CUTIA CURIOZITĂŢILOR: Cea mai scumpă cafea din lume - Kopi Luwak

Cafeaua Kopi Luwak provine din Indonezia (dar nu numai!) şi este obţinută din boabele ce au fost ingerate şi expulzate prin excrementele unui animal, civeta de palmier (Paradoxurus hermaphroditus).
Mioara Stoica
19.06.2016

alte articole

Mioara Stoica
19.06.2016

Ştiţi de unde provine cea mai scumpă cafea din lume? Este o cafea din Indonezia, numită Kopi Luwak - în limba indoneziană kopi însemnând cafea iar Luwak este numele unui animal, civeta de palmier sau pisica indoneziană (Paradoxurus hermaphroditus), specie asemănătoare zibetei.

Acest animal, pe lângă bobele de cafea se mai hrăneşte cu insecte, mici mamifere dar şi cu diferite alte fructe (smochine, mango, flori sau fructe de palmier), alegându-le doar pe cele bine coapte şi suculente. Chiar dacă partea interioară a bobului de cafea nu este digerată, aceasta este modificată din punct de vedere chimic de către enzimele aflate în tubul digestiv al civetei, enzime care dau savoare cafelei şi care, prin distrugerea proteinelor, reduc gustul amărui al cafelei. Această enzimă se numeşte protează.

Cum se obţine cea mai scumpă cafea, Kopi Luwak

Excrementele sunt recoltate, apoi spălate cu grijă şi prăjite uşor pentru a nu distruge aroma complexă pe care au dobândit-o în urma procesului de digestie ce a avut loc în tubul digestiv al acestui animal arboricol. Substanţele existente în sucurile gastrice ale stomacului civetei, dă cafelei Kopi Luwak un gust unic, asemănător ciocolatei şi caramelului.

Acest tip de cafea este recoltată în câteva locuri în lume şi, în funcţie de regiune, are şi denumiri diferite: Jawa, Sumatra, Bali, Sulawesi, Filipine (aici este denumită kape alamid), Timorul de Est (numită kafé laku) şi în unele regiuni din sudul Indiei. În Vietnam se numeşte cà-fê chồn şi este produsă din boabele cafelei Robusta.

Cât costă cea mai scumpă cafea, Kopi Luwak

În ceea ce priveşte preţul, cafeaua Kopi Luwak este sortimentul cel mai scump la ora actuală – din cauza faptului că anual se produce o cantitate mică, în jur de 500 kg. Un kilogram de cafea se poate achiziţiona cu o sumă de circa 900 euro. Principalele pieţe de desfacere sunt Japonia şi SUA, precum şi Marea Britanie. Spre exemplu, în Marea Britanie şi SUA, poate fi găsită în unele locuri exclusive, iar o ceaşcă de cafea ajunge la 75-90 de dolari.

Pe insulele din Indonezia, cafeaua este la un preţ mult mai mic: de exemplu, în Bali o ceaşcă de cafea poate costa în jur de 4 euro.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor