Cum ruinezi o ţară: proiect de lege - grade militare pe bani. Vezi reacţia ministrului Apărării
alte articole
Un grup 32 de parlamentari a iniţiat un proiect de lege vizând colectarea de bani pentru Armată. Susţinând că România nu poate face faţă unui război cu tehnică militară de care dispune în prezent Armata româna şi "luând act" de incapacitatea asigurării banilor necesari pentru dotarea Armatei de la bugetul de stat, deputaţii propun crearea unui mecanism de donaţii benevole private, care să colecteze fonduri utilizabile exclusive din dotarea logistic a mapn.
"Parlamentul României, luând act de nevoile de dotare ale Armatei Române, lund act de incapacitatea formal de asigurare a unui flux guvernamental investiţional pentru procesul de dotări logistice via bugetul de stat, în cadrul efortului de înarmare şi modernizare necesitat, aprobă iniţiativa“, se arată în propunerea legislativă a aleşilor, care provin de la toate partidele politice.
Pe lângă faptul că finanţarea şi dotarea armatei este apanajul statului şi nu al privaţilor, proiectul legislativ mai ridică o problemă, şi anume că donatorii pot primi, în schimbul banilor, grade militare. Astfel, donând consistent, persoane fără nicio pregătire sau merit în domeniul militar pot deveni inclusiv generali, ce-i drept, în rezervă.
Potrivit stiripesurse.ro, ministrul Apărării Naţionale, Mircea Duşa, a comentat luni dimineaţa, înainte de şedinţa coaliţiei de guvernare, proiectul de lege care ar putea scoate la vânzare gradele militare"
"Nu am analizat încă propunerea. Când va ajunge la minister, vom formula un punct de vedere. Armata este cea mai apreciată instituţie a statului şi cred că statul trebuie să asigure finanţarea", a declarat Duşa.
Întrebat ce opinie are despre posibilă acordare a gradelor militare pe bani, Dusa a comentat scurt: "Nu mi se pare normal."
Potrivit proiectului de lege, românii care vor dona pentru Armată ar putea avea următoarele beneficii:
- cetăţenii care vor da mai puţin sau egal cu 100 de euro la o singură donaţie sau cumulat anual - deductibilitate pentru sumele donate, o reducere cu 1% din toate impozitele datorate statului pe anul respectiv, publicare benevolă într-o listă naţională a donatorilor acestui proiect, diplomă pentru donaţie;
- sume între 100 şi 1.000 de euro - reducere de 2% a impozitului, invitare de participare ca oaspete la toate manifestările şi sărbătorile publice ale mapn, distincţie publică militară;
- între 1.000 şi 5.000 de euro, cu condiţia donării anuale în acelaşi cuantum pe o durată de cel puţin cinci ani - reducere de 4% la impozite, grad de subofiţer în rezervă;
- între 5.000 şi 10.000 de euro, pe timp de şapte ani - reducerea cu 8% a impozitelor, grad de ofiţer inferior în rezervă;
- între 10.000 şi 50.000 de euro, donate timp de nouă ani - grad de ofiţer superior în rezervă;
- pentru cel puţin sau mai mult de 50.000 de euro, timp de 12 ani - grad de general în rezervă
Iniţiatorii acestei legi sunt: Deputaţi PSD: Luminiţa Adam, Ioan Axente, Radu Babuş, Camelia Bogdănici, Aurelia Cristea, Adrian Diaconu, Gheorghe Frăticiu, Cornel Itu, Octavian Petric, Călin Potor, Gheorghe Roman, Cristian Sefer, Sorin Stragea, Violeta Tudorie Deputaţi PNL: Ioan Cupşa, Traian Dobrinescu, Maria Grecea, Ionaş Urca, Radu Zlaţi, Deputaţi PC-PLR: Steluţa Cătăniciu, Cezar Cioată, Ion Cupă, Constantin Galan, Vicenţiu Irimie, Claudiu Tănăsescu, Sorin Teju, Dan Tocuţ. Deputaţi DP: Clement Negruţ, Răzvan Rotaru şi Deputaţi neafiliaţi: Remus Cernea, Virgil Guran, Răzvan Tănase.
Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.