Bersani nu câştigă, Berlusconi nu pierde, Grillo este un 'tsunami': Italia este neguvernabilă (presa italiană)

(FILIPPO MONTEFORTE / AFP / Getty Images)
Epoch Times România
26.02.2013

Rezultatul incert al alegerilor generale de duminică şi luni, în care coaliţia de centru-stânga obţine 'premiul de majoritate' la Camera Deputaţilor, în timp ce la Senat situaţia este neguvernabilă, şi marele succes electoral al Mişcării 5 Stele a lui Beppe Grillo se află marţi în atenţia principalelor publicaţii din Peninsulă.

'Rezultat extraordinar pentru Beppe Grillo', scrie La Repubblica de la Roma, care precizează că mişcarea bloggerului din Genova, Movimento 5 Stele (M5S), a obţinut la Camera Deputaţilor mai multe voturi decât Partidul Democrat (PD, de centru-stânga). Coaliţia de centru-stânga a lui Pier Luigi Bersani obţine 'premiul de majoritate' la Cameră (deci 340 de mandate) cu mai puţin de 130.000 de voturi în plus faţă de coaliţia de centru-dreapta a lui Silvio Berlusconi. Dar la Senat situaţia este aproape 'la egalitate', cu 120 de mandate pentru stânga, faţă de 117 pentru dreapta, în timp ce Grillo va avea 54 de senatori, iar Mario Monti 18: cu alte cuvinte, neguvernabilitate totală.

Această realitate dificilă, care nu indică o majoritate clară la Senat, va transforma următoarele săptămâni într-un 'rebus' aproape imposibil de rezolvat, în căutarea unui guvern stabil. Dreapta câştigă în multe dintre regiunile care aleg cel mai mare număr de senatori (printre care Lombardia, Veneto şi Sicilia), iar o alianţă între stânga lui Bersani şi centrul lui Monti nu ar fi suficientă pentru a se ajunge la o majoritate absolută la Senat, adică la un număr de 158 de senatori, semnalează principalul cotidian roman.

Adevăratul câştigător al alegerilor este Beppe Grillo, a cărui mişcare populistă, M5S, a devenit primul partid italian, cu 0,1% voturi în plus faţă de acelea obţinute de Partidul Democrat (PD). Un rezultat care demonstrează succesul campaniei electorale a bloggerului din Genova, numită 'Tsunami Tur', în care Grillo a străbătut Peninsula de la nord la sud, în cursul ultimei luni, 'reuşind să îi convingă pe alegătorii indecişi'.

Un alt element demn de a fi subliniat este 'marele insucces' al actualului premier demisionar, Mario Monti, a cărui listă 'Alegere civică, cu Monti pentru Italia' a realizat, la nivel naţional, un procent de circa 10%. Este greu de imaginat o 'mare coaliţie', sau un acord între Berlusconi şi Monti, sau o alianţă între PD şi mişcarea lui Grillo. Foarte probabil, italienii vor trebui să se întoarcă la urne, în următoarele luni, şi acest lucru în timp ce noul Parlament ar trebui să aleagă peste circa două luni un nou şef al statului, anunţă publicaţia amintită.

'Marele câştigător al alegerilor este Grillo', scrie Il Corriere della Sera din Milano, care publică un lung articol în care analizează rezultatul alegerilor parlamentare. Italia este un 'puzzle' extrem de fragmentat, în care principalele două coaliţii, de centru-stânga şi de centru-dreapta, sunt practic la egalitate, cu un uşor avantaj pentru stânga lui Bersani. Dar adevăratul învingător este Movimento 5 Stele al lui Beppe Grillo, care a realizat o performanţă fără precedent, reuşind să obţină un vot de protest care atinge un procent de 23,7% la Senat şi de 25,5% la Cameră. Pentru o mişcare care a participat pentru prima dată la alegerile legislative şi care a fost fondată în 2009, acum patru ani, este 'un succes care va modifica în viitor echilibrul politicii italiene', potrivit principalului cotidian milanez.

'Senat fără majoritate: Italia nu este guvernabilă', titrează La Stampa din Torino, care precizează că ţara este 'paralizată' din punct de vedere politic, ceea ce creează numeroase tensiuni pe pieţele financiare mondiale. 'Se va putea forma un nou guvern? Iar acest Parlament va putea alege un nou preşedinte al Senatului, un nou preşedinte al Camerei Deputaţilor şi apoi un nou preşedinte al Republicii Italiene?', se întreabă principalul cotidian torinez.

'Tsunami Grillo', scrie publicaţia de stânga de la Roma Il Fatto Quotidiano, care precizează că rezultatul scrutinului de duminică şi luni demonstrează că Italia este 'împărţită în trei': stânga, dreapta şi populismului mişcării lui Grillo, care 'a cristalizat votul de protest al cetăţenilor italieni'. Şi mai demonstrează că legea electorală în vigoare asigură neguvernabilitate la Senat, unde 'premiul de majoritate' este acordat la nivel regional. 'Italia este paralizată' şi probabil vor trebui să fie organizate în curând noi alegeri generale, conchide publicaţia menţionată.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor