Surse: Reputaţia lui Papici a fost afectată de declaraţiile lui Ponta

Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) va discuta marţi raportul Inspecţiei Judiciare care are ca obiect cererea de apărare a reputaţiei profesionale făcută de procurorul Lucian Papici. Surse apropiate anchetei, citate de Evenimentul, susţin că în acest raport se arată că reputaţia lui Papici a fost afectată de declaraţiile premierului Victor Ponta. Şedinţa CSM va începe la ora 11.
Declaraţii de presă la sediul PSD 1. În imagine, Liviu Dragnea şi Victor Ponta (Epoch Times România)
Epoch Times România
08.10.2013

Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) va discuta astăzi raportul Inspecţiei Judiciare care are ca obiect cererea de apărare a reputaţiei profesionale făcută de procurorul Lucian Papici. Surse apropiate anchetei, citate de Evenimentul Zilei, susţin că în acest raport se arată că reputaţia lui Papici a fost afectată de declaraţiile premierului Victor Ponta. Şedinţa CSM va începe la ora 11.

Justiţia din România este în mijlocul unui nou scandal de proporţii, provocat de decizia procurorului general al României, Tiberiu Niţu, de a-l revoca din funcţie pe Lucian Papici, şeful secţiei I-a din Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) şi a adjunctului său, Mariana Alexandru. Procurorul general a hotărât sa îl revoce din funcţie pe Papici la scurt timp după ce îl delegase în funcţie, la 23 septembrie, la doar 7 zile după ce l-a numit pe post pentru următoarele trei luni.

Lucian Papici se ocupa de dosarul "Referendumul", în care vicepremierul Liviu Dragnea este acuzat de fraudarea referendumului de demitere a lui Traian Băsescu.

Premierul a explicat că decizia de revocare a lui Papici a fost luată pentru că i s-a terminat mandatul şi este de părere că acesta este un ”băsist, morărist” care face dosare politice.

În cererea de apărare a reputaţiei profesionale adresată CSM, Papici susţine că premierul, prin afirmaţiile conform cărora "Papici a făcut dosare politice" şi "De ce trebuie să-i ţinem pe toţi băsiştii?", a lăsat să se înţeleagă că el decide dacă un procuror şef rămâne sau nu în funcţie.

Procurorul consideră că „afirmaţiile denigratoare făcute de primul ministru îi afectează reputaţia profesională, deoarece acestea pun la îndoială obiectivitatea sa în instrumentarea dosarelor penale, probitatea morală şi profesională”.

DNA a declarat joi, într-un comunicat de presă, că procurorul Lucian Papici, a solicitat CSM să îi apere reputaţia profesională şi imaginea publică în legătură cu declaraţiile făcute de premierul Ponta în mass-media.

"În cererea adresată CSM, procurorul Papici Lucian Gheorghe susţine că, prin afirmaţiile făcute de primul ministru - din care reproduce textual «Papici a făcut dosare politice» şi «De ce trebuie să-i ţinem pe toţi basiştii?» - se creează opiniei publice sentimentul că primul ministru, care este om politic, este în realitate cel care hotărăşte asupra menţinerii sau nu în funcţia de conducere a unui procuror, cu toate că nu are atribuţii legale în acest sens", reiese din comunicatul DNA.

Procurorul Papici subliniază că astfel de exprimări creează un potenţial de asociere a magistraţilor, ca reprezentanţi ai instituţiilor statului, cu lumea politică, iar în opinia lui, modul tendenţios, aprecierile personale şi judecăţile de valoare exprimate de Victor Ponta îi afectează imaginea publică.

"Procurorul Papici Lucian Gheorghe reaminteşte că reputaţia profesională este o consecinţă a integrităţii profesionale şi morale, aflată în strânsă legătură cu independenţa, imparţialitatea şi integritatea pe care, ca magistrat, le manifestă în exercitarea profesiei, iar acestea au fost încălcate prin comportamentul public al primului ministru", reiese din documentul citat.

Întrebat dacă îşi reproşează în faptul declaraţia făcută vineri după înlocuirea lui Papici, premierul Ponta a recunoscut: "Da. Nu trebuia să vorbesc despre persoane".

Procurorul Lucian Papici s-a bucurat de sprijinul Ambasadei SUA care şi-a exprimat ”admiraţia şi aprecierea pentru activitatea excelentă”, iar unii membrii din societatea civilă au organizat un miting de protest faţă de revocarea acestuia în faţa sediului DNA şi în Piaţa Universităţii. În acelaşi timp, numeroşi oameni politici au criticat atitudinea premierului.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor