Criză politică în Bulgaria: Nimeni nu vrea să guverneze (presă)

Preşedintele bulgar Rosen Plevneliev.
Preşedintele bulgar Rosen Plevneliev. (NIKOLAY DOYCHINOV / AFP / Getty Images)

Niciun partid nu vrea să formeze un guvern care să guverneze Bulgaria până în alegerile parlamentare din iulie, scrie marţi cotidianul sofiot Standart. Preşedintele bulgar Rosen Plevneliev i-a înmânat, luni, celui mai mare partid, GERB (centru-dreapta), un mandat pentru formarea unui nou guvern. Mandatul a fost refuzat însă de premierul demisionar Boiko Borisov, liderul GERB.

El a adăugat că guvernul său a fost doborât printr-un puci organizat de Partidul Socialist Bulgar şi de Mişcarea pentru drepturi şi libertăţi (a minorităţii turce). Borisov a propus ca acum aceste două formaţiuni să formeze un guvern şi chiar a promis că le va acorda 20 de voturi în parlament cu care să formeze o majoritate parlamentară de 121 de mandate. Ambele partide s-au grăbit totuşi să anunţe că nu vor să guverneze şi că aşteaptă alegerile anticipate. Totuşi, preşedintele Rosen Plevneliev va respecta procedura constituţională şi va înmâna miercuri celei de-a doua formaţiuni politice din parlament, Partidul Socialist Bulgar. Dacă nici acesta nu îl va primi, mandatul va fi înmânat vineri Mişcării pentru drepturi şi libertăţi. În aceste condiţii, cel mai probabil se va ajunge la varianta numirii unui guvern de tranziţie de către preşedinte şi alegeri anticipate în aprilie sau în mai.

Ziarul Trud informează însă că nici formarea unui guvern de tranziţie nu este un lucru uşor. Şi asta pentru că nimeni nu vrea să fie ministru în acest cabinet. O mare parte dintre persoanele care au fost invitate de şeful statului au refuzat motivând că avantajele de a fi ministru timp de două luni sunt dubioase şi va trebui să poartă răspunderea pentru situaţia în care a ajuns ţara.

După ce a primit mai multe refuzuri, Rosen Plevneliev, se gândeşte cu neplăcere să numească în guvern pe o parte dintre consilieri şi secretarii lui. Deocamdată, secretarul general al administraţiei prezidenţiale Ekaterina Zaharieva este favorită pentru postul de premier interimar. Şeful statului nici pe departe nu este încântat de ideea numirii în guvern a unor angajaţi ai administraţiei prezidenţiale, pentru că astfel va fi făcut răspunzător pentru eventualele eşecuri ale lor, deşi se pare că altă variantă nu există, comentează Trud.

Comisarul european pentru cooperare internaţională, ajutor umanitar şi reacţie la situaţii de criză Kristalina Gheorghieva a fost invitată de Plevneliev să conducă guvernul interimar, dezvăluie Standart. După debutul crizei politice, şeful statului a contactat-o de trei ori pe Gheorghieva încerând să o convingă să devină premier al Bulgariei pentru două luni. Gheorghieva nu a refuzat, dar nici nu a acceptat, scrie publicaţia citată.

În ultimele săptămâni, Bulgaria este cuprinsă de cele mai ample proteste sociale din ultimii 16 ani. Sute de mii de presoane au ieşit pe străzi pentru a-şi exprima nemulţumirea de nivelul scăzut de trai, insistând pentru o schimbare generală a modelului politic prin elaborarea a unei noi constituţii, prin care să fie redus numărul parlamentarilor şi să fie introdus un mecanism de control cetăţenesc asupra instituţiilor. Pe fondul protestelor, premierul Boiko Borisov a depus săptămâna trecută demisia guvernului său.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe