China face cu ochiul Taiwanului. Armata simulează un “atac” asupra biroului prezidenţial taiwanez

Într-un articol recent, revista The Diplomat a relatat despre simularea de către Armata de Eliberare a Poporului (AEP) a unui atac asupra unei clădiri care se aseamănă cu biroul prezidenţial din Taipei. Pe lângă tancuri şi piese de artilerie care trag mai multe runde de muniţie, soldaţii sunt văzuţi cum se apropie şi pătrund în respectiva clădire.
China a simulat recent un atac armat împotriva Biroului Prezidenţial din Taiwan (CCTV (via 观察者)
Andrei Popescu
24.07.2015

Armata chineză a simulat recent un atac asupra unei clădiri care se aseamănă cu biroul prezidenţial din Taipei. Pe lângă tancuri şi piese de artilerie care trag mai multe runde de muniţie, se pot observa soldaţi care se apropie şi pătrund în respectiva clădire.

Experţi militari anonimi, citaţi în rapoarte, au informat că structura cu cinci etaje, care este generată de calculator, are aproximativ aceeaşi înălţime cu Biroul Prezidenţial din Taipei, lucru care a dus la speculaţii că obiectivul exerciţiilor militare chineze de la Zhurihe este acela de a dezvolta capacităţile necesare pentru a rezolva “problema taiwaneză” cu forţa.

Un cotidian al Armatei chineze a raportat în 21 iulie că exerciţiile respective simulează “câştigarea unei bătălii pentru obţinerea controlului asupra unei fortăreţe urbane importante”. Citându-l pe şeful de brigadă al AEP Ding Chao, PLA Daily a raportat că exerciţiul a simulat locaţii de luptă urbană copiate din realitate.

Deşi rapoartele au declanşat unele îngrijorări în Taiwan, publicarea montajului nu este întâmplătoare. Ţinând cont de sensibilitatea problemei, este aproape sigur că decizia difuzării clipului a necesitat aprobarea oficialilor seniori din cadrul Partidului Comunist Chinez (PCC), ca orice material senzitic care apare în Xinghua sau CCTV.

Prin urmare ar trebui acordată o atenţie specială valorii propagandistice a segmentului, care a fost difuzat într-un moment în care Partidul Naţionalist Chinez (KMT) pare să fie pe cale să înregistreze o înfrângere în cadrul alegerilor prezidenţiale şi legislative care se vor ţine pe 16 ianuarie 2016.

Aşa cum a făcut-o şi în trecut, Beijingul trimite un semnal alegătorilor din Taiwan împingându-i să ia decizia cea “corectă” (adică un vot pentru candidatul Hung Hsiu-chu din KMT, apropiat Chinei) şi avertizează voalat în privinţa consecinţelor unei neconformări (de exemplu, votarea lui Tsai Ing-wen din Partidul Progresiv Democrat al opoziţiei).

Doar că de această dată – nu ia în vizor Taiwanul cu rachete reale, aşa cum a făcut-o în 1995-96, când mişcarea s-a întors împotriva sa – Beijingul foloseşte lupta simulată într-un mediu care este foarte cunoscut taiwanezilor: centrul capitalei Taipei.

Prin urmare, în loc ca materialul video să fie interpretat ca un exerciţiu serios, în care soldaţii chinezi se pregătesc pentru un război urban într-un context taiwanez, acesta ar trebui privit mai degrabă ca un exerciţiu într-un război politic.

Ar trebui mereu ţinut minte că Beijingul preferă să înfrângă Taiwanul fără să recurgă la forţă, în special dacă acest lucru riscă o intervenţie din partea americanilor. Componenta războiului politic în strategia sa este, prin urmare, cel puţin la fel de importantă ca şi abilitatea armatei chineze de a lupta.

Mai mult, cercetările recente în literatura AEP sugerează că armata chineză rămâne foarte sceptică privind fezabilitatea unor operaţiuni militare împotriva Taiwanului şi eventualul succes al acestora. Pe lângă costurile imense ale unei astfel de intervenţii – care presupune dotarea armatei chineze cu arme grele şi desfăşurarea lor pe solul taiwanez – China ar risca să îşi strice reputaţia internaţională, conform The Diplomat.

Astfel, dacă montajul extras este, aşa cum pare să sugereze, o simulare a unui asalt asupra Biroului Prezidenţial taiwanez, atunci materialul ar trebui să fie analizat din perspectiva a ceea ce AEP poate spera să obţină.

Deşi războiul urban face parte din programele de pregătire ale AEP, scenariul în care Beijingul ar pregăti o invazie a Taiwanului şi un asalt asupra Biroului Prezidenţial pare să fie oarecum exagerat. Mult mai probabilă este posibilitatea ca segmentul difuzat, precum şi momentul ales pentru difuzare, să urmărească să transmită un sentiment de teamă în rândul alegătorilor taiwanezi şi să îl ajute pe “aliatul” Beijingului în sondaje.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor