Liderul PNL Cluj, Mihai Seplecan cere demisia ministrului Justiţiei

Liderul PNL Cluj, Mihai Seplecan, a cerut joi demisia ministrului Justiţiei, Robert Cazanciuc, acuzând că "verişorul" Robert Cazanciuc (Victor Ponta este verişorul soţiei lui Cazanciuc - n.r.) foloseşte legea în interes de familie şi că există cam multă "amiciţie" la nivel înalt în Justiţie.
Şeful CJ Cluj, Mihai Seplecan (Facebook)
Loredana Diacu
13.08.2015

Liderul PNL Cluj, Mihai Seplecan, a cerut joi demisia ministrului Justiţiei, Robert Cazanciuc, acuzând că "verişorul" Robert Cazanciuc (Victor Ponta este verişorul soţiei lui Cazanciuc - n.r.) foloseşte legea în interes de familie şi că există cam multă "amiciţie" la nivel înalt în Justiţie, relatează Hotnews.

"Vine verişorul Robert Cazanciuc să ceară Consiliului Superior al Magistraturii declanşarea de verificări pentru a se stabili dacă recentele mele declaraţii cu privire la modul în care şi-a făcut datoria faţă de Lege colegul de facultate Niţu, faţă de vărul Ponta, aduc atingere independenţei Justiţiei. Şi cui i se adresează această cerere? Preşedintelui CSM, Marius Badea Tudose, fost coleg de generaţie cu Victor Ponta, Tiberiu Niţu şi Robert Cazanciuc. Constat cam multă "amiciţie" la nivel înalt în Justiţie.", scrie Seplecan în declaraţia transmisă presei.

Reamintim că, în urmă cu două zile, Seplecan a cerut şi demisia lui Tiberiu Niţu, pe motiv că procurorii din subordinea sa au comis un abuz când au decis să nu înceapă urmărirea penală a premierului Victor Ponta în urma plângerii PNL Cluj pentru neorganizarea alegerilor parţiale. În replică la aceste declaraţii ale lui Seplecan, precum şi la cele ale deputatului PNL Radu Zlati, care a acuzat şi el că Tiberiu Niţu şi oamenii acestuia îl protejează pe primul ministru, Cazanciuc a cerut, miercuri, Consiliului Superior al Magistraturii să verifice dacă afirmaţiile publice ale celor doi liberali aduc atingere Justiţiei.

Redăm declaraţia lui Seplecan:

"După Procurorul General Tiberiu Niţu, vine şi ministrul Justiţiei Robert Cazanciuc să ne arate că Legea poate fi folosită în interes de familie. Mai întâi, Tiberiu Niţu, colegul de facultate al premierului cu dosar penal, a fost amabil să ignore trei decizii de instanţă judecătorească prin care se confirmă faptul că Guvernul nu a respectat legea privind organizarea la termen a alegerilor parţiale locale şi parlamentare şi le-a blocat în mod intenţionat. Mai mult, procurorul şef nu a răspuns în termenul legal, conform prevederilor legii, contestaţiei depuse de mine.

Acum vine verişorul Robert Cazanciuc să ceară Consiliului Superior al Magistraturii declanşarea de verificări pentru a se stabili dacă recentele mele declaraţii cu privire la modul în care şi-a făcut datoria faţă de Lege colegul de facultate Niţu, faţă de vărul Ponta, aduc atingere independenţei Justiţiei. Şi cui i se adresează această cerere? Preşedintelui CSM, Marius Badea Tudose, fost coleg de generaţie cu Victor Ponta, Tiberiu Niţu şi Robert Cazanciuc. Constat cam multă "amiciţie" la nivel înalt în Justiţie.

Declaraţiile mele, care ar aduce 'atingere' Justiţiei în viziunea vărului-ministru Robert Cazanciuc, sunt cu privire la faptul că procurorul de caz nu poate înfrânge decizii, chiar dacă nu definitive, ale unor instanţe - ori în speţă formulată împotriva premierului cu dosar penal Victor Viorel Ponta, pentru abuz, există trei decizii a trei instanţe din România: Curtea de Apel Cluj şi de două ori Curtea de Apel Bucureşti, care confirmă faptul că Guvernul nu a respectat legea privind organizarea la termen a alegerilor parţiale locale şi parlamentare şi le-a blocat în mod intenţionat. Trei instanţe vorbesc despre - un exces de putere - din partea Guvernului Victor Viorel Ponta, confirmând de trei ori, independent, încălcarea legii, dar procurorul de caz şi şeful său de secţie decid să ignore evidenţa şi să-l scoată de sub urmărire penală.

În plus, după cum am arătat, în mod cu totul inexplicabil, procurorul şef de secţie emite o ordonanţă de respingere a plângerii iniţiale cu o întârziere de 45 de zile, faţă de prevederile legii. Motive suficiente să cred că cel care aduce atingere independenţei Justiţiei este chiar Tiberiu Niţu şi să-i cer demisia.

În mod similar, consider a fi o atingere adusă independenţei Justiţiei şi intervenţia vărului-ministru de Justiţie Robert Cazanciuc. Nu l-am văzut pe ministrul Robert Cazanciuc a fi activ să ceară Consiliului Superior al Magistraturii declanşarea de verificări cu privire la atingerea independenţei Justiţiei atunci când, de exemplu, Guvernul vărului Ponta a dat Ordonanţa 55 din 2014 prin care s-a legalizat migraţia politică. Să zicem că nu era treaba domniei sale să se întrebe cu privire la o Ordonanţă care suspendă temporar Legea ¬ ca atâtea alte ordonanţe date abuziv de către vărul-premier Victor Ponta. Dar încălcările repetate ale legii făcute în Diaspora cu ocazia alegerilor prezidenţiale din noiembrie anul trecut nu sunt treaba auto-sesizării domniei sale? Sau scandalul de viol din judeţul Vaslui care a scos la iveală o serie de cărdăşii între unii magistraţi şi inculpaţi? Sau faptul că, în dispreţ faţă de prevederile legii, unei contestaţii i se raspunde cu o întârziere de 45 de zile?

Ar fi cazul să se verifice dacă nu cumva această stare de cumetrie la nivel înalt în Justiţie nu este motiv de politizare şi de atingere a independenţei acesteia? Pentru acurateţea şi transparenţă actului de Justiţie şi mai ales a verificărilor cu privire la câtă atingere aduc acestuia declaraţiile mele politice, consider că se impune eliminarea oricărei suspiciuni de cumetrie la nivel înalt în Ministerul Justiţiei. Se impune şi demisia ministrului Robert Cazanciuc."

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.


România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor