Cristina Prună: Vor creşte costurile pentru românii care vor să îşi instaleze panouri fotovoltaice prin programul "Casa Verde Fotovoltaice"

Cristina-Mădălina PRUNĂ (USR)
Cristina-Mădălina PRUNĂ (USR) (Epoch Times Romania)

Noile modificări anunţate de ministrul Mediului pentru programul "Casa Verde Fotovoltaice" vor creşte artificial costurile pentru românii care vor să îşi instaleze panouri fotovoltaice, susţine deputata USR Cristina Prună. Aceasta reaminteşte că sute de mii de români au apelat la astfel de instalaţii pentru a-şi reduce facturile la energie.

Potrivit deputatei, "din păcate, din cauza incompetenţei şi a organizării extrem de precare, Administraţia Fondului pentru Mediu (AFM) şi-a bătut joc de programul 'Casa Verde Fotovoltaice' şi finanţarea ajunge extrem de târziu, dacă mai ajunge vreodată. Pentru a acoperi un eventual nou eşec, AFM a publicat un ghid care limitează concurenţa în rândul instalatorilor şi care va creşte artificial costurile pentru participarea la program."

„Noile modificări anunţate de ministrul Mediului pentru programul 'Casa Verde Fotovoltaice' simplifică lucrurile doar pentru AFM. Cu toate că au din ce în ce mai mulţi angajaţi, iar guvernul le-a acordat anul trecut prin ordonanţă de urgenţă sporuri de 50% din salariu, AFM transferă analiza dosarelor la nivelul instalatorilor validaţi. Asta nu ar fi neapărat o problemă, dar pe lângă munca în plus pe care trebuie să o facă, instalatorii trebuie să vină cu garanţii de până la 1.000.000 de lei pentru a participa la program. Ce generează asta? O concurenţă mai slabă în rândul instalatorilor deoarece nu toţi îşi vor permite să blocheze astfel de sume şi o creştere a costurilor cu dosarul de aplicaţie la program. Conducerea AFM a transformat o idee bună într-un simulacru de ajutor direct din care românii se aleg cu foarte puţin”, declară Cristina Prună.

În acest context, USR face un apel către ministrul Mediului, Tanczos Barna, pentru a reveni asupra ghidului de finanţare prin modificarea acestuia, astfel încât concurenţa să nu fie redusă artificial, iar românii să nu ajungă să plătească mai mult pe serviciile instalatorilor decât finanţarea propriu-zisă.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne