Mii de biciclişti au pedalat în Capitală, cerând un oraş pentru Oameni

În jur de opt mii de persoane au participat sâmbătă la marşul "Vrem un oraş pentru oameni" organizat de Comunitatea bicicliştilor din Bucureşti şi Optar (Organizaţia pentru Promovarea Transportului Alternativ în România)
Marşul bicicliştilor, Bucureşti, 25 aprilie 2015. (Mihai Botea)
Loredana Diacu
26.04.2015

În jur de opt mii de persoane au participat sâmbătă la marşul "Vrem un oraş pentru oameni" organizat de Comunitatea bicicliştilor din Bucureşti şi Optar (Organizaţia pentru Promovarea Transportului Alternativ în România), relatează hotnews.

Bicicliştii au pedalat în jur de 15 km prin Capitală, în semn de protest faţă de faptul că Primăria Capitalei nu face benzi pentru biciclişti şi nu încurajează transportul în comun şi transportul cu bicicleta, în condiţiile în care Bucureştiul este una dintre cele mai poluate capitale europene.

"Milităm pentru drepturile pietonilor, pentru benzi dedicate transportului public şi pentru o planificare urbană axată pe nevoile oamenilor, nu ale traficului. De aceea ne dorim la marş, alături de biciclişti, oameni care, din diverse motive, nu au bicicletă.", anunţau organizatorii evenimentului pe Facebook, prealabil marşului de sâmbătă.

Marşul bicicliştilor s-a desfăşurat pe traseul Piaţa Charles de Gaulle - Arcul de Triumf - Şoseaua Kiseleff - Piaţa Victoriei - Bulevardul Nicolae Titulescu - Pasajul Basarab - Şoseaua Grozăveşti - cu întoarcere pe Şoseaua Grozăveşti - Pasajul Basarab - Bulevardul Nicolae Titulescu - Piaţa Victoriei - Calea Victoriei - Bulevardul Regina Elisabeta - Bulevardul Schitu Măgureanu - Splaiul Independenţei - Piaţa Naţiunile Unite - Piaţa Unirii - Bulevardul Dimitrie Cantemir - până la intrarea în Parcul Tineretului.

Potrivit organizatorilor, motivele organizării marşului sunt: neaplicarea măsurilor de siguranţă rutieră, încurajarea transportului motorizat în timp ce oraşul este cea mai poluată capitală europeană, lipsa unei viziuni a administraţiei oraşului pentru creşterea calităţii vieţii, menţinerea în funcţii a persoanelor vinovate de pagubele de milioane de euro provocate de recepţia ilegală a pistelor pentru biciclete, precum şi neaplicarea măsurilor de eficientizare a transportului public prin asigurarea de benzi dedicate bicicliştilor.

Marşul bicicliştilor se organizează de două ori pe an, începând din 2012, şi adună, la fiecare ediţie, mii de persoane care-şi doresc un oraş pentru oameni, unde traficul să se desfăşoare civilizat iar aerul să fie respirabil.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, dând un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.


România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor