Elicopter militar rusesc se prăbuşeşte în Siria. Doi piloţi ucişi

Elicopter de luptă rusesc Ka-52 (Wikimedia.org)
Andrei Popescu
08.05.2018

Un elicopter militar rusesc s-a prăbuşit luni în estul Siriei, fiind ucişi ambii piloţi, au declarat agenţii ruse de ştiri, citând o declaraţie a Ministerului Apărării.

Ministerul a fost citat afirmând că elicopterul Ka-52 se afla într-un zbor de rutină când s-a prăbuşit, adăugând că trupurile celor doi piloţi au fost descoperite după o operaţiune de căutare. Ministerul a mai precizat că o eroare tehnică ar putea fi cauza prăbuşirii, potrivit RFE/RL.

Acesta este al doilea caz în această lună când piloţi ruşi îşi pierd viaţa căzând în Siria. În 3 mai, un avion de vânătoare rusesc Su-30M s-a prăbuşit în Siria la scurt timp după decolare, ambii membri ai echipajului fiind ucişi.

În privinţa acelui incident, armata rusă a luat în calcul varianta ca unul dintre motoarele avionului să fi fost lovit de o pasăre.

Incidentul recent de prăbuşire a elicopterului a avut loc după ce comandantul forţelor NATO din sudul Europei, amiralul american James Foggo, a declarat pentru Associated Press că spaţiul aerian şi maritim din estul Mediteranei a devenit foarte “aglomerat” ca urmare a faptului că Rusia profită de rolul său militar în Siria pentru a-şi consolida prezenţa într-o regiune mai extinsă.

Foggo a afirmat că regiunea estului Mediteranei devine “aglomerată” cu nave ruseşti, amintind că au avut loc anumite incidente “nesigure sau neprofesioniste” care au implicat avioane militare ruseşti.

Rusia a creat o bază maritimă în portul sirian Tartus din Mediterană când la conducerea Siriei se afla Hafez al-Assad, tatăl actualului preşedinte Bashar al-Assad.

Totuşi, Foggo a afirmat pentru AP că Rusia şi-a mărit în mod semnificativ numărul forţelor din Siria în ultima perioadă. “[Ruşii] au adus multe avioane şi nave” în ţara arabă, a adăugat Foggo.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor