Noul ambasador american în Rusia: SUA nu va accepta niciodată anexarea Crimeei

Preşedintele SUA, Barack Obama.
Preşedintele SUA, Barack Obama. (JIM WATSON / AFP / Getty Images)

John Tefft, nominalizat pentru postul de ambasador american în Rusia, a afirmat că SUA "nu vor accepta niciodată" anexarea regiunii ucrainene Crimeea de către Rusia şi că nu pot ignora acţiunile Rusiei în Ucraina.

Tefft a declarat la 29 iulie, în timpul unei audieri pentru confirmarea candidaturii sale în faţa Comitetului pentru Relaţii Externe a Senatului american, că anexarea a “fărâmiţat chiar esenţa” securităţii europene.

“Statele Unite nu pot ignora o provocare la adresa ordinii publice internaţionale ce a fost declanşată de acţiunile Rusiei în criza ucraineană”, a declarat Tefft în cadrul audierii.

SUA nu au avut un ambasador în Rusia începând din luna februarie a.c. În ultimele luni, criza ucraineană a împins relaţiile dintre SUA şi Rusia la niveluri extrem de joase, ce nu au mai fost atinse de la Războiul Rece încoace.

Preşedintele american Barack Obama l-a propus pe Tefft la începutul acestei luni ca înlocuitor al lui Michael mcfaul, care a părăsit postul din Moscova în luna februarie după Olimpiada de Iarnă de la Soci. Nu se aşteptă ca numirea lui să întâmpine rezistenţă. Membri seniori ai Comitetului pentru Relaţii Externe al Senatului au declarat în timpul audierii din 29 iulie că ar trebui grăbită confirmarea lui Tefft.

Tefft este văzut de mulţi în Moscova ca având o atitudine ostilă faţă de Kremlin, suspiciune care pare să se datoreze în mare parte experienţelor sale anterioare ca ambasador în Ucraina şi Georgia. Acesta a jucat un rol esenţial în discuţiile cu guvernele pro-occidentale care au venit la putere ca urmare a ceea ce preşedintele rus Vladimir Putin numeşte “revoluţii colorate”, şi pentru a căror orchestrare Kremlinul acuză Washingtonul.

În timpul audierii sale, Tefft, în vârstă de 64 de ani, a atras atenţia asupra stării relaţiilor bilaterale cu Rusia.

“Astăzi, relaţiile noastre cu Rusia în mod evident … au probleme serioase şi continuarea lor este nesigură”, a afirmat viitorul ambasador.

Tefft a adăugat că doborârea zborului malaezian deasupra estului Ucrainei – pentru care guvernul american învinuieşte separatiştii pro-ruşi – subliniază importanţa rezolvării crizei ucrainene într-un mod “rapid şi paşnic.”

“În acest mediu cred că trebuie să discutăm clar cu interlocutorii noştri ruşi şi să ne asigurăm că oficialii ruşi înţeleg politica americană, interesele şi valorile noastre”, a adăugat el.

Spre deosebire de mcfaul, care a fost numit pe criterii politice, Tefft este un ofiţer de carieră al serviciilor externe şi care are peste 40 de ani de experienţă diplomatică.

În timpul audierii sale pentru confirmarea numirii ca ambasador, Tefft a subliniat importanţa înţelegerii motivaţiilor Kremlinului pentru a îmbunătăţi relaţiile bilaterale.

“Pentru a rezolva eficient şi înţelept această criză trebuie ca propriul nostru guvern să continue să ştie cât mai precis ce gândeşte partea rusă, care sunt obiectivele sale şi de ce se gândesc [ruşii -n.trad.] la abordările pe care le folosesc, chiar dacă pentru noi sunt inacceptabile”, a precizat Tefft în faţa Comitetului.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe