De ce Statul Islamic este greu de învins

”Bombardamentele SUA şi ale statelor arabe lovesc infrastructura şi armamentul greu al grupării teroriste, dar problema este să faci ca pierderile să depăşească noile recrutări. Americanii vor să slăbească suficient Statul Islamic prin lovituri aeriene şi apoi să înarmeze nişte grupuri locale siriene care să-l anihileze. Problema este că nu există asemenea grupări care să poată fi folosite ca proxy”, a susţinut Şerban Cioculescu, cercetător la ISPAIM în cadrul dezbaterii ”Statul Islamic, o ameninţare globală”, organizată ieri de Fundaţia Europeană Titulescu.
Şerban F. Cioculescu,cercetător ştiinţific la Institutul pentru Studii Politice de Apărare şi Istorie Militară din Bucureşti (Epoch Times România)
Matei Dobrovie
07.11.2014

”Bombardamentele SUA şi ale statelor arabe lovesc infrastructura şi armamentul greu al grupării teroriste, dar problema este să faci ca pierderile să depăşească noile recrutări. Americanii vor să slăbească suficient Statul Islamic prin lovituri aeriene şi apoi să înarmeze nişte grupuri locale siriene care să-l anihileze. Problema este că nu există asemenea grupări care să poată fi folosite ca proxy”, a susţinut Şerban Cioculescu, cercetător la ISPAIM în cadrul dezbaterii ”Statul Islamic, o ameninţare globală”, organizată ieri de Fundaţia Europeană Titulescu.

Expertul a explicat că jihadiştii care au îngrozit lumea prin cruzimea lor vor să impună un califat, în care să se aplice metodele folosite de profetul Mahomed în secolul 7. Capitala califatului a fost declarată în oraşul Raqqa iar conducătorul Abu Bakr al-Baghdadi s-a proclamat califul Ibrahim, revendicând o descendenţă directă de la profet şi supunerea tuturor şiiţilor.

Şerban Cioculescu a apreciat că Statul Islamic este greu de învins doar prin raiduri aeriene, pentru că gruparea dispune de mulţi bani, mesajul ei radical este atractiv şi recrutează uşor. Scopul americanilor în prezent este să facă cât mai multe pierderi militanţilor pentru a acoperi numărul de noi recrutări. În opinia expertului, singura soluţie este însă eliminarea fizică a califului şi a leadership-ului, cât şi o operaţiune terestră împotriva gherilei teroriste care se ascunde în rândul populaţiei pentru a nu fi lovită.

O altă problema este că Statul Islamic este de departe cea mai bogată grupare teroristă din lume şi se autofinanţează din taxe de protecţie încasate de la locuitorii teritoriilor ocupate, din vânzări de petrol, răscumpărări de ostateci şi jefuirea unor bănci. Potrivit lui Cioculescu, gruparea a fost iniţial finanţată şi antrenată de state precum Arabia Saudită, Qatar şi Emiratele Arabe Unite. Mai mult, potrivit unei publicaţii turce, chiar grupuri din Turcia ar cumpăra petrol de la terorişti.

Turcia a rezistat multă vreme apelurilor SUA şi ale celorlalte state de a se alătura luptei împotriva ISIL. Expertul consideră că Ankara nu doreşte să apară un stat kurd puternic şi unit la graniţa sa, dat fiind că luptătorii kurzi ţin piept şi luptă împotriva Statului Islamic. Turcia s-a pronunţat pentru o zonă de interdicţie aeriană, în care să fie protejaţi kurzii, dar această variantă ar însemna că nu doar apărarea anti-aeriană a jihadiştilor, ci şi cea siriană, a regimului Assad, să fie anihilată. Expertul a mai subliniat că regimul Assad aruncă barrel bombs asupra oraşului Alep, omorând zilnic sute de civili, iar Turcia a cerut SUA măsuri împotriva regimului de la Damasc.

Pe de altă parte, Cioculescu a avertizat că acest califatul din Siria şi Irak capătă deja forma unui stat prin oferirea de servicii celor 8 milioane de oameni aflaţi sub stăpânirea sa: repararea de drumuri, construirea de şcoli religioase şi, dacă îşi va păstra controlul asupra acestui teritoriu vast mai multă vreme, va fi şi mai greu de eliminat. Deocamdată cei 8 milioane de oameni trebuie să se supună legii sharia, în caz contrar riscând pedeapsa capitală.

Scopul americanilor în prezent este să facă cât mai multe pierderi militanţilor pentru a acoperi numărul de noi recrutări. În opinia expertului, singura soluţie este însă eliminarea fizică a califului şi a leadership-ului, cât şi o operaţiune terestră împotriva gherilei teroriste.

În încheierea intervenţiei sale, cercetătorul de la ISPAIM a mai afirmat că dacă kurzii vor învinge Statul Islamic, va fi foarte greu să li se mai refuze un stat propriu.

La rândul său, Marius Văcărelu, profesor la SNSPA şi expert în geopolitică, a arătat că scopul SI în această fază este extinderea teritoriului controlat, nu stabilirea unor frontiere. El a explicat ascensiunea grupării teroriste prin faptul că aceasta a profitat de ascuţirea conflictului dintre şiiţi şi sunniţi în Irak. După înlăturarea lui Saddam Hussein, sunniţii ”s-au simţit prizonieri ai noii puteri şiite”, iar prăbuşirea vechii structuri de putere a dus la reizbucnirea conflictelor sectare. Văcărelu a precizat că loialitatea faţă de un regim a fost înlocuită cu revenirea la loialităţile tribale.

Expertul a mai afirmat că un alt motiv pentru care ISIL găseşte repede noi recruţi este că plata unui soldat este de 1.600 de dolari pe lună, o sumă mare în zona respectivă. Pe de altă parte, eşecul guvernelor din Irak şi din Siria de a include în procesul politic toate grupurile din ţară şi de a combate şomajul mare în rândul tinerilor a fost şi el un factor care a favorizat ascensiunea jihadiştilor.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor