România şi Republica Moldova, discuţii despre înfiinţarea unui batalion comun de menţinere a păcii

Armata româna
Armata româna (facebook.com/Armata Romana)

Şeful Statului Major General al Armatei Române, general-locotenent Nicolae-Ionel Ciucă, a purtat discuţii marţi, la Chişinău, cu conducerea militară a Republicii Moldova despre formarea unui batalion comun de menţinere a păcii, la care ar putea participa şi militari din alte state, informează Agerpres.

Potrivit Radio Chişinău, ideea înfiinţării unui astfel de batalion mixt a fost lansată în cadrul vizitei pe care ministrul moldovean al Apărării, Viorel Cibotaru, a efectuat-o la Bucureşti în luna mai a acestui an.

În cadrul vizitei sale oficiale la Chişinău, generalul Nicolae-Ionel Ciucă s-a întâlniri cu ministrul Viorel Cibotaru şi cu omologul său de moldovean, generalul Igor Gorgan.

Generalul Nicolae-Ionel Ciucă a subliniat, în cadrul întrevederii avute cu ministrul Viorel Cibotaru, dialogul constructiv dintre România şi Republica Moldova în domeniul apărării şi a reiterat disponibilitatea părţii române de a continua punerea în practică a proiectelor comune şi participarea, împreună cu militarii moldoveni, la exerciţiile multinaţionale şi bilaterale.

De asemenea, părţile au discutat despre procesul de reformă al Armatei Naţionale a Republicii Moldova şi contribuţia României la adaptarea sistemului de apărare al statului moldovean la standardele occidentale.

La rândul său, ministrul Viorel Cibotaru a mulţumit României pentru sprijinul acordat în vederea aprobării, la sfârşitul lunii iunie, la Bruxelles, a Pachetului de consolidare a capabilităţilor de apărare pentru Republica Moldova.

Tot marţi, generalul român s-a întâlnit cu şeful Marelui Stat Major, comandantul Armatei Republicii Moldova, generalul de brigadă Igor Gorgan.

Discuţiile s-au axat pe exerciţiile planificate pentru anul 2015 şi extinderea acestora pentru anul viitor. În acest context, generalul moldovean a vorbit despre aplicaţiile multinaţionale "Efort comun 2015", desfăşurate în prezent la Bălţi, la care participă şi un detaşament de militari din cadrul Batalionului 151 Infanterie "Războieni" al Armatei Române.

Potrivit Moldpres, şeful Statului Major General al Armatei Române va vizita miercuri Centrul de instruire al Brigăzii "Moldova", unde va asista la antrenamentele din cadrul exerciţiului multinaţional "Efort comun 2015".

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne