Se încearcă din nou "amputarea" ANI. Liberalii vor să schimbe regimul incompatibilităţilor

Agenţia Naţională de Integritate - instituţie care le dă mari bătăi de cap aleşilor locali de la toate partidele - ar putea să-şi piardă o parte din prerogativele considerate 'problematice' de liberali.
Agenţia Naţională de Integritate (A.N.I.), sediul central
Agenţia Naţională de Integritate (A.N.I.), sediul central (Epoch Times România)

Strânşi cu uşa de Agenţia Naţională de Integritate, liberalii din teritoriu vor să modifice legea astfel încât unele categorii de incompatibilităţi care se aplică aleşilor locali să fie eliminate definitiv, a anunţat preşedintele Ligii Aleşilor Locali ai PNL, Ciprian Dobre.

În acest sens, Liga Aleşilor Locali a partidului a votat sâmbătă, la Constanţa, o rezoluţie care vizează "eliminarea unui concept unic în lume descoperit în România - incompatibilitatea între un interes public şi un interes public".

"Vom solicita grupului parlamentar al PNL modificarea Legii 215 prin care şi azi se prevede incompatibilitatea unui consilier local de a vota viceprimar în consiliu dacă el e persoana care aspiră la acest titlu şi acelaşi lucru la consiliul judeţean. (...)

A doua incompatibilitate e legată de o modificare a Legii 131 prin care solicităm ca primarii, viceprimarii şi preşedinţii şi vicepreşedinţii de CJ să poată face parte din consiliile de administraţie ale societăţilor comerciale de interes local, regiilor autonome de interes local, în special atunci când vine vorba despre utilităţi", a declarat Ciprian Dobre, citat de hotnews.ro.

Mai mult, primarii, viceprimarii, preşedinţii şi vicepreşedinţii de CJ vor putea reprezenta unitatea administrativ-teritorială în adunarea generală a unei societăţi comerciale de interes local. Rămâne însă interdicţia de a fi reprezentant al statului în adunarea generală a unei societăţi comerciale de interes naţional.

Potrivit draftului acestui proiect legislativ, activitatea desfăşurată de aceste patru funcţii în calitate de membru al consiliilor de administraţie al unei activităţi economice sau de învăţământ locale nu va fi retribuită.

În sprijinul acestor modificări, secretarul general al PNL, Ilie Bolojan, a dat în discursul său exemplul unui viceprimar care are un proces cu Agenţia Naţională de Integritate pentru că timp de o lună a fost membru în consiliul de administraţie al unei şcoli.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne