Demisii în masă de la Spitalul Floreasca. Managerul spitalului, acuzat de abuzuri
alte articole
UPDATE. Ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu, i-a chemat miercuri seară la discuţii pe medicii demisionari de la Spitalul Floreasca din Capitală, au precizat, pentru Agerpres, surse medicale.
"Din 31 de medici care au contracte de muncă şi-au dat demisia 17 doctori. Erau angajaţi UPU — SMURD. Unul dintre motivele invocate a fost legat de dificultăţi în desfăşurarea activităţii, ca urmare a aprovizionării discontinue cu cele necesare activităţii şi, bineînţeles, modul în care s-a înţeles să discute şi să se comporte cu oamenii. La aceasta s-a adăugat regimul de încordare psihologică ce a fost pe oameni", a explicat şeful Departamentului, medicul Bogdan Opriţa.
* * *
Nu mai puţin de 17 medici de la Unitatea Primiri Urgenţe SMURD din cadrul Spitalului Floreasca din Bucureşti au demisionat miercuri acuzând modul abuziv în care au fost trataţi de managerul interimar al unităţii, medicul Sorin Păun. Potrivit Mediafax, demisiile au loc după ce în spaţiul public au apărut înregistrări audio în care Sorin Păun îi înjura pe medici.
"Managerul Sorin Păun refuză să semneze achiziţii, situaţia este aşa în tot spitalul, sunt laboratoare fără kituri de analiză, lipsesc de medicamente. În înregistrări, acele înjurături se întâmplau în sala de operaţie, acesta e comportamentului domnului doctor, agresează verbal, se lua de rezidenţii lui.
Nu mai avem cu ce să ne facem treaba, în septembrie rămânem fără medicamente, fără kituri de analize, de două luni au fost mai multe întâlniri cu ministrul şi cu consilierii lui. Păun se apăra la aceste întâlniri, spunând că sunt minciuni faptul că nu ar fi medicamente. O să fie afectată şi activitatea din spital fiindcă elicopterul aparţine SMURD Bucureşti", a declarat, pentru publicaţia citată, unul dintre medicii demisionari.
Alt medic a subliniat că demisiile reprezintă "o reacţie pe care trebuia să o avem acum câteva luni, problema este managementul defectuos care afectează calitatea actului medical. Nu gărzile sunt problema, ci felul în care ni se adresează, cum ne tratează. Mai urmează să mai depună demisii şi alţi colegi".
"De două-trei luni sunt probleme cu medicamentele, întâi am rămas noi fără medicamente, apoi spitalul, am cerut ajutor şi la Ministerul Sănătăţii. S-au găsit soluţii, dar tot apar probleme, dispar medicamente, s-au făcut achiziţii de aparate noi care ulterior s-au retras. Am cumpărat şi noi medicamente din banii noştri, dar sunt medicamente cum sunt sedativele, care nu se pot lua de la farmacie", a explicat un medic.
Cei 17 doctori demisionari sunt acum în preaviz două săptămâni şi au anunţat că, dacă nu se rezolvă ceva, îşi caută de lucru în altă parte.
"Mâine vor veni şi restul colegilor care sunt azi de gardă în alte locaţii. Aproape toţi ne vom da demisia. Garda Spitalului Floreasca nu va funcţiona. Când noi ne vom încheia preavizul, trebuie să găsească alţi medici. Avionul va sta la sol, elicopterul din Bucureşti va sta la sol, maşinile nu vor mai pleca la intervenţii. Totul se va opri, trebuie să găsească alţi medici. Nu cred că noi nu ne vom găsi de lucru în altă parte. Domnul manager nu ne vrea aici, ne-a zis că suntem la marginea medicinei", a avertizat medicul Gabriela Bratosin.
Cum răspunde managerul
"Cât priveşte activitatea managerială, aş vrea să vă precizez că toată activitatea managerială se bazeaza pe faptul respectării legii. Nu răspund la presiunile făcute de grupuri de interese. Nu cer decât respectarea legii, justificarea cheltuielilor în decontul pe pacient şi la secţia UPU, aşa cum se face în tot spitalul, justificarea unor achiziţii pe baza nevoilor reale şi respectarea reglementărilor şi procedurilor în vigoare. În relaţia cu colegii si cu colaboratorii mă bazez pe comunicare deschisă, în contextul în care reglementările trebuie aduse la cunoştinţa tuturor angajaţilor spitalului.
Acest lucru (angajări - n.r.) nu a fost posibil până acum din cauza lipsei bugetului de venituri şi cheltuieli, din cauza întârzierii semnării contractului cu casa de asigurări. A fost o situaţie care nu este imputabilă punctual Spitalului de Urgenţă, ci sistemului sanitar în totalitate. Dar s-a rezolvat şi pot să vă spun că în funcţie de referatele de necesitate pe fiecare secţie în parte s-a luat în considerare orice fel de necesar de personal mediu, superior şi auxiliar precum şi administrativ, în aşa fel încât să poată să fie rezolvat actul medical in conditii normale.
Săptămâna viitoare va fi publicat un anunţ pentru angajări. Demisia este un act unilateral. Nu e notat în aceste demisii niciun fel de motivaţii. Există o regulă în spital ca orice demisie să fie prezentată managerului şi discutată punctual. Când mă trezesc cu mai multe demisii, nu pot vorbi în colectiv ci cu fiecare în parte. În demisii nu se regăseşte motivul", a declarat managerul interimar al spitalului, Sorin Păun.