Grecia: Retragerile din depozitele bancare au ajuns la 2 miliarde de euro în doar 3 zile. Băncile ar putea rămâne închise luni

Banca Centrală Europeană a declarat joi, în timpul unei întâlniri a miniştrilor de finanţe din zona euro, că nu este sigură că băncile elene, care suferă din cauza unor ample retrageri zilnice de bani, vor fi capabile să se deschidă luni, au declarat oficiali familiari cu discuţiile, conform unui articol publicat de Reuters.
(Captură Foto)
Andrei Popescu
19.06.2015

Banca Centrală Europeană a declarat joi, în timpul unei întâlniri a miniştrilor de finanţe din zona euro, că nu este sigură că băncile elene, care suferă din cauza unor ample retrageri zilnice de bani, vor fi capabile să se deschidă luni, au declarat oficiali familiari cu discuţiile, conform unui articol publicat de Reuters.

Deponenţii eleni şi-au retras aproximativ 2 miliarde de euro din bănci în primele 3 zile ale acestei săptămâni, scurgerile de capital accelerându-se rapid după ce discuţiile dintre guvernul grec şi creditorii săi s-au prăbuşit weekendul trecut, au declarat surse bancare pentru Reuters.

Cele 2 miliarde retrase din bănci de luni până miercuri reprezintă aproximativ 1,5% din depozitele totale ale corporaţiilor şi persoanelor fizice – în valoare de 133,6 miliarde de euro – deţinute de băncile elene de la sfârşitul lunii aprilie. Înaintea acestei săptămâni, retragerile zilnice variau între 200 şi 300 de milioane de euro.

Oficialii familiari cu discuţiile, care au avut loc joi în Luxemburg în cadrul unei întâlniri cu uşile închise între miniştrii de finanţe din zona euro, BCE şi FMI, au declarat că retragerile din depozitele bancare au reprezentat singurul lucru menţionat de preşedintele BCE Mario Draghi în timpul intervenţiei sale.

Doi oficiali au declarat că în timpul întâlnirii, preşedintele Eurogrupului, Jeroen Dijsselbloem, l-a întrebat pe Benoit Coeure, membru al Comitetului Executiv al BCE, dacă băncile elene vor fi capabile să se deschidă vineri.

Coeure a răspuns: “Mâine (adică, vineri), da. Luni, nu ştiu.”

Dijsselbloem, întrebat la o conferinţă de presă după întâlnire în legătură cu ritmul retragerilor de bani din depozitele bancare din Grecia, a declarat: “Nu pot confirma cifrele, dar cu siguranţă sunt îngrijorătoare. Dacă oamenii îşi retrag banii din bănci, înseamnă ca ei sunt foarte îngrijoraţi în legătură cu ce ar putea aduce viitorul.

“Este în interesul poporului grec să se ajungă la un acord. Responsabilitatea pentru acest lucru stă pe umerii guvernului grec. Ei au fost puşi la conducerea ţării cu o mare responsabilitate, pentru a avea grijă de viitorul poporului lor, şi scurgerile de bani din depozitele bancare reprezintă un semn de mare îngrijorare în legătură cu acel viitor”, a declarat el.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor