Cum a reuşit un membru al grupului de la Monaco să scape de dosarul legat de întârzierea metroului din Drumul Taberei

Curtea de Apel Bucureşti a constatat prescrierea faptelor în dosarul de corupţie în care era trimis în judecată omul de afaceri Dragoş Dobrescu, temut membru al grupării informale de politicieni şi afacerişti cunoscută drept “grupul de la Monaco”, potrivit hotărârii instanţei. Decizia nu este definitivă şi poate fi atacată cu apel de DNA, relatează G4Media.ro.
De asemenea, Curtea de Apel a decis confiscarea sumei de 547.000 lei de la Dobrescu, sumă despre care DNA susţine că a fost plătită pentru primirea de la Primăria Sectorului 6 a avizelor necesare construirii metroului din Bucureşti.
Reamintim că, în octombrie 2022, afaceriştii Dragoş Dobrescu (grupul de la Monaco), Doru Cătălin Boştină (avocat) şi Pier Luca Canino (şeful Astaldi România) au fost trimişi în judecată de DNA într-un dosar de corupţie care vizează modul de obţinere a avizelor de construire pentru Magistrala 5 de metrou (Drumul Taberei), precizează sursa citată.
Metroul din Drumul Taberei, construit de Astaldi, a fost întârziat peste opt ani din cauza unor probleme cu avizele şi autorizaţiile.
Conform publicaţiei citate, procurorii susţin că unul dintre oamenii de afaceri ar fi cerut de la celălalt om de afaceri un milion de euro, în schimbul exercitării influenţei pe care a pretins că o are asupra unui primar de sector din Bucureşti, pentru obţinerea cu uşurinţă a avizelor necesare construirii metroului spre Drumul Taberei.
Totodată, potrivit informaţiilor G4Media, primarul este Rareş Mănescu (ex-primar PNL al Sectorului 6), dar acesta nu are nicio calitate în dosar. De notat că Rareş Mănescu este şi el considerat membru al grupului informal de la Monaco, alături de Dragoş Dobrescu.
În plus, omul de afaceri care a cerut banii a promis că vor fi soluţionate favorabil şi plângerile cetăţenilor nemulţumiţi de modalitatea în care se derulau lucrările la metrou. Pentru a fi ascunsă adevărata natură a banilor, aceştia urmau să fie remişi prin intermediul unei societăţi controlate de avocatul inculpat în cauză, sub forma unor servicii fictive de ”mentenanţă”.
Mai mult, DNA arată că la 9 septembrie 2013 au fost transferaţi în contul unei societăţi administrate de primul dintre inculpaţi o primă tranşă, în valoare de 547.000 lei, bani care, ulterior, au fost retraşi sub formă de cash.
Dragoş Dobrescu este un controversat afacerist, membru al celebrului Grup de la Monaco – o comunitate informală de oameni de afaceri şi politicieni cuplaţi la contracte publice, indiferent de culoarea guvernării. El a făcut şi în 2018 o afacere profitabilă cu statul român, căruia i-a închiriat sediul pentru Ministerul Fondurilor Europene, pe când ministerul era condus de Rovana Plumb, precizează G4Media. Mai multe detalii aici.