CSJ din Moldova invocă un conflict constituţional în raport cu Ministerul Justiţiei

Plenul Curţii Supreme de Justiţie (CSJ) a sesizat CCM cu privire la constituţionalitatea competenţelor puterii executive reprezentată de Ministerul Justiţiei, care ar fi instituit un “control” în privinţa problemelor organizatorice din cadrul judecătoriilor.
Curtea Supremă de Justiţie, Chişinău, Moldova (Epoch Times România)
Ştefan Sârbu
20.02.2017

În şedinţa de luni, Plenul Curţii Supreme de Justiţie a hotărât să ridice o obiecţie de neconstituţionalitate, dată fiind existenţa unui conflict de ordin constituţional între puterea judecătorească şi puterea executivă, reprezentată de Ministerul Justiţiei, deoarece consideră că stabilirea unui aşa-zis „control” al Ministerului Justiţiei din RM în cazul problemelor de ordin organizatoric existente în cadrul judecătoriilor şi al Curţilor de apel, control instituit prin articolul 55 alineatul (1) din Legea privind organizarea judecătorească, este contrară articolelor 1 alineatul (3), 6, 114, 116 alineatul (1) şi 123 din Constituţie. Aceste articole garantează statul de drept, separaţia puterilor, independenţa judecătorilor, monopolul lor în înfăptuirea justiţiei şi, respectiv, rolul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) de organ al autoadministrării judecătoreşti.

La iniţierea sesizării adresate Curţii Constituţionale a Moldovei (CCM), Plenul CSJ are în vedere, inclusiv situaţia înregistrată în ultima perioadă în privinţa acceptării eliminării de către Agenţia de administrare a instanţelor judecătoreşti a modului de căutare a hotărârilor judecătoreşti după numele şi prenumele părţilor la proces, de pe portalul instanţelor de judecată. Această situaţie a condus, în opinia Plenului, la încălcarea principiului fundamental al justiţiei transparente, potrivit căruia nu este suficient să se facă dreptate, trebuie să se vadă că se face dreptate.

Potrivit unui comunicat de presă, Plenul CSJ a observat de asemenea, incoerenţa dintre obiectivul consolidării capacităţilor de autoadministrare a sistemului judecătoresc prin revizuirea rolului, componenţei şi competenţelor CSM, obiectiv stabilit prin Strategia de Reformare a Sectorului Justiţiei (2011-2016), şi adoptarea de către guvern a Hotărârii nr. 650 din 26 mai 2016 cu privire la organizarea şi funcţionarea Agenţiei de administrare a instanţelor judecătoreşti, aflată în subordinea Ministerului Justiţiei. Această incoerenţă ignoră atât obligaţiile politice ale guvernului faţă de cetăţenii R. Moldova, cât şi obligaţiile asumate în faţa partenerilor internaţionali.

Menţionăm că începând cu 1 ianuarie opţiunea de căutare a dosarelor în baza numelui şi prenumelui părţilor a fost sistată sub pretextul că paginile web ale instanţelor de judecată sunt în mentenanţă în vederea ajustării lor la Legea cu privire la reorganizarea instanţelor judecătoreşti.

La începutul lunii februarie Ministerul Justiţiei a sugerat că cetăţenii ar putea căuta dosarele pe portalul instanţelor de judecată după numărul electronic, în scopul asigurării protecţiei datelor cu caracter personal al justiţiabililor. În acest context, la mijlocul lunii februarie mai mulţi jurnalişti şi activişti civici au pichetat Ministerul Justiţiei, cerând acces la informaţiile de pe portalul comun al instanţelor de judecată.

Ignorând sugestiile Ministerului Justiţiei, preşedintele CSJ, Mihai Poalelungi a semnat recent o dispoziţie privind conţinutul şi funcţionarea paginii web a instanţei supreme care prevede continuarea publicării deciziilor cu anonimizarea doar a datelor ce ţin de locul şi data naşterii, domiciliu, codul personal (IDNP) şi patronimic. Astfel, justiţiabilii, cetăţenii şi mass-media urmează să aibă acces la jurisprudenţa Curţii şi să beneficieze de vaste mijloace de căutare a soluţiilor judecătoreşti.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor