Delir la televiziunea rusă: Propagandist pro-Kremlin vrea ca Rusia să anexeze Istanbulul

Semion Bagdasarov
Semion Bagdasarov (YouTube Screenshot)

Fostul deputat rus Semion Bagdasarov, care sprijină activ războiul din Ucraina, a propus, în emisiunea moderată de propagandistul Vladimir Soloviov, ca Rusia să preia controlul asupra Istanbulului, profitând de "situaţia dificilă" din Turcia.

"Să ridicăm anumite forţe în Turcia şi să întoarcem statului nostru ceea ce ne aparţine din punct de vedere istoric - Constantinopolul [vechea denumire a fostei capitale a Imperiului Bizantin, Istanbul - n.r.]", a declarat Bagdasarov în cadrul emisiunii, citat de The Moscow Times.

Potrivit lui Bagdasarov, Turcia este acum slăbită de criza economică şi de urmările cutremurelor, astfel că Rusia ar trebui să profite de acest lucru şi să revendice ceea ce îi aparţine din punct de vedere istoric. De asemenea, el a cerut ca Turcia să fie "expulzată" din Asia Centrală, să-şi reducă influenţa în Ucraina şi să fie "dată afară" din Caucazul de Sud.

"Să ridicăm o cruce deasupra catedralei Sfânta Sofia... şi muzică, o rugăciune în aramaică, poate şi în rusă", a sugerat el.

"Mulţumim lui Dumnezeu pentru criză. Criza trebuie să se încheie cu prăbuşirea şi anexarea teritoriilor noastre", a adăugat Bagdasarov.

Declaraţiile lui Bagdasarov au fost făcute după ce Kemal Kılıçdaroğlu, un consilier al candidatului unic al opoziţiei din Turcia, Unal Çevikez, într-un interviu acordat publicaţiei Politico, a promis că, în cazul în care opoziţia va câştiga viitoarele alegeri din Turcia, Ankara va reaminti Rusiei de apartenenţa sa la NATO.

Potrivit lui Çevikez, relaţiile dintre Rusia şi Turcia sunt acum asimetrice, din cauză că Ankara depinde de importurile de resurse energetice ruseşti.

"În cadrul discuţiilor cu Rusia, cu siguranţă ne vom strădui să avem relaţii egale. Dar vom reaminti Rusiei şi faptul că Turcia este membră a NATO", a declarat el.

Turcia va organiza alegeri generale pe 14 mai pentru a alege un preşedinte şi 600 de membri ai Parlamentului.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe