Cum se întind ratele negative şi ce ne paşte în viitor: cazul BMO Canada

BMO Nesbitt Burns începe taxarea clienţilor cu o rată a dobânzii negativă de 75 de puncte de bază pentru toate conturile în monede străine, cu excepţia USD.
Banca canadiană Bank of Montreal (BMO) (Getty Images)
Gina Zaragiu
25.11.2016

În ciuda speculaţiilor pe parcursul anului trecut care afirmau că Ottawa s-ar putea alătura grupului Japoniei şi Europei, în clubul ţărilor care introduc rate negative la dobânzi, până în prezent Bank of Canada (BOC) şi-a menţinut poziţia. Cu toate acestea, începând cu 22 decembrie, pentru clienţii uneia din instituţiile financiare mari din Canada, BMO Nesbitt Burns, lucrurile se întâmplă deja, arată o analiză ZeroHedge.

Într-o scrisoare internă trimisă de conducerea BMO Nesbitt Burns, banca explică faptul că politica sa în ceea ce priveşte conturile în monede străine - cu excepţia USD - a fost că "nu plăteşte şi nu percepe dobânzi clienţilor la aceste conturi". Ca urmare, notează banca, clienţii au avut tendinţa să nu deţină valute străine într-un cont BMO Nesbitt Burns pentru o perioadă prelungită, cu excepţia dolarului american. Cu toate acestea, "având în vedere mediul global actual al ratelor dobânzilor, care s-a extins mult mai mult decât era anticipat, am observat o creştere a rezervelor de numerar în valute străine aflat în conturile clienţilor. Lucru care indică faptul că, ei îşi mută aceste fonduri în conturile BMO Nesbitt pentru a evita taxarea prin dobânzi negative în alte conturi pe care le menţin [la alte bănci, n.r.]".

Bun, prima întrebare este de ce s-ar supăra BMO pe banii depuşi în numerar în conturile sale pentru valute străine. Dar trecând peste acest aspect important, în epoca în care banii interşanjabili la nivel global, deponenţii pot ocoli "represiunea financiară" internă şi ratele dobânzilor negative în ţări care au introdus aceste măsuri, prin transferarea fondurilor lor în conturile bancare off-shore. Sau cel puţin asta au făcut clienţii BMO Nesbitt Burns, folosind BMO drept un custode de bani off-shore. Pentru că, a adăugat BMO, a devenit necesar ca banca să-şi actualizeze politica actuală şi să pună, selectiv, în aplicare rate negative, pentru a evita tocmai această interconectare la nivel mondial. Anume:

"Cu începere de la 22 decembrie 2016, vom începe taxarea clienţilor cu o rată a dobânzii negativă de 75 de puncte de bază pentru conturile în toate monedele străine deţinute, cu excepţia dolarilor americani. Dobânzile se calculează pe balanţa medie zilnică în timpul perioadei de aplicare. Prima rată negativă va fi aplicată ăe perioada cuprinsă între 22 decembrie 2016 şi 21 ianuarie 2017, şi va fi percepută pentru toate conturile clienţilor aplicabile la 23 ianuarie, 2017."

Cât timp va continua BMO această represiune financiară fără precedent a clienţilor săi străini? Simplu: atâta timp cât ratele negative ale altor ţări forţează clienţii să-şi mute banii în bănci precum Bank of Montreal.

În cazul în care deponenţii BMO (dintre care ne întrebăm ce procent sunt chinezi) îşi vor transfera banii la o altă bancă din Canada, acea banca va pune în aplicare prompt o dispoziţie de "rată negativă" similară pentru clienţii străini, până în cele din urmă, fiecare bancă, şi nu doar în Canada, va avea o politică de rată de depozit duală: una pentru contul deţinut în dolari canadieni şi americani, iar alta pentru toate celelalte monede, care vor cere o taxă anuală de 0,75% pentru privilegiul de a le deţine fondurile.

Rezultatul? TOATE băncile vor introduce rate negative, în timp.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor