Prima ediţie a Târgului de Iniţiative Cetăţeneşti, un nou pas înspre coagularea societăţii civile (Video)

Târgul de Iniţiative Cetăţeneşti, organizat de Centrul pentru Resurse pentru participare publică (CeRe) în Capitală, a reunit sâmbătă, sub acelaşi acoperiş, zeci de cetăţeni inimoşi care-şi doresc transformarea Bucureştiului într-un "oraş pentru oameni".
Sânziana Dobre, la prima ediţie a Târgului de Iniţiative Cetăţeneşti organizat de CeRe (Epoch Times România)
Loredana Diacu
23.11.2014
Se încarcă player-ul...

Material video pe pagina originală Epoch Times

Târgul de Iniţiative Cetăţeneşti, organizat de Centrul de Resurse pentru participare publică (CeRe) în Capitală, a reunit sâmbătă, sub acelaşi acoperiş, zeci de cetăţeni inimoşi care-şi doresc transformarea Bucureştiului într-un "oraş pentru oameni".

Participanţii, oameni de absolut toate vârstele, de la foarte tineri până la persoane la vârsta senectuţii, sunt membri ai unor grupuri de iniţiativă şi organizaţii, uniţi de un numitor comun, şi anume dorinţa de a trăi într-un oraş civilizat, verde, prietenos, în care legea să fie respectată iar autorităţile să ţină cont de cetăţeni.

În marea lor majoritate, grupurile reunite sâmbătă la evenimentul organizat de CeRe (www.ce-re.ro) s-au confruntat de-a lungul timpului cu probleme de urbanism şi de mediu. Concret, cetăţenii veniţi la Târgul de Iniţiative Cetăţeneşti sunt persoane care au reacţionat faţă de defrişarea şi betonarea parcurilor, de ridicarea unor construcţii ilegale la doi paşi de geamurile lor, adesea pe spaţiul verde unde se joacă copii, faţă de sluţirea oraşului prin clădiri ridicate cu ignorarea tururor normelor de urbanism, faţă de infrastructura proastă care transformă traficul într-un coşmar etc.

Scopul evenimentului a fost ca cei care s-au confruntat şi se confruntă cu probleme să interacţioneze unul cu altul, să-şi împărtăşească experienţele şi, de ce nu, să înveţe din poveştile de succes şi să afle că, prin solidaritate şi tenacitate, autorităţile pot fi obligate să acţioneze în favoarea cetăţenilor şi nu contra lor.

Astfel, protestele şi petiţiile organizate de "Prietenii Parcului IOR" l-au determinat pe primarul sectorului 3, Robert Negoiţă să anunţe că va renunţa la ridicarea unei săli polivalente în parc (iar cetăţenii luptă şi pentru o hotărâre a Consiliului Local în acest sens), membrii Grupului de Iniţiativă "Oponenţă Proiect Străpungere - Ciurel - A1" au obţinut, în instanţă, anularea actului prin care edilii Capitalei au aprobat Planul de Urbanism Zonal (PUZ) pentru străpungerea Ciurel, ca "nelegal emis", femeile din "Clubul Mamelor" au reuşit să obţină parcuri pentru locuitorii din Ferentari şi să determine conducerea unei şcoli să ia măsuri astfel încât copiilor să nu li se mai ceară taxe de protecţie şi lista reuşitelor poate continua.

Pe lângă grupurile care se confruntă cu probleme grave şi concrete, la eveniment au luat parte şi organizaţii care îşi doresc pur si simplu să facă mai frumoasă viaţa cetăţenilor din cartierele lor, precum "Grupul Berceni, de la Cartier la Comunitate", organizaţii care promovează transportul alternativ, precum "Optar", organizaţii care încearcă să contribuie la creşterea gradului de informare a cetăţenilor şi să le ofere sprijin când se înregistrează derapaje ale bunei guvernări precum "Funky Citizens" şi "ActiveWatch" etc.

Printre invitaţii speciali ai evenimentului au fost dl Nicuşor Dan, preşedintele "Asociaţiei Salvaţi Bucureştiul", ONG cu o vastă expertiză în materie de urbanism, şi dl avocat Dumitru Dobrev, ambii oferindu-le participanţilor la eveniment îndrumare în materie de apărare a drepturilor lor cetăţeneşti.

CeRe le-a oferit participanţilor avanpremiera piesei de teatru "4m2" – inspirată din acţiunile cetăţenilor din cartierele bucureştene care încearcă să încline balanţa de putere în relaţie cu autorităţile publice şi un atelier de intervenţii creative pe fotografii urbane organizat de "Asociaţia Komunitas" - cartierul ideal perceput şi imaginat prin ochii copiilor.

Va prezentăm mai jos lista participanţilor la târg. La rubrica video a publicaţiei noastre vom prezenta curând şi materiale filmate de la eveniment, prin intermediul cărora vă vom invita să-i cunoaşteţi pe câţiva dintre participanţii la Târg şi să aflaţi poveştile lor, poveşti care inspiră, căci sunt istorii despre solidaritate, sacrificiu şi altruism, despre oameni care nu se lasă înfrânţi de Sistem şi luptă să le ofere o viaţă mai bună şi mai curată celor din jur.

1. "Asociaţia Salvaţi Cartierele Dămăroaia şi Bucureştii Noi" ia atitudine faţă de autorităţile locale care permit distrugerea celor două cartiere prin acceptarea a sute de construcţii care încalcă legile urbanistice şi de protecţia mediului.

2. "Grupul de iniţiativă civică Lacul Tei" – un grup de cetăţeni obişnuiţi care s-au hotărât să schimbe în bine traiul din această zonă. Acum sunt concentraţi pe soarta Parcului Circului.
Grup înfiinţat prin programul de organizare comunitară derulat de Centrul de Resurse pentru participare publică.

3. Grupul de Iniţiativă "Oponenţă Proiect Străpungere – Ciurel – A1" format din cetăţeni ai Bucureştiului care vor să atragă atenţia asupra proiectului municipalităţii – "un proiect gândit greşit, pe mulţi bani şi, mai ales, ilegal", scriu organizatorii.

4. "Asociaţia Komunitas" - un laborator interdisciplinar socio-antropologic şi educaţional, unde se pun bazele unor modalităţi noi de educaţie non-formală pentru tineret, cercetare urbană, dezvoltare comunitară şi activare a spaţiilor publice. Acumulatorul Urban Mobil – un pavilion modulabil care poate fi cinematograf mobil, spaţiu de expoziţie sau masă de atelier, în funcţie de nevoi.

5. "Bună dimineaţa, Bucureşti!" - ziar de informare şi atitudine, care abordează subiecte specifice Bucureştiului şi relevante pentru bucureşteni.

6. "Berceni. De la cartier la comunitate" – un grup informal care propune identitatea culturală ca o legătură între indivizi şi spaţiul în care trăiesc.

7. "Cruciada Locatarilor" – un grup de locatari din B-dul Nicolae Grigorescu nr. 18 care luptă pentru a salva 8.000 mp de spaţiu verde şi parcări din faţa blocului lor., iar acum organizează lunar plimbări cu consilieri locali şi deputaţi pentru a discuta despre problemele cartierului.

8. "Observatorul urban" - structură de monitorizare profesională a spaţiului urban bucureştean, rezultat al unui program iniţiat de Uniunea Arhitecţilor din România (UAR).

9. "Asociaţia ActiveWatch" - organizaţie de drepturile omului care militează pentru comunicarea liberă în interes public, implicată în acţiuni care vizează autorităţile Bucureştiului atunci când se înregistrează derapaje ale bunei guvernări.

10. "Organizaţia pentru Promovarea Transportului Alternativ în România" – OPTAR pledează pentru un oraş prietenos cu bicicliştii şi cu un transport în comun mai bine organizat şi mai puţin poluant.

11. "Iniţiativa Favorit" - este un grup de iniţiativă cetăţenească, format din oameni obişnuiţi din cartierul Drumul Taberei - zona Favorit, care îşi doreşte îmbunatăţirea traiului din această zonă. De 4 ani militează pentru salvarea cinematografului Favorit, prin transformarea acestuia într-un centru cultural comunitar.
Grup înfiinţat prin programul de organizare comunitară derulat de Centrul de Resurse pentru participare publică.

12. "Grupul de iniţiativă Cartierul Floreasca" - un grup de oameni inimoşi ce locuiesc în Cartierul Floreasca şi care au hotărât să ia atitudine împotriva modului în care autorităţile locale distrug cu bună ştiinţă Cartierul, în beneficiul unor grupuri de interese imobiliare.

13. Grupul "Lăsaţi copacii în pace" – un grup de oameni de pe str. Politehnicii (Militari) nemulţumiţi de planurile Primăriei Sectorului 6 care vrea să amenajeze parcare în locul unui spaţiu verde cu pomi înalţi.

14. Grupul "Salvaţi Parcul Tineretului" – câţiva oameni din vecinătatea parcului care luptă împotriva şantierului de blocuri deschis în marginea parcului pe un teren retrocedat pe spaţiu verde.

15. "Funky Citizens" – este o organizaţie care îşi doreşte să construiască instrumente de advocacy pe cercetare, date concrete şi online, încurajând cetăţenii să se implice în iniţiative de responsabilizare a guvernanţilor.

16. "Vocea Tineretului România" este o iniţiativă a "Fundaţiei Parteneri pentru Dezvoltare Locală" inspirată de programul Youth Voice Detroit şi lansată în martie 2013. În acest moment, "Vocea Tineretului" este formată din tineri din 4 licee bucureştene (I. L. Caragiale, Gh. Lazăr, Tudor Vianu şi Matei Basarab) care se organizează şi acţionează pentru a rezolva problemele cu care se confrunta în liceele lor.

17. "Grupul de Iniţiativă Callatis - Drumul Taberei" - Oameni obişnuiţi care fac lucrurile să se întâmple. Implicaţi, nu resemnaţi! Este un grup informal de cetăţeni întruniţi pentru a colecta problemele prioritare ale locuitorilor zonei în care acţionează şi de a face demersuri pe lângă autorităţile publice locale pentru ca acestea să fie soluţionate. Grup înfiinţat prin programul de organizare comunitară derulat de Centrul de Resurse pentru participare publică.

18. "Street Delivery" - un eveniment-manifest care se întâmplă în fiecare an în Bucureşti, Timişoara şi Iaşi. "Street Delivery" recuperează spaţiul public şi redă oraşul locuitorilor săi. "Street Delivery" închide străzile pentru maşini şi le deschide pentru oameni, transformând carosabilul într-un spaţiu de promenadă mobilat cu idei.

19. "Clubul Mamelor" s-a format la iniţiativa "Policy Center for Roma and Minorities" la începutului anului 2013. "Clubul Mamelor" este format din aproximativ 20 femei rome şi ne-rome din cartierul Ferentari şi luptă pentru o comunitate în care vocea cetăţenilor din zonă ajunge la şi este ascultată de autorităţile publice locale şi naţionale.

20. "Cetăţean Sector 3" se doreşte a fi un vigilent observator al vieţii cetăţenilor acestei comunităţi, din toate aspectele (economice, sociale, politice, culturale) şi la toate nivelurile, realizând şi bilanţuri ale îndeplinirii promisiunilor electorale.

21. "Prietenii Parcului IOR" este o comunitate de tineri şi familii care trăieşte în jurul oazei de verdeaţă numită Parcul IOR şi care se implică pentru protejarea acestui spaţiu şi pentru apărarea drepturilor comunităţii locale.

22. "Luptă pentru strada ta" este un grup de oameni de pe str. Luncşoara, din sectorul 2, care se opun construcţiei unui bloc de 10 etaje în vecinătatea lor, care afectează spaţiile verzi şi locurile de parcare ale rezidenţilor.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor