Cum este văzută în PSD demisia Gabrielei Firea

Senatoarea PSD Gabriela Vrânceanu Firea a anunţat vineri, într-un comunicat de presă, că îşi dă demisia din funcţiile deţinute în cadrul PSD, respectiv vicepreşedinte la nivel naţional şi preşedinte al organizaţiei judeţene Ilfov, precum şi din calitatea de membru al partidului.
Gabriela Vrânceanu Firea Palade, PSD (Epoch Times România)
Andrei Pricopie
11.01.2014

Senatoarea PSD Gabriela Vrânceanu Firea a anunţat vineri, într-un comunicat de presă, că îşi dă demisia din funcţiile deţinute în cadrul PSD, respectiv vicepreşedinte la nivel naţional şi preşedinte al organizaţiei judeţene Ilfov, precum şi din calitatea de membru al partidului.

Motivul invocat de Firea a fost decizia PNL de a accepta colaborarea cu PDL în Ilfov, aceasta criticând faptul că niciun lider al PSD nu a luat poziţie corespunzătoare faţă de atitudinea liberalilor.

"Începând cu data de astăzi, 10 ianuarie 2014, am demisionat din toate funcţiile deţinute în cadrul PSD, respectiv vicepreşedinte la nivel naţional şi preşedinte al organizaţiei judeţene Ilfov, precum şi din calitatea de membru al partidului. Am luat această hotărâre după 24 de ore de la decizia PNL de a accepta colaborarea în plan local cu PDL, reacţionând la conflictul din USL Ilfov prin promovarea preşedintelui PNL Ilfov în funcţia de coordonator al campaniei electorale a PNL pentru alegerile europarlamentare, timp în care niciun lider al PSD nu a luat poziţie faţă de acest demers flagrant de rupere a USL", reiese din comunicatul de presă remis de Firea.

Cătălin Ivan, surprins de decizia radicală

Purtătorul de cuvânt al PSD, Cătălin Ivan, a catalogat demisia Gabrielei Firea din PSD drept una surprinzătoare prin radicalitate şi şi-a manifestat convingerea că aceasta va reveni în PSD.

"Este regretabilă decizia Gabrielei Firea, un coleg de partid pe care eu îl apreciez şi pe care mă bazam şi ne bazam cu toţii în lupta în principal cu regimul lui Traian Băsescu. Este adevărat că e o luptă pe care liberalii în ultimul timp nu au prea mai dus-o la fel de convingător şi îi înţeleg supărarea doamnei Firea care nu este, cum am mai spus, singulară în PSD", a declarat Cătălin Ivan pentru Mediafax.

"De asta i-am şi cerut lui Crin Antonescu ieri (joi - n.r.) să ne dovedească în perioada următoare că mai vrea să se lupte cu regimul Băsescu, pentru că activitatea şi acţiunile sale din ultimul timp l-a apropiat foarte tare de Traian Băsescu şi l-au îndepărtat de USL", a continuat acesta.

Ivan a declarat că are convingerea că Gabriela Firea va reveni asupra demisiei, adăugând că aceasta are sprijinul partidului.

"Eu sunt convins că va reveni doamna Firea asupra deciziei. Are toată susţinerea PSD şi noi cu toţii i-am apreciat şi îi apreciem activitatea. Îi înţelegem supărarea, dar suntem surprinşi de radicalitatea deciziei. Tot timpul ne-a avut alături şi ne are alături. Nu trebuia să se supere aşa tare pe PSD. Pe PNL înţelegem de ce e supărată", a precizat Ivan.

Robert Negoiţă îi critică pe liberali

Vicepreşedintele PSD pentru regiunea Bucureşti-Ilfov şi preşedintele organizaţiei PSD a Sectorului 3 din Capitală, Robert Negoiţă, a subliniat că acţiunile din ultima perioadă ale unor lideri ai PNL Ilfov şi totodată reprezentanţi în administraţia locală "afectează grav colaborarea dintre PSD şi PNL".

"Acţiunile din ultima perioadă ale unor lideri ai PNL Ilfov şi totodată reprezentanţi în administraţia locală a Judeţului Ilfov afectează grav colaborarea dintre PSD şi PNL în cadrul USL. Din păcate, ceea ce se întâmplă la Ilfov încalcă orice principiu de colaborare politică, trecut sau netrecut într-un acord oficial. Regret că lucrurile stau astfel, mai ales că membrii PSD au depus toate eforturile pentru ca USL Ilfov să funcţioneze. Atitudinea liderilor PNL şi jignirile aduse parlamentarului şi liderului PSD, doamna Gabriela Vrânceanu Firea, sunt inadmisibile. Ele încalcă nu doar, aşa cum am spus, orice înţelegere politică, ci şi regulile elementare de politeţe. Solicit, pe această cale, liderilor PNL că, în ceasul al doisprezecelea, să revină la bun-simţ şi la regulile de colaborare politică statuate în cadrul USL", a declarat Negoiţă, într-un comunicat de presă.

Şi Robert Negoiţă şi-a manifestat speranţa ca Gabriela Vrânceanu Firea să revină asupra deciziei sale.

Gabriela Firea îşi explică decizia

Firea explica vineri că acţiunile liberalilor şi ale preşedintelui lor, Crin Antonescu, sunt mai aproape de Traian Băsescu şi se îndepărtează de USL, adăugând că ea nu poate să asiste la "încălcarea flagrantă a principiilor care au stat la baza formării USL".

"În ciuda îndemnurilor repetate pe care le-am primit, prin diverse canale, de a accepta această situaţie, pentru că aşa e în politică, nu pot să asist pasivă la încălcarea flagrantă a principiilor care au stat la baza formării USL şi pentru care am fost votaţi de oameni în 2012. Nu există nicio justificare credibilă pentru a accepta ca la nivelul judeţului Ilfov Uniunea Social Liberală să fie extinsă de la patru la şase partide, respectiv cârdăşia PNL-PDL-PPDD la care se adaugă, de formă, PSD, UNPR şi PC. După cum nu este admisibil ca primăriile 'neprietene' să fie lăsate fără fonduri, iar PDL să deţină un post de vicepreşedinte al Consiliului Judeţean în detrimentul PSD", a declarat aceasta.

"Constat cu amărăciune că a fi consecventă unor idei şi principii, cum ar fi unitatea USL, care nu se poate baza decât pe respect reciproc şi pe respectarea cu stricteţe a documentelor acestei alianţe, m-a transformat în ţinta atacurilor şi ironiilor celor care pun pe primul plan interesele personale. Am promis, cu toţii, în campania electorală că vom face dreptate până la capăt, dar se pare că nu avem toţi aceeaşi reprezentare a ideii de dreptate. Dacă sunt lideri ai USL care au o agendă politică diferită de cea asumată oficial, este problema lor, eu însă nu pot fi părtaşă la niciun fel de scenarii oculte, cu sau fără ştirea mea. Am pornit pe acest drum cu convingerea că voi putea să fac un alt fel de politică, şi nu renunţ la acest obiectiv", a adăugat Firea.

Gabriela Firea a anunţat că îşi va continua activitatea ca senator independent.

"Voi activa în continuare ca senator independent şi mă voi implica cu toată puterea în rezolvarea problemelor cetăţenilor din colegiul pe care îl reprezint şi pentru ideile generoase cuprinse în programul politic prin care USL a câştigat alegerile în 2012".

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor