Baconschi: Dacă pe 18 mai partida rusă cu tricolor şi cu toată cohorta de reşapaţi comunişti câştigă puterea în România, adio reforme

Fostul ministru de Externe, Teodor Baconschi, a avertizat, într-o intervenţie la postul B1 TV, în emisiunea "Politica Zilei" moderată de Ioana Constantin, că dacă pe 18 mai, la finala prezidenţială," partida rusă, cu tricolor şi cu toată cohorta asta de minciuni şi de reşapaţi comunişti, securişti, ceauşişti, câştigă puterea în România, atunci nu vom mai putea face niciun fel de reformă".
Jurnalistă: Se joacă foarte mult inducerea fricii, domnule Baconschi. O vedem, din păcate, de ambele tabere, pe toate planurile, de la chestiunea asta de ideologie, la dispariţia cash-ului, la cenzură, când de fapt e fix invers, că ei vor să oprească libertatea, inclusiv de exprimare. Sunt multe voturi de recuperat. Dumneavoastră, cum vedeţi lucrurile pentru turul al doilea? Mai ales şi că aţi fost ministru de Externe, pentru că şi diaspora a avut un rol esenţial aici.
Teodor Baconschi: Sigur că ne e frică, dar România onestă se teme că îşi pierde dezvoltarea de până acum în cadrul UE şi NATO, într-o democraţie şchioapă, cum e cea românească, dar care nu se compară nici cu triştii ani ’90, mineriade şi şantaj, represiune şi cenzură, nici cu anii 2000, când totul era cumpărat şi pecetluit într-un fel de avanpremieră USL.
Noi ne temem că tot ce am muncit, noi, familiile noastre, în mod onest, în România, pentru ca ea să aibă un PIB de 10 ori mai mare ca în 1990 – ca noi să stăm la masa cu statele membre UE şi NATO, cel mai evoluat club de state de pe planetă – că aceste lucruri pe care le-am obţinut cu greu scriind, gândind, muncind, făcând unele conexiuni în toată Europa civilizată, călătorind, preluând de la alte state mai dezvoltate bune practici, că tot ce s-a realizat în România pentru că a căzut comunismul, pentru că n-am mai trăit într-o dictatură, e în pericol.
Şi e în pericol pentru ca această cartelizare a USL din 2012 până azi a închis jocul democratic şi competiţia transparentă între actori politici care trebuie să mai plece acasă, trebuie să se şi înnoiască din când în când, ca şi alegerea primarilor într-un singur tur, care iarăşi a slăbit democraţia. Pentru că practic te alegi cu o mică gaşcă şi guvernezi local cu spatele la cetăţeni, ocupandu-te doar de clienţii tăi. Ăsta e peisajul real.
Spaima pe care vor să o inducă propriilor alegători suveraniştii e o spaimă iraţională, care ascunde pericolul reprezentat de venirea lor ca alternativă mult mai proastă la putere, care speculează nişte frici legate de pandemie, care se combină cu tot felul de superstiţii şi ameninţări fără acoperire. Deci, una e să-ţi fie teamă de ţara ta pentru că o iubeşti şi ai construit-o împreună cu toţi oamenii cinstiţi, pentru că majoritatea românilor e formată din oameni cinstiţi. Nu sunt toţi membri de partid, de găşti politice. Antreprenorii din România nu şi-au creat companiile şi firmele şi societăţile comerciale şi aşa mai departe decât pentru o muncă până la transpiraţie, nu prin alte metode.
Deci, suntem într-o cumpănă şi eu zic că trebuie să fim mobilizaţi şi optimişti totuşi, pentru că, cum să vă spun, dacă pe 18 mai partida rusă, cu tricolor şi cu toată cohorta asta de minciuni şi de reşapaţi comunişti, securişti, ceauşişti, câştigă puterea în România, atunci nu vom mai putea face niciun fel de reformă. Reformele sunt imperative, nici banii de la UE nu mai vin, pentru că Guvernul Ciolacu, într-adevăr, a făcut pomeni şi nu s-a uitat la ce are de făcut ca să stabilizeze economia.
Dar, pe 18 mai, dacă câştigă partida europeană şi cu adevărat patriotică, România onestă, e clar că nu mai poate amâna nimeni reformele.
Mai spun un singur lucru, ca să nu vorbesc prea mult. Ce s-a întâmplat prin efectul Nicuşor Dan e că, în sfârşit, regimul Iohannis a fost demontat prin suflul victoriei lui şi al intrării lui în turul 2. Asta contează. E o reformă, că toată lumea spunea «Dom’ne, îl votăm pe Nicuşor Dan, dar îl poate da jos pe Ciolacu?» Deci, e un efect, într-adevăr, care obligă partidele astea care au defilat cu Crin Antonescu. Trei partide conjugate.
Vreau să spun că reformele pe care românii le aşteaptă şi în partidele politice, şi în statul român, şi în modul de a face politică, sunt legate de victoria lui Nicuşor Dan, nu de victoria extremiştilor.