Sunetul vântului de pe Marte, înregistrat de landerul "Insight"

Landerul InSight de la NASA (NASA | EPV)
Mioara Stoica
09.12.2018

Un foşnet slab şi sumbru aproape imperceptibil pentru urechea umană: este sunetul vântului de pe Marte, înregistrat pentru prima dată de landerul Insight, de la NASA, ajuns la 27 noiembrie pe Planeta Roşie. Uimitorul rezultat a fost obţinut cu ajutorul seismometrului şi a senzorului de presiune de aer montate pe lander, făcând posibilă înregistrarea vibraţiilor slabe generate de vânt, care pe 1 decembrie sufla cu o viteză de 16-24 km pe oră.

Senzorul de presiune a permis înregistrarea directă a vântului, în timp ce seismometrul a măsurat vibraţiile produse pe panourile solare. "Landerul Insight este ca o ureche mare", afirmă Tom Pike, membru al echipei de cercetare a misiunii. „Panourile solare răspund la schimbările de presiune a vântului. Este ca şi cum însuşi Insight îşi ciulelşte urechile să audă vântul".

Pentru NASA, prima înregistrare audio marţiană este un "cadou neaşteptat", explică Bruce Banerdt, şeful Insight de la Jet Propulsion Laboratory (JPL) din Pasadena, California (SUA).

"Dar unul dintre obiectivele misiunii - specifică expertul - este măsurarea mişcării pe Marte şi, desigur, aceasta o include şi pe cea cauzată de undele sonore". Pentru a fi ascultată de toţi, agenţia spaţială a SUA a postat un videoclip pe YouTube, care în doar câteva ore a primit mii de vizualizări. Se deschide cu sunetul original înregistrat de seismometru, apoi se repetă mărit cu două octave şi continuă cu sunetul înregistrat de senzorul de presiune, accelerat cu un factor de 100 pentru a fi auzit mai uşor.

Pentru a asculta sunete marţiene mai clare, va trebui să aşteptăm roverul misiunii Mars 2020 de la NASA, care va avea la bord două microfoane.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor