Statul Islamic a comis un alt masacru – cel mai grav de până acum


Imagine confirmată a fi publicată de Statul Islamic şi prezintă un masacru similar cu cel în care au fost implicaţi cei 600 de prizonieri.
Imagine confirmată a fi publicată de Statul Islamic şi prezintă un masacru similar cu cel în care au fost implicaţi cei 600 de prizonieri. (Captură Foto)

Militanţii Statului Islamic au dus 600 de prizonieri bărbaţi - şiiţi, creştini şi membri ai comunităţii Yazidi – în mijlocul deşertului, i-au aliniat de-a lungul marginii unei râpe şi i-au executat de aproape, conform unui raport publicat joi de organizaţia Human Rights Watch.

Deţinuţii, scoşi dintr-o închisoare din oraşul irakian nordic Mosul, au fost forţaţi să se numere singuri în timp ce se aliniau, după care membrii grupului jihadist au deschis focul asupra lor. Execuţia în masă a avut loc pe 10 iunie 2014.

Human Rights Watch afirmă că a vorbit cu nouă supravieţuitori ai masacrului. Ei au declarat organizaţiei de monitorizare a drepturilor omului că au scăpat cu viaţă după ce s-au rostogolit în râpă, pretinzând că sunt morţi sau fiind acoperiţi de trupurile altor bărbaţi împuşcaţi.

Militanţii Statului Islamic au separat grupul de 600 de oameni dintr-un total de peste 1.500 de prizonieri, folosind criterii religioase şi etnice.

Un supravieţuitor îşi aminteşte că un lider al Statului Islamic a spus că “suniţii trebuie să stea de o parte. Şiiţi, kurzii şi membrii comunităţii Yazidi să stea de cealaltă parte. Dacă aflu că un şiit se află printre suniţi îl voi decapita cu o bucată de metal.”

Bărbaţii au fost interogaţi în legătură cu credinţele lor, numele, oraşele natale şi alte detalii. Martorii spun că aproximativ 100 de prizonieri şiiţi au reuşit să se dea drept suniţi pentru a scăpa de alte violenţe.

Prizonierii şiiţi, kurzi, creştini şi Yazidi rămaşi au fost apoi percheziţionaţi.

“Ne-au luat totul – bani, ceasuri, inele, cărţi de identitate”, a spus un supravieţuitor. “În momentul în care ne-au cerut să le dăm tot ce avem în posesie am ştiut că ne vor ucide.”

Un alt supravieţuitor a declarat că după numărătoare, militanţii au decis că împuşcarea este cea mai eficientă metodă de a extermina grupul.

“Un militant i-a pus cuţitul la gâtul unui deţinut, plănuind să îi taie gâtul, dar un alt militant i-a spus că 'Sunt prea mulţi şi noi nu suntem destui, aşa că mai bine să îi împuşcăm'. După aceea, militanţii s-au dus la primul deţinut şi l-au împuşcat în spate de câteva ori. Apoi au deschis focul cu toţii asupra noastră.”

“Înainte să înceapă să tragă eu am reuşit să îi pup pe obraji pe cei de lângă mine, deoarece ştiam că vom muri. După ce ne-am luat rămas bun, am luat poza fiicei mele şi am sărutat-o şi m-am rugat ca Dumnezeu să mă salveze pentru a putea fi cu ea, deoarece nu mai am pe nimeni pe lume”, a spus un alt supravieţuitor.

Văzând că unii prizonieri au supravieţuit după prima rundă de împuşcături, militanţii s-au întors pentru o a doua rundă. Ei au tras cu armele până când au rămas fără muniţie.