Cum îşi cumpără ruşii buletine româneşti? Bărbatul care a dat foc casei lui Keir Starmer avea paşaport românesc

Mii de cetăţeni ruşi au obţinut în ultimii ani documente româneşti de identitate, după ce au mituit funcţionari de la Evidenţa Populaţiei. Un caz recent, de mare amploare, s-a înregistrat în micul oraş Săveni, din judeţul Botoşani, unde au fost eliberate aproximativ 7.000 de astfel de documente pe baza unor acte de cetăţenie false. Astfel, ruşi, ucraineni şi alţi cetăţeni din spaţiul ex-sovietic au ajuns să poată călători în Europa cu paşaport românesc, identităţi inventate şi caziere „curăţate”.
Marţi, oraşul a fost „ocupat” de forţe de intervenţie specială care au declanşat percheziţii. Autorităţile se tem că printre ruşii care obţin acte româneşti s-ar putea ascunde agenţi ai serviciilor ruseşti, care au misiunea de a semăna panică în ţările Uniunii Europene. Un astfel de sabotator cu paşaport românesc a fost deja arestat, după ce a incendiat casa premierului Marii Britanii, potrivit Observatornews.
Mai exact, Stanislav Carpiuc, un ucrainean cu simpatii pro-ruse, care a incendiat în luna mai casa premierului Marii Britanii, deţinea paşaport românesc, deşi nu vorbea deloc limba română.
Procurorii au efectuat peste 200 de percheziţii la Primăria din Săveni, la Evidenţa Populaţiei şi la adresele menţionate în actele false.
Schema, considerată extrem de riscantă inclusiv pentru securitatea naţională, ar fi fost coordonată de o grupare din Republica Moldova, potrivit surselor. În Republica Moldova erau falsificate documentele de cetăţenie românească. Cei interesaţi acţionau pe două căi: fie plăteau între 150 şi 200 de euro proprietarilor de locuinţe din România pentru a fi luaţi în spaţiu, fie mituiau funcţionarii de la Evidenţa Populaţiei. În schimbul banilor, aceştia eliberau buletine româneşti cu domicilii şi identităţi fictive sau pe adresele unor cetăţeni care nu ştiau nimic. Reţeaua avea ramificaţii şi în judeţele Gorj şi Dâmboviţa, potrivit surselor Observator.
Trei funcţionare de la Evidenţa Populaţiei Săveni au fost duse la audieri.
Primarul din Săveni susţine că nu ştia nimic, deşi localitatea şi-a dublat numărul de locuitori în ultimii doi ani. Surse Observator arată că se organizau curse cu autocarul pentru persoanele care îşi cumpărau acte false.