Cum să ne temperăm apetitul?
alte articole
Pofta de mâncare – este, în general, un lucru bun. Dacă cineva are poftă de mâncare, înseamnă că organismul îi funcţionează normal. Însă, că toate să rămână bune până la capăt, trebuie să fie perfect echilibrate. În special celor care încearcă să piardă din greutate, nu le rămâne nimic altceva de făcut decât să-şi ţină în frâu apetitul.
Primul „obstacol” cu care ne confruntăm atunci cad păşim pe calea spinoasă a unui regim alimentar strict - este creşterea poftei de mâncare. De regulă, lucrurile stau cam aşa: tocmai ne-am hotărât să scăpăm de kilogramele în plus şi suntem bine înarmaţi cu teoria - şi brusc, de nicăieri, ne apare o foame de lup în orele în care nu se recomandă să mănânci în nici un caz. Se manifestă o dorinţă arzătoare să ne înfruptăm din ceva dulce, produse de panificaţie, patiserie sau ceva prăjit.
Totuşi, nu trebuie să ne indispunem prea tare. O astfel de creştere a apetitului este un truc psihologic al organismului în a se proteja împotriva fricii de a pierde din masa corporală. Da-da, exact, toate „obstacolele” se ascund în psihicul nostru bizar. Acum că cunoaştem acest lucru, trebuie să încercăm să-l înţelegem cât mai bine şi să-l folosim in procesul de eliminare a acestor frici.
Există o diversitate întreagă de moduri de calmare a poftei de mâncare. O puteţi alege pe cea optimală pentru cazul vostru particular sau puteţi să le aplicaţi pe toate la un loc.
Staţi cu ochii pe ceas
Persoanele care suferă de obiceiul de a ronţăi ceva în permanenţă (nivelul zahărului în sânge scade, dacă nu mănâncă câteva ore la rând) au nevoie de o dietă riguroasă - şi anume să mănânce câte puţin, dar des. În afară de micul dejun, prânz şi cină, porţiile cărora trebuie să fie mici, celelalte gustări nu trebuie să depăşească 50 de calorii. De exemplu: o piersică mică, 15 boabe de struguri, 5 covrigei uscaţi conţin mai puţin de 50 de calorii.
Alimente bogate în proteine
Produsele alimentare cu conţinut sporit de proteine şi puţine grăsimi, cum ar fi carnea de pui şi curcan fără piele, peştele, ouăle, brânza de vaci degresată - stimulează producerea colecistochininei, care oferă organismului o senzaţie de saţietate. Adică, atunci când consumăm produse bogate în proteine – ne alimentăm corect şi senzaţia de saţietate survine rapid - respectiv, reuşim să ne calmăm pofta de mâncare.
O „băutură” în loc de „o mâncare”
Este foarte important să beţi doar apă pură! Aveţi poftă de ceva anume? Stingeţi focul acestei dorinţe cu un pahar de apă rece. Senzaţia de saţietate nu se va lăsa aşteptată, pentru că stomacul se va umple cu apă pentru un timp. Doar credeţi că vă este foame, de fapt, vă este sete. Încercaţi să ţineţi o sticlă de apă mereu la îndemână.
Distragerea atenţiei
O poftă de mâncare pronunţată îşi face apariţia, de regulă, în perioada unor tensiuni nervoase sau, pur si simplu, din plictiseală. Se manifestă nu atât foame, cât dorinţa de relaxare sau de a face ceva plăcut. Iar gătitul calmează - este un fapt demonstrat. În astfel de cazuri, este important să găsim ceva care ne-ar distrage atenţia. Telefonaţi-vă cunoscuţii, discutaţi cu cineva, ascultaţi muzică sau, la urma urmei, faceţi ordine în dulap. Puteţi găsi o mulţime de activităţi sau lucruri asupra cărora să vă focalizaţi atenţia, doar ca să abandonaţi pofta de mâncare.
Guma de mestecat
Cu certitudine, nu este modul cel mai estetic de temperare a poftei de mâncare, dar funcţionează bine, în special în cazul persoanelor cărora le place să ronţăie ceva tot timpul. E vorba de guma de mestecat. Totuşi, guma de mestecat trebuie să fie dietetică. Astăzi, chiar şi jucăriile pentru fetiţe – păpuşile, sunt confecţionate mestecând gumă, adică, „păpuşile în cură de slăbire”. Pe de o parte, este un lucru bun – fetiţele se obişnuiesc timpuriu cu ideea că trebuie să le pese de greutatea corpului şi că aceasta este o parte integrantă a soartei feminine. Pe de altă parte, pierderea în greutate nu este o temă pentru copii - copiii trebuie să mănânce bine ca să crească sănătoşi.
Înlocuirea distracţiei
Înlocuiţi-vă plăcerea de a mânca cu o altă senzaţie plăcută - încă un truc psihologic eficient. Mintea noastră are nevoie de astfel de reamplasări. Aşa cum se spune: „Care este remediul cel mai bun împotriva dragostei? Răspunsul: o altă dragoste”. Totuşi, cu apetitul este mai simplu decât cu dragostea. Spre exemplu, puteţi face o plimbare, viziona un film, citi ceva captivant, face o baie şi multe alte lucruri plăcute.
Periajul dinţilor
Deseori, cei care sunt obişnuiţi să simtă senzaţii gustative plăcute în gură, pot fi dispuşi să le schimbe mereu, de exemplu, pe gustul de ciocolată sau bomboane. În astfel de situaţii - să vă diversificaţi gustul vă poate ajuta pasta de dinţi cu aromă de mentă sau apă de gură.
Arderea caloriilor
Câteodată, îţi vine să mănânci o cutie întreagă de îngheţată sau un pachet de biscuiţi. Încercaţi să înlocuiţi această dorinţă cu alergatul pe distanţe scurte, dacă afară e timp frumos sau cu exerciţii fizice de cinci minute. În loc să acumulezi calorii, arde-le!
Scăpaţi de produsele inutile
Zahărul alb, pâinea albă, pastele din făină rafinată, uleiurile rafinate, adică alimentele procesate - au proprietăţi nocive şi pe deasupra creează un puternic sentiment de dependenţă. Toate aceste produse au calităţi benefice neînsemnate şi o mulţime de calorii. Pur si simplu, nici nu trebuie să le procuraţi. Mâncaţi nuci, legume, fructe şi pâine din făină integrală de grâu – aceste daruri ale naturii sunt foarte bune pentru sănătate.