Guvernul Tudose a tăiat "din pix" un întreg sector cu joburi pentru persoanele cu dizabilităţi

Guvernul condus de premierul Mihai Tudose a demarat un fel de "noaptea, ca hoţii" în domeniul întreprinderilor sociale.
Mihai Tudose(Prim-ministru),
Mihai Tudose(Prim-ministru), (Florin Chirila/Epoch Times)

O ordonanţă de urgenţă a Guvernului Tudose, publicată săptămâna trecută, riscă să distrugă un întreg sector în care sunt angajate peste 2.000 de persoane cu dizabilităţi. Acest sector a fost creat cu un efort care a durat mai mult de 10 ani. Veteranii din branşă spun că ceea ce s-a întâmplat e un fel de #noapteacahoţii, dar în domeniul întreprinderilor sociale, relatează Pressone.ro.

Pe scurt, potrivit legii, toate firmele şi companiile cu mai mult de 50 de angajaţi au obligaţia de a avea 4% din angajaţi persoane cu dizabilităţi. Companiile care nu îndeplineau acest criteriu aveau posibilitatea de a cumpăra servicii sau consumabile de la Unităţi Protejate, adică entităţi în care lucrează persoane cu dizabilităţi. În caz contrar, companiile erau obligate să plătească o taxă statului.

Prin noua ordonanţă, Guvernul a eliminat posibilitatea susţinerii Unităţilor Protejate şi a dublat taxa pe care o au de plătit companiile către stat. Practic, Executivul a retras sprijinul major care venea dinspre companii către Unităţile Protejate şi a instituit o taxă dublă pentru mii de companii.

În ciuda faptului că a primit aviz negativ din partea Consiliului Economic şi Social, Guvernul a decis totuşi să aprobe OUG, ale cărui prevederi vor fi aplicate din luna septembrie.

Pentru a citi mai mult pe această temă intraţi aici.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne