CSM apără reputaţia procurorului Lucian Papici
alte articole
Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a decis marţi că reputaţia profesională a procurorului Lucian Papici a fost afectată de declaraţiile premierului Victor Ponta, care l-a numit pe acesta "basist, morărist şi macovist" care face "dosare politice".
Plenul CSM a analizat raportul Inspecţiei Judiciare care a avut ca obiect cererea de apărare a reputaţiei profesionale făcută de procurorul anticorupţie Lucian Papici, în cazul declaraţiilor premierului făcute la adresa sa, după ce procurorul general Tiberiu Niţu a dispus încetarea delegării lui în funcţia de şef al Secţiei I-a din DNA. Procurorul general a hotărât să îl revoce pe Papici la scurt timp după ce îl delegase în funcţie, la 23 septembrie, la doar 7 zile după ce l-a numit pe post pentru următoarele trei luni.
În cererea de apărare a reputaţiei profesionale adresată CSM, Papici susţine că premierul, prin afirmaţiile sale potrivit cărora "Papici a făcut dosare politice" şi "De ce trebuie să-i ţinem pe toţi basiştii?", a lăsat să se înţeleagă că el este cel care decide dacă un procuror şef rămâne sau nu în funcţie.
Lucian Papici consideră că „afirmaţiile denigratoare făcute de primul ministru îi afectează reputaţia profesională, deoarece acestea pun la îndoială obiectivitatea sa în instrumentarea dosarelor penale, probitatea morală şi profesională”.
CSM şi-a însuşit raportul Inspecţiei Judiciare (IJ) şi au admis cererea de apărare a reputaţiei profesionale formulată la 3 octombrie de procurorul Papici.
Inspectorii din cadrul Inspecţiei Judiciare arată în raportul lor că premierul nu avea dreptul "să extrapoleze nemulţumirile" privind instrumentarea anumitor cauze, iar declaraţiile potrivită cărora Papici este "basist, morărist şi macovist" şi instrumentează "dosare politice" afectează prestigiul acestuia.
"Într-un stat de drept, nimeni, şi cu atât mai puţin un reprezentant al uneia dintre celelalte două puteri, nu are dreptul să extrapoleze nemulţumirile referitoare la instrumentarea unor anumite cauze, iar în măsura în care procedează astfel, se aduce atingere principiului constituţional al separaţiei puterilor în stat, cu consecinţa afectării prestigiului justiţiei şi, implicit, a independenţei şi reputaţiei magistraţilor", se susţine în raport.
Conform documentului citat, dreptul la liberă exprimare "nu este unul absolut, acesta fiind susceptibil de anumite restrângeri", în contextul în care utilizarea libertăţii de exprimare este îndreptată împotriva unor "valori pe care statul le poate în mod legitim apăra", cum ar fi autoritatea şi imparţialitatea puterii judecătoreşti.
"Pornind de la ideea că, pentru a-şi îndeplini în mod corespunzător atribuţiile, magistraţii au nevoie de încrederea opiniei publice, iar această încredere ar putea fi afectată de afirmaţiile ce pun la îndoială capacitatea profesională, integritatea şi imparţialitatea unor procurori, apreciem că declaraţiile domnului Victor Viorel Ponta, primul ministru al României, prin care îl consideră pe procurorul Papici Lucian Gheorghe «basist, morărist şi macovist», respectiv că nu se impune menţinerea acestuia în funcţia de procuror şef întrucât a instrumentat «dosare politice» nu respectă exigenţele legale şi jurisprudenţiale enunţate, fiind de natură a afecta prestigiul procurorului Papici Lucian Gheorghe", concluzionează raportul Inspecţiei Judiciare a CSM.
Astfel, CSM a arătat că reputaţia profesională a procurorului Lucian Papici a fost afectată de afirmaţiile premierului.
Cum răspunde Victor Ponta
Premierul Ponta a precizat că se bucură că CSM i-a "reparat" onoarea procurorului DNA Lucian Papici, dar a întrebat, retoric, nu cumva CSM i-a reparat onoarea şi pentru atunci când preşedintele Traian Băsescu l-a numit „şantajist” în 2011.
"Mă bucur că CSM i-a reparat onoarea lui Papici, sunt convins că i-a reparat-o şi pentru când Băsescu, în decembrie 2011, spunea că procurorul Papici e un şantajist. Cred că i-a reperat şi onoarea asta, nu? Sau nu, Băsescu are voie să spună că Papici e un şantajist", a precizat ironic Victor Ponta.
Jurnalişii au precizat că atunci nu a fost depusă o plângere, iar Ponta a replicat că, în acest caz, "o să facem noi procedura, să-i repare onoarea de şantajist, cum l-a numit Traian Băsescu".