Israelul promite că va răspunde în caz de agresiune. Trump va anunţa marţi decizia privind acordul nuclear iranian
alte articole
Nefăcând referire în mod direct la Iran, premierul israelian Benjamin Netanyahu a avertizat că orice ţară care plănuieşte să atace Israelul ar trebui să ştie că Tel Aviv va răspunde, potrivit agenţiei ruse de ştiri Sputnik.
Publicaţia The Jerusalem Post l-a citat pe Netanyahu afirmând că un potenţial inamic care ameninţă că va distruge Israelul se va lovi de un “zid de fier” impenetrabil.
Separat, general-maiorul Mohammed Baqeri, şeful Statului Major al armatei iraniene, a promis că Teheranul va răspunde cu aceeaşi monedă la o potenţială agresiune împotriva sa.
Declaraţiile lui Netanyahu şi ale lui Baqeri au fost făcute după ce preşedintele american Donald Trump a susţinut într-o postare pe Twitter că marţi va anunţa decizia privind menţinerea sau retragerea Statelor Unite din Planul Comun şi Cuprinzător de Acţiune (JCPOA), după cum mai este cunoscut acordul nuclear încheiat cu Iranul.
Trump şi-a exprimat în mai multe rânduri nemulţumirea faţă de JCPOA. La sfârşitul lunii ianuarie, el şi-a intensificat retorica, cerând Congresului SUA să abordeze problema breşelor din acordul nuclear, ameninţând că, în sens contrar, se va retrage din acord.
La începutul săptămânii trecute, Trump l-a învinuit pe fostul secretar de stat John Kerry că s-a implicat în diplomaţie ilegală cu oficiali iranieni pentru a încerca să salveze acordul.
Pe de altă parte, Rusia a semnat disponibilitatea de a rămâne în acord cât timp o fac şi alţi semnatari. Moscova a subliniat în repetate rânduri că nu consideră că acordul trebuie modificat.
Miniştrii de externe din Germania, Marea Britanie şi Franţa au emis o declaraţie comună în care au afirmat că ţările lor vor rămâne în JCPOA chiar dacă SUA se retrage din acord.
JCPOA a fost semnat de Iran şi grupul P5 1, care include SUA, Rusia, China, Marea Britanie, Franţa şi Germania, la data de 14 iulie 2015. Acordul prevede o relaxare a sancţiunilor internaţionale aplicate împotriva Teheranului, în schimbul unei restricţionări semnificative a programului său nuclear.
Administraţia SUA a declarat în mai multe rânduri că breşele identificate în acordul nuclear au permis Republicii Islamice să continue cercetările nucleare sensibile şi să dezvolte rachete balistice.
Pe lângă restrângerea programului iranian de rachete balistice, SUA face presiuni asupra aliaţilor europeni să nu mai finanţeze entităţi iraniene asociate cu Gărzile Revoluţionare (IRGC), o forţă de elită a Teheranului care controlează sectoare ale economiei Iranului.
Duminică, mass media israeliană a citat oficiali în domeniul apărării afirmând că Tel Aviv se pregăteşte pentru posibile atacuri cu rachete lansate de Iran din locuri aflate în interiorul Siriei. Potrivit unor surse în sectorul securităţii, Iranul ar putea lansa un atac punitiv cu rachete împotriva unor ţinte militare din nordul Israelului, după ce acesta a atacat luna trecută baza militară T-4 din Siria.
În 9 aprilie, două avioane de vânătoare F-15 au atacat baza T-4, ucigând şapte iranieni care operau acolo, potrivit Ministerului rus al Apărării. Atacul respectiv a fost un răspuns la acuzaţii că o dronă încărcată cu explozibili a fost trimisă în spaţiul aerian israelian de la baza T-4.
Tel Aviv susţine că Iranul a trimis forţe militare în Siria pe care ar urma să le folosească împotriva Israelului. Teheranul a negat acuzaţiile, afirmând că a trimite în ţara arabă doar consilieri militari.