Cumnatul premierului Ponta, Iulian Herţanu, arestat pentru 30 de zile

Cumnatul premierului Ponta, Iulian Herţanu, a fost arestat pentru 30 de zile în dosarul vizând fraudarea de fonduri europene pentru lucrări de canalizare la Comarnic, executate de firma pe care o administrează, Grossman Engineering Group.
Cătuşe (SERGEI SUPINSKY / AFP / Getty Images)
Loredana Diacu
19.02.2015

Cumnatul premierului Ponta, Iulian Herţanu, a fost arestat pentru 30 de zile în dosarul vizând fraudarea de fonduri europene pentru lucrări de canalizare la Comarnic, executate de firma pe care o administrează, Grossman Engineering Group, relatează Mediafax. Decizia a fost luată de magistraţii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie şi poate fi contestată la aceeaşi instanţă.

Alături de cumnatul premierului a mai fost arestat omul de afaceri Vladimir Ciorbă în timp ce fostul consilier judeţean de Prahova Mihai Coman, va fi cercetat sub control judiciar.

Reamintim că marţi seara, procurorii anticorupţie l-au reţinut pe Iulian Herţanu, după 17 ore de audieri la sediul DNA Ploieşti, într-un dosar vizând fraudarea de fonduri europene pentru lucrări de canalizare executate în oraşul Comarnic, reiese dintr-un comunicat al DNA. De asemenea, au mai fost reţinuţi şi fostul consilier judeţean Mihail Coman, omul de afaceri Vladimir Ciorbă şi Liviu Munteanu, administrator la aceeaşi firmă ca Iulian Herţanu.

Toţi patru sunt acuzaţi de constituirea unui grup infracţional organizat, schimbarea, nelegală, a destinaţiei fondurilor europene şi de evaziune fiscală.

În acelaşi dosar mai sunt implicaţi deputatul Sebastian Ghiţă, preşedintele Consiliului Judeţean Prahova, Mircea Cosma, şi fiul acestuia, deputatul PSD Vlad Cosma, toţi trei fiind puşi sub control judiciar în cursul zilei de marţi.

Mircea Cosma este acuzat de săvârşirea infracţiunilor de sprijinirea unui grup infracţional organizat şi folosirea influenţei sau autorităţii în scopul obţinerii, pentru sine sau pentru alţii, de bani, bunuri sau foloase necuvenite.

Fiul său, deputatul Vlad Cosma şi Sebastian Ghiţă sunt suspectaţi de sprijinirea unui grup infracţional organizat.

Dosarul deturnărilor fondurilor europene

Potrivit DNA, în perioada 2011- 2015, Herţanu, administrator al S.C. GROSSMAN ENGINEERING GROUP S.R.L., Ciorbă Vladimir Razvan, administrator/asociat la S.C. CVR ASFALT CONSTRUCT GROUP S.R.L. Dobroeşti, jud. Ilfov, S.C. CVR ACTIVITES GROUP S.R.L. Bucureşti şi S.C. GEFAM PRO S.R.L. Dobroeşti, jud. Ilfov şi Mihail Coman Marian – administrator/asociat la S.C. INDSERV S.R.L. Ploieşti şi S.C. INDSERV PROIECT S.R.L. Ploieşti şi angajat al S.C. Hidro Prahova S.A. (în calitate de consilier al directorului general din data de 24.05.2012), au constituit un grup infracţional pentru a acţiona în vederea adjudecării frauduloase a unui contract de lucrări finanţat preponderent din fonduri europene, însuşirii, nelegale, a unor importante sume de bani, prin schimbarea, fără respectarea prevederilor legale, a destinaţiei fondurilor obţinute în cadrul proiectului cu finanţare europeană şi sustragerii de la plata contribuţiilor datorate către stat, prin evidenţierea unor cheltuieli nereale sau operaţiuni fictive în documentele societăţilor pe care le-au controlat

Grupul infracţional ar fi fost sprijinit, potrivit DNA, de Mircea Cosma şi fiul acestuia, Vlad, precum şi de amicul premierului Ponta, deputatul (fost PSD) Sebastian Ghiţă.

"Scopul grupului infracţional astfel format şi sprijinit a fost atins, urmărirea penală efectuată până la acest moment relevând deturnarea din cadrul proiectului şi însuşirea în interes propriu, de către membrii grupului, a sumei totale de 7.797.410 lei (bani ridicaţi în numerar din conturi ale persoanelor juridice şi fizice, reprezentând un procentaj de aproximativ 54% din totalul sumelor ce au fost identificate ca fiind achitate de S.C. GROSSMANN ENGINEERIG SRL, către „partenerii” la care se pretinde că au fost subcontractate lucrări), precum şi sustragerea de la plata către stat, prin practici evazioniste, a sumei de 2.515.293 lei (din care 1.509.176 lei reprezentând TVA şi 1.006.117 lei reprezentând impozit pe profit).", arată DNA.

Mai reamintim în context că premierul Ponta, care, la momentul arestării fratelui lui Traian Băsescu, Mircea Băsescu, i-a cerut preşedintelui să îşi dea demisia, pentru a evita orice suspiciune că ar putea influenţa justiţia, nu a menţionat nimic despre vreo eventuală demisie a sa, după arestarea soţului surorii sale.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, dând un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor