LIVE TEXT. Marşul bicicliştilor. Mii de persoane au pedalat pe străzile Bucureştiului, cerând un oraş pentru oameni (Video)

Mii de oameni sunt aşteptaţi, sâmbătă, să participe la cel de-al şaptelea marş al bicicliştilor din Capitală. Cunoscut sub numele de "Marşul bicicliştilor – Oraş pentru oameni", evenimentul urmăreşte să atragă atenţia asupra modului dezastruos în care autorităţile locale înţeleg să administreze oraşul.
Marşul bicicliştilor, 19 septembrie 2015 (Epoch Times)
Andrei Pricopie
19.09.2015
Se încarcă player-ul...

UPDATE ora 15:45. Bicicliştii au ajuns la intersecţia Kiseleff cu strada arh. Ion Mincu, unde Jandarmeria a blocat accesul cu garduri metalice. Pe porţiunea de şosea blocată sunt instalate corturi.

Bicicliştii au început să se deplaseze paşnic pe trotuarele din dreapta şi din stânga şoselei îndreptându-se spre Piaţa Victoriei.

* * *

UPDATE ora 15:23. Coloana de biciclişti a pornit în marş spre Kiseleff.

* * *

UPDATE ora 15:15. Miile de biciclişti strânşi în Parcul Herăstrău se pregătesc să plece în marş. Potrivit lui Marian Ivan, preşedintele OPTAR, care se adresează în acest moment participanţilor, protestul bicicliştilor este cu atât mai justificat cu cât pe lângă faptul că este cea mai poluată capitală europeană, Bucureştiul a fost declarat începând de anul trecut cel mai congestionat oraş din Europa.

Marian Ivan acuză Primăria şi Jandarmeria că în fiecare an au încercat să saboteze marşul bicicliştilor organizând evenimente paralele cu marşul. Inclusiv în acest an, pe Kiseleff, pe traseul marşului primaria a amplasat corturi. Bicicliştii anunţă că nu îşi vor modifca traseul pentru că este obligaţia jandarmilor să asigure siguranţa acestui marş în condiţiile în care el a fost anunţat încă de acum 2 ani.

"Vom merge pe acolo pe unde am cerut autorizaţie încă din 2013", declară organizatorii.

* * *

UPDATE ora 14.30. Aproximativ o mie de biciclişti s-au strâns deja la intrarea în parcul Herăstrău dinspre Charles de Gaulle. În marea loc majoritate participanţii sunt tineri care îşi doresc să poată circula cu bicicleta în siguranţă şi civilizat prin Bucureşti.

Câţiva tineri, membri ai trupei independente Ritmurile Rezistentei, însufleţesc atmosfera bătând din tobe înainte ca bicicliştii să plece în marş. Între timp, numărul participanţilor începe să crească.

"Milităm pentru transformarea Bucureştiului într-un oraş pentru oameni. În acest moment, privilegiată în Bucureşti este maşina, iar ceea ce dorim şi adresăm autorităţilor locale este ca norma să devină transportul alternativ, nu maşina personală", a declarat Andrei Găitănaru, reprezentant al Comunităţilor Bicicliştilor din Bucureşti, unul din organizatorii evenimentului de astăzi.

"În momentul în care eşti nevoit să ieşi cu căruciorul cu copilul pe stradă, căci trotuarele sunt ocupate cu maşini, persoanele cu diazbilităţi nu pot nici ele sa circule pe trotuare şi trebuie să iasă în stradă, bicicliştii sunt şicanaţi pentru că nu există o infrastructură reală pentru biciclete, în acel moment putem spune, cu siguranţam că statutul pe care îl avem nu este cel de cetăţean cu drepturi egale în Cetate.", a adăugat Găitănaru.

* * *

Mii de oameni sunt aşteptaţi, sâmbătă, să participe la cel de-al şaptelea marş al bicicliştilor din Capitală. Cunoscut sub numele de "Marşul bicicliştilor – Oraş pentru oameni", evenimentul urmăreşte să atragă atenţia asupra modului dezastruos în care autorităţile locale înţeleg să administreze oraşul.

"Ne întâlnim la ora 14.30, la intrarea Charles de Gaulle a Parcului Herăstrău, toţi aceia care ne simţim stingheri într-un oraş al maşinilor. Vă aşteptăm să cerem împreună un Oraş pentru oameni. Traseul poate fi parcurs de orice biciclist", scriu organizatorii - Comunitatea bicicliştilor din Bucureşti şi OPTAR (Organizaţia pentru Promovarea Transportului Alternativ în România) - pe pagina de Facebook a evenimentului.

Motivele organizării "Marşul bicicliştilor – Oraş pentru oameni" sunt: neaplicarea măsurilor de siguranţă rutieră; încurajarea transportului motorizat în timp ce oraşul este cea mai poluată capitală europeană; lipsa unei viziuni a administraţiei oraşului pentru creşterea calităţii vieţii; menţinerea în funcţii a persoanelor vinovate de pagubele de milioane de euro provocate de recepţia ilegală a pistelor pentru biciclete precum şi neaplicarea măsurilor de eficientizare a transportului public prin asigurarea de benzi dedicate.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor