Cristi Danileţ: Atacul liberalilor la Procurorul General, inadmisibil într-o societate democratică
alte articole
În urmă cu câteva zile deputatul PNL Radu Zlati şi colegul său Mihai Seplecan, şeful CJ Cluj, i-au solicitat demisia Procurorului General, Tiberiu Niţu, nemulţumiţi fiind de faptul că oamenii din subordinea acestuia au refuzat să înceapă urmărirea în cazul premierului Victor Ponta pe care liberalii îl acuză de abuz în serviciu. Judecătorul CSM Cristi Danileţ găseşte o astfel de atitudine inadmisibilă într-o societate democratică.
"Un deputat (Radu Zlati) a cerut demisia Procurorului General, nemulţumit fiind de soluţia dată de procurorul de caz cu privire la o plângere privindu-l pe premier. Nu este pentru prima dată când se cere demisia unui magistrat de rang înalt în legătură cu anumite soluţii judiciare, aspect inadmisibil într-o societate democratică", scrie Cristi Danileţ, pe blogul personal.
Magistratul îşi exprimă dezacordul cu privire la declaraţia liberalului care insinuează, pe de o parte, că între Procurorul General şi primul-ministru Victor Ponta ar exista o legătură inadecvată şi, pe de altă parte, că procurorii de caz trebuie să dea soluţii agreate de politicieni.
"Cu toţii trebuie să acceptăm că independenţa justiţiei presupune independenţa la nivelul a trei categorii de profesionişti ai dreptului: judecători, procurori şi avocaţi. Aceasta înseamnă că nicio persoană, instituţie sau autoritate a statului nu are voie să exercite vreo presiune, ameninţare, influenţă sau intervenţie asupra activităţii lor. Procurorii îşi exercită funcţia în numele societăţii şi al interesului public. Ei nu sunt avocaţi ai statului şi nu sunt angajaţi ai Guvernului.", a explicat Danileţ.
Mai mult, judecătorul CSM a evidenţiat că procurorul care îndeplineşte o funcţie de conducere nu are voie să intervină în instrumentarea unui caz care a fost atribuit unui procuror aflat în subordinea sa administrativă.
"Procurorul de caz are deplină independenţă decizională, superiorul său putând interveni asupra măsurilor sau soluţiilor acestuia doar în scris şi numai pentru exercitarea controlului ierarhic în anumite condiţii expres prevăzute de lege. Orice alt gen de intervenţie poate fi calificată drept abatere disciplinară sau chiar infracţiune", a subliniat Danileţ.
Cel nemulţumit de o soluţie a unui procuror are la îndemână căi de atac judiciare, iar cel care este nemulţumit de conduita unui procuror poate sesiza Inspecţia Judiciară din cadrul CSM, a continuat magistratul, subliniind că solicitările de demisie sau revocare a magistratului din partea celor implicaţi în dosar sau din partea unor persoane străine de cauză sunt inacceptabile.
"Independenţa justiţiei, componentă a cerinţelor pe care le presupune statul de drept, este menită să garanteze procese corecte şi imparţiale. De aceea, respectarea şi promovarea ei reprezintă îndatoriri ale oricărui cetăţean, dar mai ales ale autorităţilor publice şi în special ale persoanelor care fac parte din celelalte două puteri" a concluzionat Danileţ.
Liberalii cer demisia lui Tiberiu Niţu. Cazanciuc sesizează CSM
Reamintim că marţi, liberalul Mihai Seplecan, preşedintele Consiliului Judeţean Cluj, i-a acuzat pe procurorii de la Parchetul General că sunt înregimentaţi politic şi că au comis un abuz când au decis să nu înceapă urmărirea penală a premierului Victor Ponta în urma plângerii PNL Cluj pentru neorganizarea alegerilor parţiale. Totodată, Seplecan a cerut demisia Procurorului General, Tiberiu Niţu.
O zi mai târziu, deputatul PNL Radu Zlati, a declarat că CSM ar trebui să îi cerceteze pe Tiberiu Niţu şi pe oamenii acestuia care au decis să nu înceapă urmărirea penală în cazul lui Ponta, reiterând ideea că Procurorul General îl protejează pe primul ministru.
În replică, ministrul Justiţiei, Robert Cazanciuc, a decis să sesizeze CSM pe motiv că liberalii fac presiuni asupra Procurorului General.
"Modul în care lideri ai PNL privesc actul de justiţie şi independenţa magistraţilor, făcând presiuni asupra Procurorului General pentru a schimba o decizie a unui procuror de caz, denotă nu numai necunoaşterea principiilor constituţionale şi legale care guvernează justiţia din România, dar şi o mentalitate periculoasă conform căreia actul de justiţie trebuie să se subordoneze intereselor politice ale PNL", a declarat Robert Cazanciuc, căruia liberalii i-au cerut demisia după această intervenţie.
Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.