Boiko Borisov propune modelul din România pentru criza politică din Bulgaria

Premierul demisionar Boiko Borisov.
Premierul demisionar Boiko Borisov. (DIMITAR DILKOFF / AFP / Getty Images)

Premierul demisionar Boiko Borisov a refuzat luni propunerea preşedintelui Rosen Plevneliev de a conduce un guvern interimar şi a sugerat că ar trebui urmat modelul din România, unde şeful statului a dat mandat unui alt partid politic pentru a conduce ţara până la alegeri.

„Propun să se facă la fel ca în România, unde preşedintele Basescu a mandatat un alt partid politic să organizeze alegerile”, a declarat Borisov, referindu-se la decizia din 2012 a şefului statului de a-i da mandat lui Victor Ponta pentru a forma un guvern, după ce Parlamentul a votat moţiunea de cenzură împotriva Cabinetului Ungureanu.

Rosen Plevneliev a avut vineri consultări cu toate partidele politice parlamentare, cu excepţia formaţiunii extremiste Ataka.

Parlamentul de la Sofia a acceptat joi demisia Guvernului condus de Borisov, pe fondul protestelor fără precedent.

Potrivit Art. 111 din Constituţia Bulgariei, după consultări cu grupurile parlamentare, preşedintele desemnează cel mai mare grup pentru formarea unui guvern interimar, în decurs de 7 zile. Dacă acesta nu reuşeşte, şeful statului desemnează cea de-a doua formaţiune ca mărime.

După ce liderul GERB a anunţat că nu acceptă să formeze un guvern interimar, nici socialiştii nu par dispuşi să accepte.

În cazul în care şi al doilea partid refuză, preşedintele poate da mandat oricărei formaţiuni doreşte. Dacă şi cel de-al treilea grup refuză, preşedintele trebuie să numească un guvern, iar Parlamentul va decide organizarea alegerilor anticipate în decurs de două luni de la încetarea mandatului guvernului.

Presa bulgară relatează că alegerile anticipate urmează să aibă loc la mijlocul lunii mai.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe