PSD şi PNL şi-au dat lege pentru a scăpa de datorii în campanie

Pline de datorii şi cu conturile blocate, cele două mari partide - PSD şi PNL - şi-au dat mâna în Parlament pentru a trece o lege care să le permită să intre în noua campanie electorală fără să-şi facă griji pentru banii datoraţi.
Loredana Diacu
31.03.2016

alte articole

Liviu Dragnea (Florin Chirilă/Epoch Times)
Loredana Diacu
31.03.2016

Deputaţii au adoptat, miercuri, în prag de alegeri, un proiect de lege pe baza căruia conturile bancare pentru campanii electorale ale partidelor, candidaţilor independenţi sau ai minorităţilor naţionale nu vor putea fi executate silit. În baza noii legi, iniţiate de trei senatori PSD şi votată în unanimitate de aleşii ţării, partidele îşi vor putea asigura finanţarea campaniei electorale din banii care ar fi trebuit să ajungă la creditori.

Potrivit România Liberă, subiectul datoriilor partidelor politice a fost pus pe tapet de preşedintele PSD, Liviu Dragnea, care a anunţat pe 16 ianuarie blocarea unui cont al partidului şi le-a cerut social-democraţilor plata cotizaţiilor menţionând că în acel moment existau restanţe de 1,7 milioane de lei la cotizaţii. „Principala motivaţie care a stat la baza acestei decizii a fost aceea că trebuie deblocate conturile partidului, pentru că dacă ai conturile blocate nu poţi depune liste cu candidaţi“, declară Liviu Dragnea, la finalul şedinţei Comitetului Executiv Naţional al PSD.

Banii din cotizaţiile membrilor de partid nu ar fi putut însă acoperi milioanele de euro datorii la bugetul de stat. După mesajul liderului pesedist, social-democraţii au întocmit proiectul de lege, pe care l-au negociat, în culise, cu PNL, arată sursa citată, obţinând astfel atât sprijin pentru votarea ei, cât şi o garanţie a faptului că liberalii (de altfel plini şi ei de datorii), nu vor ataca legea la CCR. România Liberă arată însă că se poate ajunge la CCR dacă avocaţii unei firme implicate ridică o excepţie de neconstituţionalitate într-un proces. În declaraţiile oficiale, liberalii invocă grija faţă de banul public.

Reamintim că potrivit unei analize a Institutului de Politici Publice, ultimele alegeri locale şi parlamentare au lăsat PSD, PNL, PDL cu datorii de peste 54 de milioane de lei şi cu un volum al cheltuielilor mult mai mare decât veniturile declarate.

Situaţiile financiare ale PSD, PNL şi fostului PDL arată că, din anul 2012 şi până în prezent, bilanţul anual al nici unuia dintre partidele parlamentare nu s-a încheiat cu datorii mai mici de 10 milioane de lei. Astfel, PSD are, conform Ministerului de Finanţe datorii de peste 25 de milioane de lei, iar Partidul Naţional Liberal o sumă similară - 15 milioane ale partidului şi zece milioane ale fostului PDL.

Camera Deputaţilor a fost cameră decizională pe acest act normativ.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor