Anatomia terorii: cum este organizat Statul Islamic

Extremiştii ISIL din Irak.
Extremiştii ISIL din Irak. (Pavel Petre / Epoch Times)

Koert Debeuf, reprezentantul ALDE în lumea arabă, a explicat la Bucharest Forum de ce Statul Islamic atrage constant noi recruţi din ţările arabe, în ciuda crimelor şi violenţelor pe care le orchestrează. Un motiv este, în opinia sa, faptul că gruparea teroristă vrea să reinstaureze califatul abolit în 1924, ”visul Islamului pur de la început”. Paradoxul este că gruparea teroristă este organizată după modelul vestic pe care-l respinge.

Debeuf consideră că şi regimul Assad a contribuit la ascensiunea jihadiştilor prin reprimarea opoziţiei moderate. ”Armata liberă siriană s-a luptat cu regimul de la Damasc, dar nu era suficient de bine înarmată. După trecerea liniei roşii de către regimul Assad cu armele chimice, atacul Franţei şi SUA asupra Siriei n-a mai venit aşa cum mulţi se aşteptau iar Armata liberă siriană (FSA) a fost lăsată de izbelişte şi s-a dezintegrat pentru că nu le-am furnizat arme aşa cum am promis. ISIL a profitat de acest moment pentru a creşte foarte repede”.

În opinia lui Debeuf, visul teroriştilor nu este să atace Occidentul, ci să restabilească un stat islamic de la Damasc, la Bagdad, Mecca, Medina şi până la Cairo. Expertul a subliniat şi faptul că liderul ISIL, Baghdadi, este un foarte bun organizator, iar gruparea se autofinanţează în proporţie de 95%, inclusiv prin vânzarea de petrol din teritoriile cucerite.

Pericolul ca jihadiştii să orchestreze atentate teroriste în SUA şi Europa este redus, în opinia sa, dar există riscul ca aşa numiţii ”lupi singuratici” care le susţin cauza să încerce să lovească Occidentul.

Cât despre şansele de a învinge ISIL, Debeuf consideră că problema jihadiştilor nu va fi rezolvată atâta timp cât Assad va fi la putere în Siria. În opinia sa, acesta ”face un joc de putere iar regimul său nu este unul sectar, ci unul mafiot, format din familii care împart bani şi putere”. În opinia sa, Iranul nu îi va retrage niciodată sprijinul lui Assad şi aici este problema.

Ierarhia teroriştilor

Chiar dacă se bazează pe o ideologie arhaică de întoarcere la practicarea Islamului pe timpul profetului Mahomed, Statul Islamic are o structură de conducere şi o ierarhie care par copiate după modelul occidental.

Califul autoproclamat Abu Bakr al-Baghdadi conduce aproximativ opt milioane de oameni, iar luptătorii săi controlează un teritoriu de mărimea Marii Britanii. În acest teritoriu vast dintre Irak şi Siria, Statul Islamic, deşi nu este un stat în accepţiunea vestică a termenului, a instaurat un regim religios de teroare. Singurele legi acceptate sunt cele care derivă direct din viaţa profetului şi din Koran.

În fruntea ierarhiei se află Abu Bakr al-Baghdadi, care conduce ISIL de peste patru ani deja şi care s-a autoproclamat calif, adică urmaş al profetului la vârful societăţii islamice, în iunie anul acesta. Acesta are doi adjuncţi pe care se pare că i-a cunoscut într-o închisoare americană din Irak. Adnan al-Sweidawi şi Fadel al-Hayali au ocupat amândoi poziţii înalte în armata irakiană, în timpul lui Saddam Hussein. După înlăturarea regimului de către americani şi dizolvarea armatei, ei s-au alăturat rezistenţei sunnite care lupta împotriva ocupanţilor şi împotriva noii puteri şiite de la Bagdad.

Chiar dacă se bazează pe o ideologie arhaică de întoarcere la practicarea Islamului pe timpul profetului Mahomed, Statul Islamic are o structură de conducere şi o ierarhie care par copiate după modelul occidental.

Paradoxal Statul Islamic, care nu recunoaşte graniţa dintre Siria şi Irak, stabilită cu o sută de ani în urmă de Franţa şi Marea Britanie, a menţinut diferenţierea teritoriilor ocupate. Sweidawi este răspunzător pentru Siria, iar Hayali pentru teritoriile irakiene cucerite de IS. ”IS a împărţit guvernarea într-o ramură siriană şi una irakiană pentru a conduce mai uşor teritoriile cucerite. Ei văd califatul ca pe un singur stat şi totuşi sunt două guverne”, a explicat Jasmine Opperman, director TRAC în Africa de Sud pentru CNN.

Cei doi adjuncţi dau ordine guvernatorilor care se ocupă de provinciile din Siria şi Irak aflate sub controlul IS şi care dau dispoziţii apoi consiliilor locale cum să implementeze decretele executivului pe probleme legate de relaţii cu media, recrutare sau chestiuni financiare.
Acestui trio (calif doi adjuncţi), numit emirat, i se subordonează 12 guvernatori care controlează cele cinci provincii din Siria şi cele şapte din Irak.

Cel mai important organism al mişcării este însă Consiliul Şura, format din 9 buni cunoscători ai dreptului islamic care trebuie să vegheze ca liderii grupării, cât şi guvernatorii şi consiliile locale să respecte interpretarea fundamentalistă a şaria, scrie revista germană Spiegel. Ei răspund faţă de ramura executivă şi decid şi crime precum decapitarea ostaticilor James Foley, Steven Sotloff şi David Haines. Teoretic Consiliul Şura îl poate demite şi pe calif, dacă acesta deviază de la perceptele şaria.

Mai mult, potrivit datelor oferite de Terrorism Research and Analysis Consortium (TRAC) şi citate de CNN, ISIL a înfiinţat structuri guvernamentale pentru a conduce teritoriile cucerite. Gruparea nu mai este doar militară, ci-şi propune şi să furnizeze servicii de bază noilor ei cetăţeni, precum hrană şi gaz.

Teroriştii sunt organizaţi paradoxal chiar pe modelul vestic pe care declarativ îl resping. Baghdadi, consilierii cabinetului său şi cei doi adjuncţi reprezintă un fel de ramură executivă.

În plus, există nouă Consilii, care ar corespunde ministerelor dintr-un guvern: Consiliul juridic se ocupă de conflictele din familie şi încălcarea dreptului islamic. Consiliul de Securitate coordonează controlul asupra teritoriilor ocupate şi decide asupra înfiinţării de puncte de control. Consiliul de ajutor pentru luptători se ocupă de integrarea noilor recruţi jihadişti străini. Consiliul Militar de operaţiunile militare şi securizarea teritoriului cucerit. Consiliul de servicii secrete strânge informaţii despre adversarii interni şi externi ai Statului Islamic. Consiliul media este repsonsabil pentru comunicarea oficială şi propaganda de pe reţelele de socializare. Consiliul financiar funcţionează ca un minister de finanţe care dispune de sute de milioane de dolari americani. El mai coordonează vânzarea de petrol şi de arme.