Crima colectiv(ă) – Cum ne omoară nepăsarea
alte articole
Au trebuit să moară 32 de oameni arşi de vii şi să fie răniţi grav alţi 200, ca să conştientizăm o problemă veche, dar ignorată şi de autorităţi, cât şi de cetăţeni. Cluburile, barurile şi discotecile din Centrul Vechi şi nu numai sunt adevărate bombe cu ceas şi este nevoie doar de o scânteie să fie detonate. Dacă ar veni un cutremur, majoritatea pivniţelor şi subsolurilor care le găzduiesc s-ar prăbuşi. Multe dintre ele funcţionează fără condiţiile de bază necesare pentru ca oamenii care vin acolo să fie trataţi ca oameni, nu ca animale – instalaţii de ventilare, de absorbţie a fumului, toalete cât de cât civilizate. Minimul.
Aceste bodegi funcţionează după alt principiu, şi el tipic pentru România – maxim de profit, cu minimum de investiţii. Angajaţii sunt plătiţi mizerabil, iar patronii aleg cele mai ieftine materiale. În cazul Colectiv, s-a optat pentru burete uşor inflamabil şi pentru panouri din lemn de brad, după cum spune administratorul firmei Luxory, care a arătat că oferta iniţială de furnizare a fost pe materiale mai scumpe, ignifugate. Cum să se preocupe patronii, nişte băieţi de 28 de ani, care mai deţin şi firme de publicitate şi alte cluburi, de siguranţa clienţilor, când ei se preocupă în primul rând de profit pe termen scurt?
Cei trei patroni ai clubului Colectiv sunt vinovaţi pentru că au permis un show pirotehnic, deşi nu aveau aprobare de la ISU pentru folosirea de artificii într-un astfel de spaţiu, iar pereţii erau uşor inflamabili. La fel de vinovate pentru tragedie sunt însă şi autorităţile care le-au permis să funcţioneze cu o singură uşă de evacuare, fără ieşiri de siguranţă, şi le-au dat autorizaţii de operare, fără verificări şi controale.
Primarul Sectorului 4 Cristian Popescu Piedone s-a spălat pe mâini, pe motiv că nu are nimic să-şi reproşeze. El susţine că ”avizul de funcţionare a îndeplinit condiţiile, nu suntem răspunzători pentru ce construcţii au făcut ei în interior. Chiar acum 10 zile am avut un control la această locaţie. Personalul nu era calificat şi au fost amendaţi. Din punct de vedere legal, nu am ce să-mi reproşez. Avem la dosar toate actele, am îndeplinit toate normele legale de eliberare a acordului de funcţionare. Locatarul dă declaraţie pe proprie răspundere despre activitatea pe care trebuie să o desfăşoare. Acordul de funcţionare însumează toate acordurile de la toate instituţiile. Pentru emiterea acordului de funcţionare, avem la dosar îndeplinite toate normele legale de eliberare a acestui certificat”. Se pune însă întrebarea logică dacă au fost inspectorii la faţa locului, cum de nu au văzut că bodega respectivă nu îndeplineşte nici cerinţele minimale legate de ieşirile de urgenţă? Mai mult, şeful SMURD, Raed Arafat l-a contrazis pe Piedone, arătând că localul nu avea aviz de la pompieri şi totuşi a folosit materiale pirotehnice. ”La Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă nu există niciun document de autorizare pentru activităţile din Clubul Colectiv”, a arătat secretarul de stat în MAI.
”Primăriile se coordonează cu Poliţia Locală, serviciul de disciplină în construcţii, cu comisiile de urbanism, cu serviciile speciale din comisii, cu Inspectoratul pentru situaţii de urgenţă şi au atribuţii de control pentru a se asigura că nu există situaţii de risc pentru incendii care pot pune în pericol siguranţa şi viaţa oamenilor. Am văzut recent un anunţ al ISU Bucureşti care solicita cetăţenii să anunţe unde au remarcat sau constatat situaţii de risc pentru incendii. Acest inventar trebuie să îl facă regulat angajaţii direcţiilor de specialitate din primării şi să îl actualizeze regulat. Au aceste obligaţii prin lege şi regulamentele de funcţionare, de a verifica, monitoriza, actualiza, anula autorizaţii dacă ele nu mai corespund condiţiilor în care au fost acordate. Acesta este rolul principal al primăriilor: de a administra domeniul public, dar şi pe cel privat atunci când consecinţele unor activităţi private (concerte, evenimente) ţin de siguranţa publică”, a explicat pentru Epoch Times, avocata Claudia Postelnicescu.
Totodată ea a arătat că deşi autorizaţia de prevenire şi stingere a incendiilor nu este inclusă în lista documentelor necesare autorizării, acest fapt nu elimină obligaţia verificării ulterioare a Primăriei şi nici responsabilitatea individuală a proprietarilor clubului şi a organizatorului evenimentului.
Culmea cinismului şi nesimţirii, primarul de la Sectorul 4 se disculpă, afirmând că i-a crezut pe cuvânt pe patronii Colectiv, care au făcut declaraţie pe proprie răspundere, că totul este legal în clubul lor şi că inspectorii săi nu pot să se ducă în inspecţie în afara programului, şi noaptea, iar clubul funcţionează mai mult noaptea. Concluzia tristă este că în România controalele se fac doar pe hârtie, eventual în faza iniţială, la acordarea autorizaţiei, dacă se fac şi atunci, iar apoi siguranţa clienţilor, rămâne la discreţia patronului. De exemplu patronii de la Colectiv au declarat că localul are 80 de locuri, nu 500 cât avea în realitate, pentru ca să nu fie obligaţi să facă cel puţin şase căi de evacuare, potrivit legii.
Tot Piedone s-a lăudat cu neglijenţa sa, cu faptul că are doar două cluburi în sector – Colectiv şi Fabrica, dar nu este în stare să le controleze nici pe acestea. Acesta este dispreţul pe care îl are Sistemul pentru oamenii simpli. Funcţionarii care iau şpagă şi patronii care o dau nu se gândesc că şpaga omoară la propriu.
Ca şi în cazul coloanei lui Oprea, oameni nevinovaţi mor din cauza ilegalităţilor şi abuzurilor comise sau tolerate de autorităţi.
Cazul poliţistului care a murit în timp ce era alergat de Oprea la peste 100 de km la oră, cu coloana ilegală, prin Bucureşti, a trecut în plan secund după această tragedie. Am comemorat victimele, a fost zi de doliu naţional, dar acum trebuie să ne gândim şi la cauze. După Oprea, trebuie să i se ceară demisia şi lui Piedone pentru sfidarea şi ilegalităţile din cazul Colectiv. Acest individ este pe cale să devină candidatul PSD la Primăria Bucureştiului şi viitorul primar, dacă nu este oprit la timp. În ambele cazuri este vorba despre acelaşi lucru - oameni nevinovaţi mor din cauza ilegalităţilor şi abuzurilor comise sau tolerate de autorităţi.
Este normal să-i plângem pe morţi, dar nu este normal să continuăm la fel cu mentalitatea clasică ”Lasă că merge şi aşa”. Să nu mai acceptăm răul şi anormalitatea, batjocura autorităţilor, condiţiile proaste din cluburi, serviciile proaste furnizate în sectorul public şi privat, ca şi cum ar fi un dat, o fatalitate pe care n-o putem schimba. Acţiunea lansată pe Facebook de a boicota cluburile în acest weekend este o iniţiativă simbolică - vrea să arate că nu noi suntem dependenţi de ei, ci invers. Într-o ţară normală, cluburile depind de clienţi, nu oamenii de cluburi. Politicienii plătiţi din taxele şi impozitele noastre nu sunt stăpânii, ci angajaţii noştri.
Pe de altă parte, faptul că românii votează primari penali fără să aibă vreo reţinere ne face complici la crima colectivă a perpetuării Sistemului corupt. Oprescu, Piedone şi mulţi alţii n-ar fi putut niciodată să ajungă unde sunt, dacă nu ar fi avut voturile oamenilor. Dacă nici la alegerile locale din 2016 nu ne trezim şi aceşti oameni care distrug Românina cu caracatiţele lor de corupţie sunt aleşi din nou, suntem complici la viitoarele tragedii care vor urma. De exemplu, în cazul unui mare cutremur, multe blocuri de pe bulevarde mari precum Magheru vor cădea pentru că primarii de sector nu au făcut nimic pentru consolidarea acestora. S-au făcut doar anvelopări din bani europeni, pentru ca primarii în funcţie să înceapă bine campania electorală.
Atâta vreme cât nu stârpim corupţia, nimic nu se va schimba. Măsurile vor fi luate de patroni şi autorităţi doar aşa de formă după fiecare nouă tragedie, iar populaţia va fi în continuare umilită. Şpaga, ilegalităţile autorităţilor, dar şi nepăsarea noastră ucid sau mutilează grav viaţa unor oameni care se zbat acum între viaţă şi moarte.
În goana după bani, recunoaştere, distracţii şi tot ce înseamnă A AVEA, am uitat să fim oameni, să ne mai pese de noi înşine şi de cei din jur. În momente în care se întâmplă astfel de tragedii, trebuie să refacem solidaritatea umană dintre noi care a fost mutilată grav de comunism şi apoi înnăbuşită în consumismul şi individualismul capitalist.