De ce japonezii sunt supli?

Japonezi servesc sushi într-un restaurant tradiţional.
Japonezi servesc sushi într-un restaurant tradiţional. (TOSHIFUMI KITAMURA / AFP / Getty Images)

Se ştie despre japonezi că sunt mai supli şi trăiesc mai mult, conform raportului Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) ei au o speranţă medie de viaţă de aproximativ 85 de ani şi cel mai mic procent de obezitate. Acest fapt se datorează efectelor "Dietei japoneze."

În comparaţie cu alimentaţia popoarelor occidentale, cea a japonezilor cunoaşte o mare varietate de produse alimentare, studii recente arătând că japonezii consumă mai mult de 100 de tipuri diferite de alimente în fiecare săptămână, în timp ce oamenii din Occident mănâncă doar aproximativ 30 de tipuri diferite de alimente. Până acum se credea că totul era influenţat de gene, dar atunci când japonezii au adoptat dieta celor din vest, greutatea lor a crescut rapid.

Obiceiuri alimentare japoneze

Alimentele delicioase cu conţinut scăzut de calorii şi într-un echilibru sănătos, aranjate cât mai îmbietor pe multe farfurii şi în diferite boluri, sunt servite în porţii mici şi mâncate încet, într-o stare de relaxare. Japonezii mănâncă în medie, cu 25 la sută mai puţine calorii decât americanii.

Japonezii preferă orezul. În general, orezul japonez este gătit şi consumat fără a se utiliza unt sau ulei. Este servit într-un castron mic, la fiecare masă, inclusiv la micul dejun. Are puţine calorii şi dă senzaţia de saţietate.

Consum regulat de legume. Japonezilor le plac legumele, aproape toate tipurile de alimente fiind combinate cu diferite legume, la o masă pot fi servite 4-5 tipuri diferite de legume, atât gătite, cât şi crude.

Preferă să mănânce peşte cum ar fi somon, ton proaspăt, macrou, sardine şi hering, care sunt sursele cele mai bogate în acizi graşi omega 3, recunoscuţi pentru efectele benefice asupra sănătăţii aparatului cardiovascular. Japonezii mănâncă rareori carne roşie şi pâine.

Desert sănătos. Desertul tipic japonez este o varietate de fructe, decojite şi tăiate, aranjate pe o farfurie, sau ceai verde bogat în antioxidanţi servit într-o ceaşcă frumoasă, neîndulcit. Occidentalii preferă creme, prăjituri, torturi sau îngheaţă.

Zilnic japonezii merg mult pe jos sau cu bicicleta. În construcţii există o regulă ce nu permite lifturi în clădiri care au doar 4 etaje, acest lucru oferind mai multe oportunităţi locuitorilor pentru a arde caloriile.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Societate, cultură