Discuţia Hrebenciuc-Şova, lobby parlamentar sau trafic de influenţă?

Victor Hrebenciuc
Victor Hrebenciuc (Epoch Times România)

Discuţia dintre liderii PSD Victor Hrebenciuc şi Dan Şova surprinsă de procurorii anticorupţie a fost lobby parlamentar sau trafic de influenţă? În timp ce unii susţin că este vorba despre prima variantă, fostul consilier prezidenţial Sebastian Lăzăroiu este de părere că, ţinând cont de contextul şi beneficiul direct pe care îl obţinea Hrebenciuc, seamănă mai degeaba cu o infracţiune decât cu un lobby normal pentru o lege.

Recent, din stenogramele DNA am aflat despre strânsa colaborare dintre Hrebenciuc şi Şova, ambii protagonişti ai unui nou dosar de corupţie. În timp ce Hrebenciuc îi promite lui Şova că îl va susţine la şefia PSD în detrimentul lui Liviu Dragnea şi Valeriu Zgonea, purtătorul de cuvânt al PSD vorbea despre o lege care să aprobe amnistia şi graţierea, lege de care ar fi beneficiat şi Hrebenciuc, implicat în mai multe dosare penale grele.

Ulterior, în spaţiul public s-a lansat ideea că discuţia dintre Şova şi Hrebenciuc era doar un lobby normal pentru o lege, nicidecum o infracţiune aşa cum susţin procurorii anticorupţie.

Spre exemplu, liderul PSD Constanţa, Radu Mazăre, susţine că stenogramele convorbirilor dintre Hrebenciuc şi Şova sunt "discuţii între doi oameni politici", motivând că "aşa se fac susţinerile peste tot pe planeta asta". Mai mult, baronul de Constanţa a afirmat că este grav faptul că DNA a interpretat discuţia drept un trafic de influenţă, explicând că orice lege poate produce efecte şi asupra iniţiatorului.

"O intoxicare invadează presa prin tot felul de voci înţelepte care se întreabă: cu ce a greşit Viorel Hrebenciuc când vorbea cu Şova? Era un lobby normal pentru o lege. Aş vrea să nu uităm că era vorba de legea amnistiei/graţierii, pe care o cerea în primul rând pentru el, având în vedere că doar cu două zile înainte fusese prins în menghina DNA cu retrocedarea a zeci de mii de hectare de teren cu un prejudiciu de 300 de milioane de euro. Mie îmi seamănă mai mult a trafic de influenţă decât a lobby parlamentar", a opinat Sebastian Lăzăroiu.

Vă prezentăm în continuare stenogramele DNA ale discuţiei respective:

Hrebenciuc: ...Acum îţi spun cinstit, cu toată chestiunea, va trebui să facem într-un fel cu amnistia. Uite şi tu, mă că...

Şova: Amnistie şi graţiere obligatoriu!

Hrebenciuc: Pe cuvânt îţi spun, Dane, şi tu să le spui la partid asta.

Şova: Şi ştiţi ce trebuie făcut, domnul preşedinte - trebuie să, nu o să putem să abrogăm abuzul în serviciu, dar...(...)

Hrebenciuc: Sigur, e corect aşa. Şi cum am vorbit cu tine la faza cu preşedintele şi modernizezi puţin - adică să mai fie şi activitate la partid. Clar că te impui. Orice aprobă partidul. Ai forţă imensă, Dane, ascultă ce spun! Nu sunt nebun.

Cel mai mare partid! Solid, e solid, ascultă-mă ce spun! Nu contează că dispare un baron sau altul, nu contează, Dane!

Şova: Partidul merge.

Şova: În legătură cu epoca post Victor, toată lumea cu care am vorbit, toată lumea merge cu mine. Nu îl vor pe Liviu în primul rând.

Hrebenciuc: Asta este problema.

Şova: Este negativ.

Hrebenciuc: Boss, pentru mine, cum să-ţi spun ţie, să nu fie Liviu! în rest, nu am o problemă, practic şi normal că mă focusez pe tine, ştii. Este şi Vali Zgonea...

Şova: Dar ce facem cu Vali?(...)

Hrebenciuc: Hai să-ţi spun o chestiune: o să fii preşedinte, o să ai - pe ăştia pe care sunt nu te poţi baza pe toţi, că nu poţi lucra cu Vanghelie să întrebi: Bă, pe cine pun la guvern? Că el vine cu nu ştiu cine. Nu ştiu dacă mă înţelegi. Deci aici tu ai o problemă. Dar cât de cât trebuie ştiut un lucru- sunt ministere în care chiar trebuie să mergi cu tehnocraţi, nu o să ai ce să faci, boss.(...)

Şova: Şi trebuie să mai vorbesc cu Maria Lazăr, cu ea nu am apucat.

Hrebenciuc: Maria Lazăr?

Şova: Da. Nu am apucat să vorbesc cu ea.

Hrebenciuc: Vorbeşte în numele meu cu ea. Îi spui: Domne, uite, eu am vorbit şi cu Hrebenciuc. Eu am o relaţie specială cu ea, nu trebuie să mă - până o găsesc, până nu ştiu ce, vorbeşti tu direct cu ea şi îi spui aşa de la început. Şi îi confirm eu când o văd, fără probleme. Ca să intri direct pe poarta din faţă la ea.

Şova: Şi cu Vali, cu care m-am tot chinuit.

Hrebenciuc: Cu Vali o să facem o discuţie, o să mă laşi pe mine că acum el, aşa. O să fac eu o discuţie cu el şi vedem, ne lămurim exact. Fără probleme.

Şova: O să mă duc şi până la Focşani, la Marian acasă.

Hrebenciuc: Da, că e de ăsta la care trebuie să ai grijă să îi hrăneşti orgoliul. Hrăneşte-i orgoliul! Aia e cheia succesului la Marian. îi hrăneşti orgoliul şi...

Hrebenciuc: Şi mai e legea 78. Boss, legea 78/2000, că aici aceeaşi chestie spune. Aia e lege făcută de Stoica în 2000, atunci am aprobat-o ca tâmpiţii. Până acum câţiva ani lumea nu băga în seamă, nici procurorii nu se uitau la ea. Năstase a fost prima victimă a acestei legi. E un articol 13 care spune aşa: influenţarea în calitate de şef- nu şef...

Şova: De partid.

Hrebenciuc: ...de partid’ nu ştiu ce, organizaţie şi altele, nu numai partid, influenţarea şi luarea deciziilor, cum e trecut acolo, pentru obţinerea de foloase necuvenite, bani sau bunuri pentru sine sau pentru altul.

Şova: Aşa l-au băgat şi pe Liviu cu referendumul.

Hrebenciuc: Exact. Şi atunci, boss, ăsta este un articol doborâtor: orice telefon care îl dăm - că eu am zis asta în Biroul Permanent şi Mediafax a preluat-o anul trecut, înţelegi? Am zis, domne, pe această lege, Dane, orice telefon îl dai, este influenţare. Dacă eu sun pentru un primar din colegiu, noi trebuie să lămurim ce facem ca parlamentari, care e rolul nostru. Eu, dacă mă bat pentru un primar să îi dau bani la drum - că pe urmă mă văd oamenii acolo, nu? Mă iau de guler că nu rezolv cu drumul. E, în momentul acela e influenţare!

Şova: Da, da.

Hrebenciuc: Deci, automat, suntem beliţi.

Şova: Toţi!

Hrebenciuc: Deci ascultă ce spun, aia nu e o chestiune...

Şova: Nu, codul integrităţii...

Hrebenciuc: Trebuie puse la punct astea pentru că, îţi spun, suntem degeaba. Tot aşa, mă chemase pentru asta acum câţiva ani şi zic: Domne, dar vedeţi că e aşa? Ce să îi spun? Ce să îi spun? Aici, uite, la asta, la Braşov şi la acesta, la Sârbu şi la mine, e trecută asta.

Şova: Vreau să vă spun un lucru: când am vorbit cu câţiva judecători - că sunt prieten, sunt 15 ani de bară - Voi sunteţi nebuni? Şi mi-au spus: Puişor, dăm ce aţi reglementat voi. Voi aţi scris, noi aplicăm.

Hrebenciuc: Exact.

Şova: Modificaţi legea.

Hrebenciuc: Nu, trebuie făcută o chestiune foarte clară.

Şova: Dar trebuie pornită de la Ministerul Justiţiei cu inteligenţă.

Hrebenciuc: Vezi că asta e procedura acum, vezi că poate să fie şi avantajul tău.

Şova: Da, dar pentru asta ar trebui să nu am dosar, că să mă poată pune la Justiţie, că am discutat cu Victor treaba asta.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne