi"
alte articole
Preşedintele american a lansat ieri un atac pe Twitter împotriva Partidului Democrat, după ce Camera Reprezentanţilor a votat începerea procedurii de demitere.
Conform Constituţiei americane, Trump trebuie să se confrunte acum cu un proces asemănător în Senatul controlat de republicani, după Anul Nou. Dacă va fi găsit vinovat, Trump ar putea fi demis, deşi acest lucru este deocamdată foarte puţin probabil.
În urma anunţului că va deveni cel de-al treilea preşedinte american împotriva căruia a fost declanşată procedura de demitere, Trump şi-a atacat adversarii politici pe reţelele de socializare: „Astfel de minciuni atroce lansate de stânga radicală nu fac nimic bun democraţiilor. Acesta este un atac asupra Americii şi un atac asupra Partidului Republican !!!!”.
Votul pentru demitere a trimis unde de şoc în SUA, în ciuda probabilităţii mici ca demiterea lui Trump să devină realitate.
Camera Reprezentanţilor a votat două acuzaţii - că preşedintele a abuzat de puterea sa şi că a obstrucţionat Congresul. Aproape toţi democraţii au susţinut acuzaţiile prin votul lor şi fiecare republican a votat împotrivă.
Trump s-a adresat unui grup de suporteri în timpul unui miting electoral: „În timp ce noi creăm locuri de muncă şi luptăm pentru Michigan, stânga radicală din Congres este consumată de invidie şi ură şi furie, vedeţi ce se întâmplă”.
Casa Albă a lansat ulterior o declaraţie în care spune că preşedintele este „încrezător că va fi pe deplin exonerat” în timpul procedurii Senatului.
Domnul Trump se va confrunta acum cu un proces în Senat cu privire la cele două acuzaţii.
Trump este acuzat că în timpul unei convorbiri pe care a avut-o cu preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski ar fi făcut presiuni pentru redeschiderea unei anchete împotriva afacerilor pe care Joe Biden şi fiul său Hunter le-au avut cu firma de energie Burisma. Hunter Biden a fost angajat în consiliul de administrare al Burisma imediat după căderea preşedintelui pro-rus Viktor Ianukovici, într-un moment în care Burisma era anchetată de procurorul general al Ucrainei pentru acte de corupţie. Joe Biden ar fi făcut presiuni asupra autorităţilor ucrainene pentru a demite procurorul general al Ucrainei în acel dosar.
Iar Trump este acum acuzat că ar fi blocat un ajutor de câteva sute de milioane de dolari acordat de Congres Ucrainei, şi că l-ar fi presat pe Zelenski să redeschidă procesul împotriva Burisma şi a lui Joe Biden, care candidează din partea Partidului Democrat în alegerile prezidenţiale americane din 2020.
În Cameră, votul pentru susţinerea acestei acuzaţii a trecut cu 230 de voturi la 197, împărţit pe liniile de partid. Doar doi democraţi s-au opus - Jeff Van Drew din New Jersey, care urmează să părăsească Partidul Democrat, şi Collin Peterson din Minnesota.
A doua acuzaţie este obstrucţia Congresului. Acest lucru se datorează faptului că preşedintele a refuzat să coopereze cu ancheta privind acţionarea sa în justiţie, reţinând dovezi documentare şi împiedicând ajutoarele cheie să dea dovezi. În Cameră, votul a fost trecut cu 229-198.
Cu toate acestea, republicanii au o majoritate în Senat, ceea ce face aproape imposibil ca preşedintele să fie demis din funcţie atunci când senatorii vor vota.
Preşedintele american a făcut o intervenţie extraordinară în ajunul votului de miercuri, publicând o scrisoare furioasă de şase pagini către preşedintele democrat al Camerei Reprezentanţilor, Nancy Pelosi, pe care a acuzat-o că a declarat „război deschis democraţiei americane”.
Liderul majorităţii republicane, Mitch McConnell, a declarat săptămâna trecută că senatorii republicani vor acţiona în „coordonare totală” cu echipa preşedintelui în timpul procesului.
În timp ce Camera Reprezentanţilor este acum controlată de democraţi, republicanii au majoritate în Senat.