Dar cine ştie, poate că mai e speranţă?
alte articole
Eram foarte tânără când am văzut o reclamă care m-a marcat. O tânără, cu un chip împietrit, dezumanizat, golit de orice bucurie, stătea pierdută în picioare, lângă o bandă rulantă, într-o fabrică gri. Banda se rotea în continuu, aducând obiecte (nu îmi amintesc ce erau) pe care mâinile fetei le sortau mecanic în timp ce chipul ei nu exprima nimic.
Nu m-am prins despre ce este reclama până la sfârşit... au fost cadre, lungi, cenuşii, goale, doar cu impasibila bandă rulantă şi fata cu chip mort de lângă ea. STAY IN SCHOOL (Stai în şcoală), scria la sfârşitul reclamei. Abia atunci am înţeles de ce era atât de împietrită faţa fetei, şi de ce totul atât de dezolant. De ce era privirea ei fixă şi goală. Era dezolarea unei tinere care nu mai privea în viitor. Căci nu avea un viitor. Lipsa şcolii o privase de el.
Ar fi o reclamă pe care le-aş difuza-o intens, zi după zi, tinerilor noştri care merg la şcoală. Înainte să intre în Bac şi să îl pice total neglorios.
Ştiţi că există în şcolile noastre o aşa numită "Săptămâna altfel"? Tinerii nu fac şcoală ci sunt duşi la biblioteci, la muzee, facultăţi etc.
Le-aş sugera celor din învăţământ, (inclusiv celor din Federaţia Sindicatelor din Învăţământ Spiru Haret, care, pe bună dreptate, deplâng dezinteresul faţă de şcoală al elevului român şi inclusiv lui Remus Pricopie, lui Ponta, oricui ar putea fi interesat) ca, în săptămâna cu pricina, să îi ducă pe elevii noştri în vizită în fabrici şi uzine şi să le explice simplu, că fără bac nici acolo nu o să-şi găsească de muncit. În fabrică, ca să munceşti iţi trebuie diplomă de bacalaureat, seriozitate, rigoare etc. Să îi ducă în vizită la shaormării, la spălătorii auto (dar de preferinţă iarna) şi să le explice că acela este viitorul lor dacă nu pun mâna să înveţe. Am sentimentul că ar creşte simţitor promovabilitatea de la Bac.
Pe vremuri, pe vremea când am dat eu Bacul, pe uşile oamenilor scria cu mândrie Fam. Ing., Fam. Dr., Fam. Prof. Era o mândrie să fii intelectual şi să câştigi o pâine albă. Nici nu se punea problema să nu iei examenul de Bac, ci la ce facultate să te duci.
Vremurile au trecut şi din Fam. Ing. s-a ajuns la manele, iar pâinea albă a fost înlocuită ca deziderat de Maseratti-ul din curte. Ţara mişună de infractori, în România până şi miniştrii au dosar penal şi prim-miniştrii sunt acuzaţi de plagiat.
Drama este că tinerii noştri nu mai vor, mulţi dintre ei, nici măcar să se facă avocaţi ca să îl apere pe Becali ci vor să fie Becali direct. Fără prea multă şcoală, să facă avere şi să conducă un Maybach.
"Ţeapă" le-aş spune, nu e chiar aşa. Nu sunt mulţi ca Becali, mulţi sunt cei care stau cu mâna întinsă la el şi îi cântă colinde de sărbători şi La mulţi ani, de ziua lui. Nu mai e cazul acum când Gigi e la puşcărie, nimic nu durează la nesfârşit.
Ce se întâmplă cu cei care nu au luat Bacul?
55,4% promovabilitate este un procent foarte trist. Statul, de exemplu, le poate oferi fabuloasa oportunitate de a fi şomeri pe o indemnizaţie de 250 lei noi.
Ştiţi că există în şcolile noastre o aşa numită "Săptămâna altfel"? Tinerii nu fac şcoală ci sunt duşi la biblioteci, la muzee, facultăţi etc. Le-aş sugera celor din învăţământ să îi ducă în vizită la shaormarii, la spălătorii auto (dar de preferinţă iarnă) şi să le explice că acela este viitorul lor dacă nu pun mâna pe carte.
Tinerii care au terminat o formă de învăţământ şi nu au un loc de muncă pot obţine, pentru şase luni, o indemnizaţie de şomaj de 250 de lei, aceasta putând fi acordată şi absolvenţilor de liceu care nu au promovat examentul de bacalaureat, a declarat ministrul Muncii, Mariana Câmpeanu, acum, după ce Bacul arată un tablou extrem de trist al nivelului de educaţie al ţării.
Deci viitorul va surâde! Dragi copii ce nu aţi stat în şcoală, pe ce aveţi de gând să-i cheltuiţi? Că nu ajung nici măcar pentru o seară în glorie pe Lipscani! Stay in school, kids! Sau, mergeţi şi munciţi. Dar, fără Bac, mai greu.. tot Stay in School ar fi ideal.
Dar nu e tragic, paharul are şi o jumătate plină. Din cei 54 la sută dintre elevii care au luat Bacul, mulţi se vor îndrepta înspre facultăţi. Cu taxă, fără taxă, la fiecare după medie şi buget. Cei ce au învăţat merg pe locurile fără taxă, cei care nu, contestă rezultatele la bac.
La nivel de Bucureşti, s-au înregistrat peste 5.900 de contestaţii pentru mărirea notelor obţinute la examenul de Bac. Este firesc, media la Bac reprezintă 75% din media de admitere la Facultate şi mulţi se bat să intre pe locurile fără taxă. Nu toţii copiii sunt feciori de avocat!
Miercuri, pentru cei ce au reuşit pe barba lor, mai cu bine, mai cu puţin bine, încep înscrierile la Universitatea din Bucureşti. Oferta facultăţilor este foarte variată, doar dorinţă să fie de a învăţa.
Nu se ştie câţi vor dori să aibă diploma de avocat, doctor, inginer, economist, dar pe uşă, din fericire, nimeni nu-şi mai pune Fam. Ing, Fam. Dr.. Aceste apelative se pun acum pe cărţile de vizită şi în CV.
Fam. Prof. nu mai vrea aproape nimeni şi este mare păcat. Datorită falselor concepţii şi mediatizării agresive a doar unei anumite părţi a realităţii, profesorul, transformat de regim şi de batjocura elevilor în acel "coate goale, ăla, n-are bani nici să treacă strada" a devenit acum BAU BAU, corupt', urâtu' şi rău' care ia, dom'ne, şpagă la bacalaurat. Încă o anatemă doar în parte meritată pe o categorie socială aproape distrusă de politica de stat. Nu aprobă nimeni corupţia şi şpaga, tabloul profesoarei cu bani ascunşi în sutien este nu doar obscen ci completamente imoral, dar ce a făcut statul pentru a preveni nu evenimentul, ci acest tip de fenomen? Sigur, caracterul fiecăruia face diferenţa, dar dacă e să dăm cu pietre, să avem grijă pe cine lapidăm, ca să nu dăm cumva în victimă, considerându-l, cu nedreptate, agresor.
Şi cine e de vină până la urmă? Noi toţi. La un loc. Nimeni nu are dreptul să se plângă. Toţi am greşit la unison, părinţii că nu îşi educă cum trebuie copiii, profesorii că se lasă înfrânţi mental de sistemul care îi batjocoreşte şi fac rabat de la vocaţia care cândva i-a motivat, statul care dă salarii de mizerie pentru cei responsabili de viitorul ţării, mass media care promovează non valoarea şi da, toţi am amestecat greşeli în marea oală a rezultatelor dezastruoase de la Bac. Iar copiii? Sunt un produs al unui sistem bolnav sau este oare, vina lor?
Dar cine ştie, poate că mai e speranţă? În oala sistemului fierb tot felul de reforme şi poate că vin zile bune şi pentru învăţământul românesc. Poate că în ceasul al 13-lea tinerii să se trezească şi să... STAY IN SCHOOL! Atenţi la profesorul de la catedră şi nu la Like-ul de pe Iphone.