Spania: Mărturia fostului trezorier conservator, eclipsată în presa spaniolă de nesiguranţa situaţiei din Italia

Fostul trezorier al Partidului Popular, Luis Bárcenas. (Denis Doyle / Getty Images)
Epoch Times România
26.02.2013

Fostul trezorier al Partidului Popular, Luis Bárcenas, anchetat pentru corupţie, a recunoscut că a ascuns de fapt 38 de milioane de euro în conturi în Elveţia, iar judecătorul care anchetează dosarul i-a retras paşaportul şi i-a interzis să iasă din ţară - însă această ştire este eclipsată marţi, pe primele pagini ale cotidienelor spaniole, de rezultatele alegerilor legislative din Italia. Aici, scrie presa spaniolă la unison, anti-politica, absenteismul şi ascensiunea lui Silvio Berlunsconi condamnă ţara la o situaţie de imposibilitate de a fi guvernată.

Berlusconi şi anti-politica lui Grillo condamnă Italia la instabilitate, scrie cotidianul El Pais, care explică faptul că formaţiunea de centru-stânga condusă de Bersani pierde din influenţă în Senat, Il Cavaliere s-a situat foarte aproape de învingător, iar actualul premier, Mario Monti, rămâne departe de putere.

Europa se împiedică de Berlusconi, consideră cotidianul ABC, întrucât ascensiunea acestuia, care s-a situat foarte aproape de Bersani, dar şi succesul de care s-a bucurat Beppe Grillo şi prăbuşirea lui Monti contribuie la schiţarea situaţiei unei ţări ce nu va putea fi guvernată. În Senat, rezultatele alegerilor par atât de haotice, mai scrie ABC, încât este luată în consideraţie posibilitatea de a repeta scrutinul, pe termen mediu.

Votul antieuropean aduce temeri de instabilitate în Italia, consemnează la rândul său cotidianul La Vanguardia, care prezintă de asemenea situaţia: rezultatele alegerilor marchează începutul unei situaţii viitoare incerte şi creează o problemă gravă pentru Europa.

O Italie care nu poate fi guvernată ridică starea de alertă în Europa, după cum scrie şi La Razon. Cotidianul spaniol scrie cum Berlusconi renaşte şi câştigă Senatul în faţa formaţiunii de centru-stânga a lui Bersani, iar anti-politica lui Grillo ajunge a treia forţă politică.

Italia - imposibilă, titrează cotidianul catalan El Periodico. Antipolitica şi absenteismul cresc la urne, stânga lui Bersani se impune, însă Berlusconi ar putea bloca Senatul, umoristul Beppe Grillo reuşeşte să ajungă pe al treilea loc, iar UE şi Spania sunt în alertă din cauza riscului de instabilitate pentru euro, rezumă situaţia publicaţia citată.

În planul secund faţă de consemnarea situaţiei din Italia, cotidienele spaniole arată tot marţi, tot pe primele pagini ale ediţiei imprimate, cum a mărturisit Luis Bárcenas că a ascuns chiar sume mai mari în conturi din Elveţia.

El Pais şi ABC consemnează deopotrivă cum a recunoscut acesta că a avut până la 38 de milioane de euro în acele conturi, iar judecătorul i-a retras paşaportul şi îl obligă să se prezinte la fiecare 15 zile în faţa instanţei.

Bárcenas a acumulat 38 de milioane de euro în urma 'muncii de mulţi ani', anunţă de asemenea La Vanguardia. Drept urmare, mai scrie cotidianul citat, la cererea procuraturii, instanţa i-a retras paşaportul, întrucât a considerat că există riscul ca fostul trezorier conservator să încerce să fugă din ţară.

La rândul lor, cotidienele La Razon şi El Mundo semnalează acelaşi lucru, şi subliniază însă faptul că Bárcenas s-a demarcat de conturile Partidului Popular, şi a declarat că averea lui nu are nimic de-a face cu activitatea politică.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor