Cum joacă Rusia în noul război care se prefigurează între Israel şi Iran
alte articole
După o vizită de 10 ore la Moscova, unde s-a întâlnit cu preşedintele rus Vladimir Putin, şi la mai puţin de o zi după ce Donald Trump a anunţat retragerea Statelor Unite din acordul nuclear iranian, premierul israelian Benjamin Netanyahu a afirmat miercuri că nu se aşteaptă ca Rusia să acţioneze împotriva forţelor israeliene în timp ce acestea continuă să schimbe focuri cu forţele siriene.
Se pare că întâlnirea de miercuri s-a încheiat aproximativ în momentul unei amplificări majore a tensiunilor în regiunea Înălţimile Golan, Siria şi Israelul învinuindu-se reciproc pentru un atac iniţial care s-a intensificat rapid, forţele israeliene lansând rachete de croazieră şi proiectile asupra unor ţinte în sudul Siriei şi, în special, în Damasc.
Dacă loviturile aeriene desfăşurate în ultimele săptămâni şi luni de către Israel împotriva Siriei – pentru a respinge prezenţa militară iraniană în ţara arabă – nu au transmis un mesaj clar, atunci acum ar trebuie să fie foarte clar faptul că Siria, Israelul şi Iranul se află într-o stare de război şi toate semnele par să indice către o intensificare continuă a conflictului.
Şi, în mod crucial, în prezent nu există niciun semn că Rusia îl ajută pe aliatul său apropiat, în condiţiile în care un număr de rachete au căzut asupra Damascului în cursul nopţii de miercuri spre joi. Rusia a întors privirea în timp ce Israelul a desfăşurat, potrivit propriilor declaraţii, peste 100 de lovituri asupra Siriei – majoritatea având loc după intervenţia ruşilor în favoarea preşedintelui Bashar al-Assad în 2015.
După cum a precizat Reuters miercuri seară, Netanyahu a declarat reporterilor înainte să plece din Moscova: “Ţinând cont de ceea ce se întâmplă în Siria în acest moment, este necesar să asigurăm o coordonare militară continuă între armata rusă şi forţele de apărare israeliene”. Ruşii şi israelienii îşi coordonează acţiunile printr-un canal direct de comunicare ce urmăreşte evitarea ciocnirilor accidentale care ar putea duce la amplificarea tensiunilor între cele două state.
Premierul israelian a mai afirmat ieri: “În cadrul întâlnirilor precedente, anumite declaraţii atribuite părţii ruse – sau făcute de aceasta – păreau să însemne că avem o libertate limitată de acţiune sau de afectare a intereselor altora, însă acest lucru nu s-a întâmplat şi nu cred că de această dată situaţia va fi diferită”.
Astfel, se pare că Israelul ar fi primit undă verde din partea lui Putin să atace ţinte din Siria. Totuşi, în acest punct, nu este clar ce fel de limitări sau restricţii ar fi emis liderul rus – în cazul în care există aşa ceva, potivit site-ului Vetr.com.
Mai mult, contextul şi momentul întâlnirii dintre Putin şi Netanyahu sugerează o relaţie tot mai confortabilă şi călduroasă între cei doi în ciuda intensificării crizei din Siria.
În timpul vizitei de 10 ore la Moscova, liderul israelian a participat, alături de Putin, la ceremoniile anuale din Piaţa Roşie organizate cu ocazia aniversării sfârşitului celui de-al doilea război mondial. Israelul recunoaşte data rusă, ziua de 9 mai. Majoritatea puterilor occidentale sărbătoresc [evenimentul] în 8 mai, potrivit Reuters.
“Când preşedintele Rusiei invită un premier al statului evreu să stea alături de el în timpul unei parade care simbolizează victoria Armatei Roşii împotriva naziştilor, şi, bineînţeles, eliberarea lagărelor (de concentrare), a evreilor şi a altora – pentru Rusia acest lucru este foarte semnificativ”, a afirmat ministrul israelian al Informaţiilor, Yisrael Katz, pentru site-ul de ştiri Ynet.
De asemenea, Reuters a mai precizat că Israelul nu s-a alăturat sancţiunilor occidentale aplicate împotriva Rusiei pentru rolul acesteia în criza ucraineană şi pentru presupusul rol în otrăvirea pe teritoriul britanic a unui fost spion rus.