Cazanciuc: Nu se pune problema amânării intrării în vigoare a Codului Penal şi de Procedură Penală

Robert Cazanciuc
Robert Cazanciuc (Epoch Times România)
Andrei Pricopie
07.01.2014

Ministrul Justiţiei Robert Cazanciuc a afirmat, luni, la ieşirea de la şedinţa Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), că nu se pune problema amânării intrării în vigoare a codurilor penal şi de procedură penală, acesta fiind un angajament luat în faţa partenerilor europeni, adăugând că lucrurile care vor trebui corectate vor fi corectate.

"Nu se pune problema amânării intrării în vigoare a codurilor. Am avut această discuţie cu colegii procurori şi judecători din ţară. E un angajament pe care ni l-am luat faţă de partenerii europeni", a declarat Cazanciuc, potrivit Mediafax.

În opinia lui Cazanciuc, Codul Penal, care a fost deja adoptat prin asumarea răspunderii încă de din 2009, a fost până acum într-o "permanentă dezbatere publică" şi a adăugat că o amânare a intrării în vigoarea a celor două coduri nu ar rezolva absolut nimic.
Cele două coduri urmează să intre în vigoare de la 1 februarie.

"Avem un an de acum, de la intrarea în vigoare a procedurii civile şi urmează un proces de revizuire. Cu siguranţă în procesul de aplicare a codurilor vor fi lucruri care vor trebui corectate şi acestea vor fi corectate în aşa fel încât codurile să fie până la urmă un plus pentru sistem, pentru societate şi nu instrument care să blocheze lucrurile", a precizat Cazanciuc.

Opinia lui Traian Băsescu

Preşedintele Traian Băsescu a apreciat că cel mai bine ar fi să se amâne aplicarea celor două coduri cu două luni. În opinia lui, Ministerul Justiţiei ar trebui să elaboreze urgent un proiect de ordonanţă de urgenţă care să reglementeze modul de aplicare a noului Cod Penal.

"Trag, totuşi, o concluzie pozitivă, că putem, pentru că, altfel, mai bine spunem acum: „Fraţilor, ne mai trebuie două luni”, vorbim şi cu Bruxelles-ul, care ne presează de doi ani să le introducem, şi spunem „Ne mai trebuie două luni, că avem nu ştiu ce de făcut”, sigur, dând explicaţii", a afirmat Traian Băsescu.

"Asta nu aş vrea, să ne facem că putem şi să ne trezim că nu putem. Mai bine spunem că mai stăm două luni. Doamne fereşte, nu vreau să vă stimulez la o astfel de decizie, dar, decât să avem lucrurile neclare, mai bine facem un sfert de pas înapoi", a adăugat acesta.

"Auzeam aseară pe un post de televiziune, era abordarea: „Domnule, şmecherii ăştia au dat codurile ştiind ce dosare sunt”, dar nespunând nimeni că e din 2009, e pe asumarea răspunderii, iar şmecherii ăştia nici măcar nu erau la putere la vremea.. .Deci o abordare din asta foarte negativă. Băgaţi şi noul Cod penal, şi explicaţi, băi fraţilor, reducerea pedepselor nu a vizat persoane, ci e o nouă filosofie penală, pentru că, până la urmă, statul este obligat să facă noua politică penală şi o face prin legi", a adăugat şeful statului.

Preşedintele şi-a exprimat îngrijorarea ca justiţia să nu aibă o "problemă de imagine" în privinţa trecerii de la un Cod la altul.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor