Stăm cu ochii pe ei! Ultramaratonistul Andrei Roşu, zilnic pe baricade în Piaţa Victoriei

De la adoptarea OUG 13, în fiecare dimineaţă o mână de temerari se strâng în Piaţa Victoriei înfruntând frigul până seara, când locul începe să se umple de protestatari. Printre ei se numără şi Andrei Roşu, deţinător al mai multor recorduri mondiale şi naţionale.
Protest în faţa Guvernului
Protest în faţa Guvernului (Cornel Brad)

Intrat în Cartea Recordurilor cu şapte maratoane şi şapte ultramaratoane pe şapte continente, Andrei Roşu - primul român care a traversat înot Canalul Mânecii şi care se pregăteşte acum să traverseze Atlanticul într-o barcă - a lăsat în aceste zile antrenamentele pentru a fi prezent zilnic, de la prima oră a dimineţii, în Piaţa Victoriei. De ce? Pentru că a simţit nevoia să fie cetăţean, să se implice, căci chestiunea adoptării OUG 13 transcende politicul, merge într-o zonă a relei-voinţe cu iz penal.

Andrei Roşu în Piaţa Victoriei
Andrei Roşu în Piaţa Victoriei (Facebook)

Cum a început

"M-am dus marţi seara la protest după care începând de miercuri am stat acolo de dimineaţa până seara, mi-am adus şi staţia de lucru, biroul, laptopul şi modemul şi lucrez din Piaţă. Stăm cu ochii pe ei. Chiar dacă suntem pe parcursul zilei doar o mână de oameni m-am gândit că, dacă tot trec mulţi şoferi pe acolo e bine să îşi amintească în permanenţă că nu s-au terminat protestele", a explicat Andrei Roşu, pentru Epoch Times, cum a început să vină zilnic în Piaţa Victoriei.

Andrei Roşu în Piaţa Victoriei
Andrei Roşu în Piaţa Victoriei (Facebook)

De ce?

"Este prima dată când particip la proteste, manifestaţii, deşi am aproape 41 de ani. Până la aceste evenimente am considerat că nu mă pricep la politică, am considerat că fiecare trebuie să facă lucrul la care se pricepe cel mai bine. În ultimii ani nici nu am mai ieşit la vot având o uşoară lehamite în privinţa clasei politice. Dar marţea trecută mi s-a părut că ceea ce s-a întâmplat în Guvern a depăşit graniţa politicii, a incompetenţei, deja lucrurile au mers înspre o zonă de rea-voinţă, chiar cu iz penal. Şi atunci am simţit nevoia să protestez ca cetăţean al acestei ţări."

Andrei Roşu în Piaţa Victoriei
Andrei Roşu în Piaţa Victoriei (Facebook)

Ce finalitate ar trebui să aibă protestele?

"În mod normal ar trebui că acest guvern să plece împreună cu maestrul Păpuşar şi cum o ştim cu toţi că PSD a câştigat alegerile ar trebui să vină oameni noi din acest partid, care nu au probleme cu legea şi au intenţii mai bune şi să conducă în următorii 3-4 ani astfel încât să respecte ceea ce au promis în campania electorală şi ceea ce un partid social-democrat ar trebui să facă."

Cum e receptat gestul lui Andrei de fanii şi prietenii săi?

"Întotdeauna momentele dificile sunt revelatoare, afli foarte bine cine sunt prietenii tăi, cine te susţine, cine nu, aşa că a fost o ocazie bună să mai filtrez atât lista de pe prieteni şi de pe Facebook şi din viaţa reală. Da, mă susţin, cei ce nu pot fi prezenţi fizic pentru mine mă susţin prin mesaje ceea ce contează foarte mult, mai ales la primele ore ale dimineţii când eşti singur, contează să ştii că nu eşti tu nebunul acela care stă singur acolo, degeaba", spune Andrei.

Andrei Roşu în Piaţa Victoriei
Andrei Roşu în Piaţa Victoriei (Epoch Times)

La ora publicării acestei ştiri Andrei Roşu este în Timişoara, unde îşi continuă protestul

Andrei Roşu protestâd la Timişoara, oraşul lui Sorin Grideanu
Andrei Roşu protestâd la Timişoara, oraşul lui Sorin Grideanu (Facebook)

Despre Andrei Roşu

Acum în vârstă de 40 de ani, Andrei Roşu s-a apucat de sport în urmă cu doar 7 ani, pentru a fi un exemplu pentru băieţelul său. Şi cum să fii un model nu este ceva ce se face timp de o săptămână după care renunţi, din corporatist comod care-şi găsea scuze să se complacă în efort, Roşu a ajuns sportiv de anduranţă, blogger şi scriitor inspiraţional, coach, speaker motivaţional, percuţionist amator, organizator de evenimente caritabile, susţinător de proiecte sociale şi deţinător de câteva recorduri naţionale şi mondiale.

În cei 7 ani de sport, Andrei Roşu a alergat într-un maraton la Polul Nord. Au urmat apoi alte 7 maratoane şi 7 ultra-maratoane pe 7 continente, premiate cu un loc în Cartea Recordurilor, după care a descoperit ciclismul şi înotul şi a început să participe la ultra-triatloane. În 2015, a parcurs un traseu de la Londra la Paris, compus din 140 de km de alergare, aproximativ 50 de km de înot şi încă 300 de km cu bicicletă, devenind astfel primul român care a traversat înot Canalul Mânecii. În prezent, Andrei se pregăteşte pentru o nouă încercare temerară - traversarea Oceanului Atlantic într-o barcă cu vâsle într-o cursă de 5200 de kilometri.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne