Construirea unei turbine eoliene. Cum puteţi reduce factura la energie
alte articole
Dacă locuiţi într-o zonă cu potenţial eolian şi vreţi să reduceţi factura la energie, o turbină eoliană făcută acasă este o idee bună.
Turbinele eoliene sunt o modalitate mai ieftină de a produce o parte din energia electrică de care are nevoie o gospodărie. Puteţi să le cumpăraţi, însă sunt cam scumpe, sau puteţi încerca să construiţi o turbină singuri. Pentru acest lucru aveţi nevoie de cunoştinţe temeinice, procesul nefiind tocmai simplu.
Înainte de toate, un lucru important de ştiut este acela că nu mai folosiţi combustibili fosili, ajutând astfel la încetinirea încălzirii globale. Dacă toată lumea ar începe să folosească surse de energie alternativă, cantitatea de gaze cu efect de seră va scădea dramatic.
Dacă totuşi nu vă pricepeţi la electronică sau la asamblat sisteme electrice, cel mai bine este să apelaţi la un cunoscut care ştie, altfel riscaţi să faceţi o centrală care să se ardă.
Construirea unei turbine eoliene. Materiale
Turbina foloseşte vântul pentru a produce curent electric suficient pentru o gospodărie.
Presupunând că aveţi nevoie de o turbină mică, pentru nevoi casnice, asta însemnând maximum 10 kw (puteţi alimenta în acelaşi timp maximum 5 radiatoare electrice serioase, de 2 kw fiecare) aveţi nevoie în principiu de:
- un generator monofazat sincron de 12 sau 24 de Volţi (asta în cazul în care nu vreţi să folosiţi un generator asincron, care este mai scump, dar şi mai delicat de instalat);
- un transformator ridicător - invertor de tensiune (de la 12V la 220V sau de la 24V la 220V);
- o baterie de acumulatori Pb-acid, de aproximativ 3000-5000 Ah (destul scumpe), în cazul în care doriţi autonomie completă, chiar şi în zilele fără vânt;
- rotor cu pale fixe (5-8 pale din metal, sau lemn bine finisat şi lăcuit, fibră de sticlă, amplasate pe un ax central, cu unghiul de atac de aproximativ 8-12 grade);
- baterie de condensatori de putere pentru nivelarea şi uniformizarea tensiunii generate;
- sistem de protecţie electronică la suprasarcină;
- sistem mecanic de frânare pentru supravânt;
- pilon de ancorare din ax metalic cu diametrul de 100 mm grosime de minimum 7 mm şi înălţime de minim 7 metri.
În principiu de aici se poate porni pentru o construcţie tip amator a unei mici centrale eoliene. Viteza vântului trebuie să fie de aproximativ 25 de kilometri pe oră pentru ca o turbină eoliană să funcţioneze cum trebuie. Palele puteţi să le alegeţi din fibră de sticlă, pentru că sunt uşoare şi au un raport calitate/preţ foarte bun.
Construirea unei turbine eoliene. Bazele proiectării
Nu uitaţi că aveţi nevoie de cunoştinţe serioase de electronică pentru a asambla o eoliană. Nu este uşor să creaţi o maşină care poate converti eficient această putere şi care să reziste în faţa valului de putere ce poate apărea în timpul furtunilor.
Puterea medie generată de un motor eolian nu este aceeaşi cu puterea instantanee generată la viteza medie a vântului.
Vântul este mereu schimbător, iar fluctuaţiile de putere pot fi extreme. Trebuie să-l „recoltaţi” atunci când e prezent şi/ori să stocaţi energia pentru perioadele calme, fără vânt, ori să folosiţi o altă sursă de energie ca şi plan de rezervă. În perioada morilor de vânt folosite pentru măcinat, morarii aveau provizii de cereale pe care le măcinau când puteau.
În zilele noastre, micile sisteme electrice eoliene folosesc baterii care absorb surplusul de energie din perioadele cu mult vânt şi îl păstrează pentru perioadele mai calme.
Despre construirea unei astfel de turbine eoliene, găsiţi aici mai multe detalii.
Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.