De la tribuna ONU, Maia Sandu a cerut retragerea completă şi necondiţionată a forţelor ruse din Transnistria

Maia Sandu, preşedintele Republicii Moldova
Maia Sandu, preşedintele Republicii Moldova (facebook.com/PAS)

„Vedem din ce în ce mai multe crize de securitate care apar în diferite părţi ale planetei, iar într-o lume interdependentă, precum e cea în care trăim astăzi, replicile lor pot fi resimţite pe tot globul.

Când ne referim la regiunea noastră, suntem serios preocupaţi de deteriorarea situaţiei de securitate din zona Mării Negre”, a declarat preşedintele Maia Sandu în discursul susţinut miercuri seară în faţa Adunării Generale a ONU, subliniind încă o dată că Republica Moldova este un stat angajat pentru pace.

Şefa statului a menţionat că R. Moldova rămâne ferm dedicată identificării unei soluţii politice paşnice pentru conflictul din regiunea transnistreană a ţării, soluţie bazată pe suveranitatea şi integritatea teritorială a Republicii Moldova în cadrul frontierelor sale recunoscute la nivel internaţional.

„În spiritul neutralităţii constituţionale a Republicii Moldova şi al dreptului internaţional, aş dori să reiterez că poziţia noastră cu privire la retragerea completă şi necondiţionată a forţelor ruse rămâne neschimbată.

Aceasta include îndepărtarea sau distrugerea muniţiilor din depozitele de la Cobasna, care reprezintă o ameninţare pentru securitatea şi mediul din regiune în ansamblu. Mizăm pe sprijinul comunităţii internaţionale în acest demers”, a adăugat preşedintele Sandu.

Şefa statului moldovean a mulţumit comunităţii internaţionale pentru ajutorul acordat Moldovei în lupta împotriva COVID - 19 şi a subliniat nevoia colaborării şi în domeniul schimbărilor climatice, care ca şi pandemia, pun la grea încercare umanitatea.

În opinia Maiei Sandu, erodarea democraţiei şi încrederea tot mai scăzută în stat, produsă de aceasta sunt o altă mare provocare globală a prezentului.

„Începem să curăţăm statul de corupţie. Reformăm sectorul justiţiei. Lansăm construcţia semnificativă a infrastructurii. Lucrăm la conectarea Moldovei cu restul Europei prin poduri, reţele îmbunătăţite de cale ferată, interconexiuni de electricitate şi gaze”, a adăugat şefa statului, notând că R. Moldova devine „un loc bun pentru investiţii”.

În concluzie, preşedinta R. Moldova a făcut un apel către statele membre ONU la solidaritate şi eforturi comune globale „pentru o lume în care oamenii trăiesc în pace şi prosperitate, în armonie cu natura”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe