Europarlamentare 2014: Parlamentul European dominat în continuare de PPE

În urma alegerilor încheiate duminică în toate ţările Uniunii Europene, partidele centriste îşi menţin poziţiile de lider. Astfel, Partidul Popular European (PPE) şi Alianţa Progresivă a Socialiştilor şi Democraţilor sunt pe cale să-şi consolideze poziţia în Parlamentul European, PPE rămânând pe primul loc, iar Alianţa Socialiştilor şi Democraţilor pe locul doi.
Clădirea Parlamentului European - Bruxelles (Herman Ricour / Getty Images)
Gina Zaragiu
26.05.2014

În urma alegerilor încheiate duminică în toate ţările Uniunii Europene, partidele centriste îşi menţin poziţiile de lider. Astfel, Partidul Popular European (PPE) şi Alianţa Progresivă a Socialiştilor şi Democraţilor (S&D) sunt pe cale să-şi consolideze poziţia în Parlamentul European, PPE rămânând pe primul loc, iar S&D pe locul doi. Potrivit sondajelor de la ieşirea de la vot, aceste partide îşi măresc considerabil prezenţa în Parlamentul European (PE), obţinând între 120 şi 140 din cele 751 de locuri.

În urma actualizării estimărilor privind Parlamentul European, situaţia se prezintă astfel: PPE - 212 mandate, S&D - 185, ALDE - 71, Verzii - 55, GUE/NGL - 45, ECR - 40, Neînscrişi - 40, EFD - 36, Alţii - 67.

De asemenea, sunt pe cale să mai obţină locuri în PE şi partidele extremiste din Grecia, Danemarca, Austria, Marea Britanie şi Frontul Naţional din Franţa. Referitor la acestă situaţie, preşedintele PE, social democratul german, Martin Schulz a declarat că atunci când un partid cu un program rasist xenofob şi antisemit obţine 24-25 la sută, în spatele votului se ascunde dezamăgirea alegătorilor europeni. „Este o zi proastă pentru Uniunea Europeană când un partid cu un program rasist xenofob şi antisemit obţine 24-25 la sută din voturi în Franţa. Dar aceasta nu este singura ţară unde au avut loc asemenea evoluţii şi Parlamentul European trebuie să se gândească serios la ce se află în spatele votului – o mare dezamăgire”.

Prezenţa la urne în întreaga Uniune Europeană a fost de 43.1%.

Situaţia în România

Potrivit sondajelor de până la acest moment, în România s-a situat pe primul loc alianţa de la guvernare condusă de premierul social democrat Victor Ponta, cu 37.4%.

Astfel, Biroul Electoral Central a anunţat, luni, la ora 11:00, rezultatele parţiale oficiale ale ALEGERILOR EUROPARLAMENTARE. Alianţa PSD - PC - UNPR este, în continuare, în fruntea clasamentului, cu 37.40%. Biroul Electoral Central a anunţat că 36 de Birouri Judeţrnr din cele 48 au anunţat rezultatele integrale.

Este o zi proastă pentru Uniunea Europeană când un partid cu un program rasist xenofob şi antisemit obţine 24-25 la sută din voturi în Franţa. Dar aceasta nu este singura ţară unde au avut loc asemenea evoluţii şi Parlamentul European trebuie să se gândească serios la ce se află în spatele votului – o mare dezamăgire

Rezultatele oficiale parţiale sunt: Alianţa PSD - PC - UNPR - 37.40%, PNL - 14.88%, PDL - 12.23%, Mircea Diaconu - 6.93%, UDMR - 6.47%,
PMP - 6.21%

Duminică seara, după anunţarea rezultatelor prezentate de exit-poll-uri, preşedintele PSD, Victor Ponta, a anunţat că este dispus să discute cu PNL, pentru refacerea USL.

"Rezultatul este un semnal de încredere pentru continuarea guvernării . Este evident că rezultatul pe care l-am obţinut este şi pentru că am continuat valorile USL, vreau să mă angajez că tot ceea ce am promis în 2011 vom duce mai departe. De mâine suntem dispuşi să ne aşezăm la masă cu liderii PNL care cred în USL, pentru a continuă proiectul pe care l-am început".

Însă preşedintele PNL, Crin Antonescu, a anunţat că, în şedinţa de luni a conducerii partidului, va propune ca europarlamentarii PNL să adere la grupul PPE din Parlamentul European, precizând că propunerea sa are în vedere faptul că ”Uniunea Europeană nu trebuie să fie condusă de un preşedinte socialist”.

PMP a depus deja solicitarea de intrare în PPE în urmă cu două luni şi speră că va deveni membru cu drepturi depline.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor