Partidul Democrat din R.Moldova va plăti 600.000 de dolari pentru lobby în SUA

Partidul Democrat a semnat un contract cu compania americană de lobby „Podesta”, care urmează să ajute formaţiunea politică să stabilească o mai bună colaborare cu reprezentanţii Congresului şi ai Executivului din SUA, scrie Ziarul Naţional.md.
Vlad Plahotniuc în Statele Unite
Vlad Plahotniuc în Statele Unite (pdm.md)

Pentru serviciile care vor fi acordate pe parcursul unui an, începând din 22 iunie, compania americană a solicitat 600 de mii de dolari, bani care îi vor fi achitaţi în patru tranşe, câte 150 de mii de dolari în trimestru. Potrivit contractului încheiat, firma americană va oferi consultanţă şi pentru dezvoltarea relaţiilor moldo-americane şi va organiza întâlniri cu reprezentanţi ai Congresului american şi cu alţi oficiali din SUA.

Din partea PDM, contractul cu „Podesta” a fost semnat de fostul deputat democrat Constantin Botnari, cunoscut ca fiind un apropiat al lui Vladimir Plahotniuc.

Partidul Democrat susţine că astfel formaţiunea îşi doreşte să asigure mai multă transparenţă şi o informare cât mai corectă a opiniei publice internaţionale în privinţa obiectivelor partidului şi a guvernării democratice.

Podesta este cunoscută ca fiind una dintre cele mai importante companii de lobby din SUA, patronul firmei fiind considerat un apropiat al preşedintelui american Barack Obama. Anterior, la serviciile companii a apelat şi fostul preşedinte al Ucrainei, Victor Ianukovici.